24.6 C
București
duminică, 3 iulie 2022
AcasăȘtirile zileiPoliticăAnca Dragu, demisă de la șefia Senatului

Anca Dragu, demisă de la șefia Senatului

Anca Dragu a fost demisă de la șefia Senatului, iar locul său va fi ocupat de Florin Cîțu. Revocarea din funcție a fost cerută de PSD, PNL și UDMR, iar motivul îl reprezintă schimbarea majorității parlamentare. USR a anunțat însă că va contesta acest lucru la Curtea Constituțională.

Anca Dragu, demisă cu 82 de voturi „pentru”

Anca Dragu (USR) a fost revocată marţi de la conducerea Senatului, propunerea de revocare fiind votată de 82 de senatori. Au fost înregistrate 82 de voturi ”pentru”, 24 ”împotrivă” şi 9 abţineri.

Dragu a declarat, marţi, în şedinţa de plen în care se dezbătea cererea PNL-PSD şi UDMR de revocare a sa din funcţie, că ceea ce se întâmplă este un abuz de putere şi o tentativă de a acapara total o instituţie a statului român, un fenomen numit tirania majorităţii.

Alina Gorghiu: „Nu este o pedeapsă. E o chestiune firească”

„Regulile democraţiei spun că minoritatea se supune majorităţii”, a spus senatorul PNL Daniel Fenechiu, iar Alina Gorghiu a spus că Anca Dragu ar fi trebuit să îşi dea demisia, pentru a evita să fie supusă la vot această revocare din funcţie.

Alina Gorghiu a declarat că Anca Dragu a fost demisă conform legii
Alina Gorghiu (PNL) a declarat că dacă Anca Dragu și-ar fi dat demisia, nu s-ar fi ajuns aici, la revocarea sa din funcție prin vot

Alina Gorghiu a anunţat că votul pentru noul preşedinte va fi dat tot astăzi, iar Florin Cîţu este susţinut de grupul PNL. „Nu este vreo pedeapsă, sancţiune. O chestiune firească, de normalitate. E democratic ca o nouă majoritate să desemneze un nou preşedinte al Camerei sau Senatului. Am invocat Constituţia, Regulamentul, o decizie a CCR, 601, că atunci când nu e o reglementare la nivelul Regulamentului Senatului (…) Decizia ne spune că putem să facem demersul fără nicio problemă bazându-ne pe jurisprudenţa CCR şi a articolului 64 din Constituţia României”, a declarat Alina Gorghiu, după şedinţa de Birou Permanent al senatului. Reprezentanta PNL a subliniat că ar fi preferat ca Anca Dragu să-şi fi dat singură demisia, nu să fie îndepărtată printr-un vot.

Revocarea din funcția de președinte al Senatului. Regulament

Revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului poate fi propusă şi de jumătate plus unu din numărul total al senatorilor. Propunerea de revocare se face în scris, sub semnătura iniţiatorilor, o singură dată într-o sesiune.

Propunerea de revocare se depune la Biroul permanent care analizează, în prima sa şedinţă, îndeplinirea condiţiilor prevăzute în Regulament şi decide, prin vot, introducerea acesteia în proiectul de ordine de zi a următoarei şedinţe de plen.

CITEȘTE ȘI: Marcel Ciolacu preia conducerea Camerei Deputaților

Redacția
Redacțiahttps://romanialibera.ro
România Liberă este o publicație tipărită și online pentru politică, afaceri și avocați, care acoperă anunțuri pentru litigii majore, tranzacții și probleme de reglementare. A fost fondată în 1877, în România. RL este o publicație de ultimă oră și unul dintre cele mai cunoscute cotidiene la nivel mondial, în principal ca voce a opoziției împotriva autocraților și a fostei Securități. Printre autorii și cititorii noștri se numără cea mai mare organizație filantropă, Fundația pentru o Societate Deschisă din SUA, precum și editorialiști internaționali celebri, profesori de știință și de drept din întreaga lume. În 2009, RL publica săptămânal un supliment de opt pagini cu articole în limba engleză din New York Times, astăzi publică cele mai noi videoclipuri și știri Reuters. Cu sediul în București, RL numără în prezent 50 de colaboratori, agenți și jurnaliști.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă