4.1 C
București
duminică, 22 decembrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăANCHETĂ / Sucevenii plătesc cea mai ieftină căldură

ANCHETĂ / Sucevenii plătesc cea mai ieftină căldură

Din crenguţe şi surcele facem harţapele,” spune zâmbind primarul Sucevei, Ion Lungu

Ca urmare a creșterilor de prețuri la gaz, Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a aprobat scumpirea gigacaloriei livrate de toate CET-urile din ţară, cu aproximativ 80%.

Cele mai mari creşteri, conform anchetei “României libere,” vor fi la Timișoara, Oradea, Arad şi Bârlad, iar cele mai mici la Suceava, unde există singura termocentrală de bioenergie din România.

Din crenguţe şi surcele facem harţapele,
Olguța Vasilescu și-a făcut vara sanie.

“Craiova nu primește ajutor de la guvern, pentru că are un primar PSD,” spune amărâtă Olguța Vasilescu

Trebuie precizat de la început, CET-urile din România nu au mai fost modernizate de zeci de ani, cu o singură excepție: Suceava, unde primarul liberal Ion Lungu a construit, printr-un parteneriat public privat o termocentrală, prietenoasă cu mediul, pe bază de biomasă lemnoasă.  

Bucureștiul, conform ANRE, va mări cu 86 % prețul gigacaloriei produse de ELCEN, companie de stat care funcționează și la Constanța. Nicușor Dan anunța recent că prețul plătit de populație poate să ajungă chiar și la 600 lei gcal.  În prezent, preţul de producţie şi transport este de 490 de lei/gigacalorie, din care bucureştenii plătesc 164 de lei, iar restul sunt achitaţi de municipalitate sub formă de subvenție. Pentru 2021, subvenția plătită de municipalitate se ridică la peste un miliard lei, conform surselor media.

citeștește și: Suspendați-l! Ducele de râpă trebuie trimis în marea vacanță

Încă din 1996, un grup de experți japonezi au făcut un plan de refacere a conductelor subterane ale Bucureștiul, în valoare de aproximativ un miliard de dolari. Au trecut aproape 30 de ani și o mare parte din căldură se risipește. Fosta administrație Firea a început un program de refacere a structurilor de transport al căldurii. Un bucureștean va plăti cu 60 %, față de anul trecut, conform estimărilor specialiștilor din Primăria Capitalei.

La Craiova, prețul încălzirii unui apartament de două camere va fi jumătate ca la Timișoara

Primarul Olguța Vasilescu a făcut tot posibilul ca cetățenii Craiovei să beneficieze de căldură pe toată perioada iernii. Administrația locală a primit ieri de la Termo Urban, compania locală de termoficare, noile prețuri la agentul termic. Compania este alimentată de Complexul Energetic Oltenia. Dacă în decembrie 2020, prețul era de 277 de lei Gcal pentru populație, astăzi, 1 noiembrie 2021, este de 390 de lei. Adică, o creștere de 30%. Costurile pentru un apartament de două camere, ca referință în toate orașele, se vor mări la Craiova de la 384 de lei, preț mediu în anul 2020, la 530, în 2021-2022.

Din crenguţe şi surcele facem harţapele,
Din crenguţe şi surcele facem harţapele

Pentru că circuitul banilor de la consumatorii finali, până la compania de producere a energiei este de peste 45 de zile, primarul Olguța Vasilescu a propus săptămâna trecută consliliului local constituirea unei garanții de trei milioane de euro pentru a asigura fluxul financiar.

De departe, locuitorii Timișoarei vor fi cei mai “buni” de plată. Dacă anul trecut pentru un un apartament de două camere, racordat la Colterm, se plăteau în plină iarnă 460 de lei, anul acesta și la începutul anului viitor, se vor plăti în jur de 900 de lei. Astfel, încălzirea unui apartament de trei camere va ajunge să coste peste o mie de lei.

