18.8 C
București
luni, 29 aprilie 2024
AcasăEconomieEconomie internăAlimentele de bază rămân la preț plafonat, însă scumpirile continuă

Alimentele de bază rămân la preț plafonat, însă scumpirile continuă

Măsura de plafonare a adaosului comercial la produse alimentare de bază ar putea fi prelungită, după finalul lunii ianuarie, cu încă 90 de zile. Deși au fost scăderi de preț și cu 28% la alimente de bază, în același prețurile la alte alimente au continuat să crească. Și nu este vorba doar de produsele alimentare, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la detergenți.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat că la începutul săptămânii viitoare se va întâlni cu reprezentanţii comercianţilor şi procesatorilor pentru a analiza rezultatele plafonării adaosului comercial la alimentele de bază şi pentru a decide împreună modalităţile de prelungire a acestei măsuri.

Barbu a afirmat că a verificat în teren preţurile alimentelor de bază, ocazie cu care a constatat că produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc la raft.

„Ca de obicei, în drum spre birou, am trecut printr-un supermarket pentru a verifica prețurile de la raft ale alimentelor de bază. Produsele incluse în lista celor cu adaos comercial limitat se regăsesc pe raft, etichetele sunt semnalate corespunzător”, a notat ministrul Agriculturii Florin Barbu (PSD) pe pagina sa de Facebook

Cotele de adaos comercial au fost limitate pentru o perioadă de trei luni, din august 2023, pentru o listă inițială de 14 produse. Măsură aplicată era explicată prin încercarea de stopare a creșterii prețurilor la alimentele de bază. Ulterior, în octombrie, lista cu prețuri limitate a fost extinsă la 21 de produse. 

Lista completă de produse agricole şi alimentare cu prețuri plafonate:
1. Pâine albă simplă cu gramaj cuprins între 300-500 grame, fără specialităţi
2. Lapte de vacă de consum 1 l, grăsime 1,5%, cu excepţia UHT
3. Brânză telemea de vacă vrac
4. Iaurt simplu din lapte de vacă, 3,5% grăsime, cu gramaj maxim 200 grame
5. Făină albă de grâu “000” până la 1 kg
6. Mălai pănâ la 1 kg
7. Ouă de găină calibrul M
8. Ulei de floarea-soarelui până la 2 l
9. Carne proaspătă pui, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: pui întreg, tacâmuri de pui, pulpe pui întregi cu os şi aripi de pui, varianta standard.
10. Carne proaspătă porc, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: carne porc lucru, pulpă porc cu os şi fără os, spată de porc.
11. Legume proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă: roşii, ceapă, castraveţi, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca şi ardei capia, usturoi.
12. Fructe proaspete vrac, în aplicarea prezentei ordonanţe de urgenţă, înseamnă mere roşii şi mere golden, prune, pere, struguri de masă.
13. Cartofi proaspeţi albi vrac
14. Zahăr alb tos până la 1 kg
15. Orez – bob rotund- cu gramaj cuprins între 0,5 – 1,5 kg
16. Cozonac
17. Bulion de roșii
18. Smântână- 12% grăsime
19. Margarină
20. Drojdie
21. Carne tocată.

Alimentele s-au scumpit în decembrie cu aproape 6 la sută

În decembrie 2023, românii au plătit mai mult cu 9% pentru un kg de cartofi, cu 11% pentru fructele proaspete și carnea de vită și cu 15% mai mult pentru bere, comparativ cu ultima lună din 2022. S-au scumpit ușor și pâinea și specilitățiile de panificație – în medie cu 3,4%. Și cafeaua a fost mai scumpă cu aproape 8%.

Ca urmare a prețului plafonat, cea mai semnificativă, de 28%, a fost la uleiul de gătit. Un kg de făină sau de mălai a costat mai puțin cu aprope 24 de procente.

Specialiștii se așteaptă ca inflația să crească din nou în următoarele luni, după ce de la 1 ianuarie au intrat în vigoare mai multe măsuri fiscale: de la creșterea TVA-ului pentru dulciuri și sucuri, până la majorarea accizelor pentru tutun și carburanți.

Cert este că în cazul scumpirilor se aplică efectul de domino, adică odată ce sunt majorări de taxe în cazul unui serviciu, automat se vor vedea și scumpiri la raft. Cel mai adesea, fermierii se plâng că nu primesc ajutoare destule pentru a putea să-și vândă marfa în supermarketuri și că au în continuare concurență din partea fermierilor din Ucraina.

Urmărește România Liberă pe  XFacebook și Google News!

Cristina Corpaci
Cristina Corpaci
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Nicușor, dormi liniștit! De Firea se ocupă Ciolacu

Ilustrație: Marian Avramescu Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, care visează la un nou mandat de edil-șef, poate să mai ia o pauză de...

Abordarea și Sprijinul pentru Tinerii Care Trăiesc cu Această Tulburare

Sindromul Tourette este o tulburare neurologică caracterizată prin prezența ticurilor motorii și vocale persistente. Acesta poate afecta semnificativ calitatea vieții copiilor care trăiesc...

Ministerul cercetării și digitalizării a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 

Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a publicat Ghidul solicitantului pentru Investiția 11 din Componenta 7 – Transformare Digitală a Planului Național de Redresare...
Ultima oră
Pe aceeași temă