Din crenguţe şi surcele facem harţapele,
Primaul Ion Lungu: “Din crenguţe şi surcele facem harţapele

“Din crenguţe şi surcele facem harţapele,” spune zâmbind primarul Sucevei, Ion Lungu

“Datorită creșterii prețurilor la gaz, prețul gigacaloriei în Timișoara va ajunge probabil la 900 de lei,” ne-a declarat Ruben Lațcău, viceprimarul orașului, cel care era lăudat de primarul Dominic Fritz că poate și la trei noaptea să explice despre termoficare. Ieri, de la ora 17,00, Primăria a lansat în dezbatere publică proiectul de modificare a prețurilor. Subvenția este de 208 lei, conform ordonanței. “Nu putem plăti mai mult de 78 de milioane de lei,” mai precizează Lațcău.

Dominic Fritz vrea 40 % din subvențiile guvernului

Timișoara a fost săptămâna trecută în topul știrilor din cauza lipsei căldurii din apartamente. Compania de termoficare locală, Colterm, a fost trecută în insolvență din vară. Nicio companie n-a mai vrut să încheie un nou contract fără bani în avans. Criza a fost rezolvată doar pentru o săptămână. O subsidiară a Romgaz a încheiat o înțelegere doar pentru șapte zile. Autoritățile susțin că se cheltuie un milion de lei pe zi.

Președintele Consiliului Județean, Alin Nica și subprefectul Ovidiu Drăgănescu, i-au facilitat primarului Fritz o discuție cu premierul Florin Cîțu, care l-a trimis la Trezorerie să ia un împrumut de 100 de milioane de lei.

citește și: Faraoane!

Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România, a solicitat guvernului un ajutor de stat de 1,3 miliarde de lei, în numele a 27 de orașe. Din această sumă, 450 de milioane este pentru Timișoara.

De departe, ceea ce se întâmplă la Suceava este un caz de succes. Primarul Ion Lungu a reușit în urmă cu aproape zece ani să realizeze un parteneriat public-privat cu o companie austriacă. Investitorul a alocat proiectului de termocentrală pe bază de biomasă, 86 de milioane de euro. Primăria a pus la dispoziție cinci hectare de teren. Societatea este pe profit. În cursul acestui an, chiar a scăzut prețul gigacaloriei. O familie nu va plăti mai mult de 300 de lei pentru un apartament de două camere.

L-am întrebat pe primarul Lungu, ce fel de resurse se folosesc și cum de reușește să mențină prețul la doar 268 lei pentru gcal. “Folosim horțopele, acele resturi după prelucrarea lemnului. Avem norocul că suntem cel mai împădurit județ din România,” ne-a explicat zâmbind primarul liberal Ion Lungu. Horțopelele sunt firizarul din Banatul montan.

Marius Ghilezan
Marius Ghilezan
Marius Ghilezan scrie la “România liberă” din anul 1991. Este reporterul care i-a deconspirat pe celebrul Căpitan Soare, pe Omul Negru de la Rahova, pe Aurel Moiș, “călăul din Christian Tell,” fost torționar comunist, care a trimis șapte țărani din Apateu la moarte, pentru că au refuzat să intre în colectiv. A publicat celebrele stenograme ale întâlnirii lui Mihail Gorbaciov cu Nicolae Ceaușescu. A fost primul jurnalist român post-decembrist care a stat de vorbă cu președintele SUA. Este autorul a nouă cărți.
Cele mai citite

Federația Ospitalității: Eliminarea voucherelor de vacanță va distruge turismul românesc

Reprezentanții a 29 de patronate din domeniul HoReCa atrag atenția că peste 1,7 milioane de persoane vor fi afectate direct Federația Patronatelor din Industria Ospitalității...

Ordonanța „Trenuleț” 2024 – măsuri dure pentru echilibrarea bugetului

Pensii înghețate până la aprobarea bugetului pe 2025, salariile bugetarilor blocate la nivelul din 2024, semnale clare de austeritate pentru anul viitor Proiectul Ordonanței „Trenuleț”...
00:04:37

VIDEO 35 de ani de la Revoluție

Anul 2024 marchează trei decenii și jumătate de la Revoluția Română din decembrie 1989, un eveniment care a schimbat radical destinul și direcția țării....
Ultima oră
Pe aceeași temă