11.6 C
București
luni, 20 septembrie 2021

Afacerea rachetelor navale. România, complet dependentă de Statele Unite în domeniul Apărării

Ministerul Apărării Naționale vrea să dea o nouă formă contractului de achiziție a rachetelor destinate Forțelor Navale ale României.

Ideea acestei achiziții este mai veche, dar MApN a elaborat un proiect de act normativ prin care propune Guvernului Orban să anuleze HG 630 / 2018, elaborată în vremea guvernării PSD, pentru a putea lansa un nou program, cu același scop: achiziția unui sistem de instalații mobile de lansare rachete antinavă.

Diferența dintre vechea HG, pe care MApN vrea s-o anuleze, și noul program de achiziție, în curs de elaborare, este că, în acest moment, partea română știe sigur că vrea să cumpere rachete de la americani și știe exact chiar și ce produs îi trebuie, acesta fiind “sistemul bazat pe racheta Naval Strike Missile (NSM)”.

În baza vechii HG 630 / 2018 fusese în schimb organizată o procedură de depunere de oferte, la care au fost selectați să participe patru operatori economici (deci exista concurență între ei, ceea ce ar fi fost în avantajul României). Doar că, în etapa a doua a acelei proceduri, doar un singur potențial furnizor a mai depus ofertă, iar în final acesta s-a retras complet din procesul de negociere în vederea atribuirii contractului cu România.

Potrivit unor surse neoficiale, compania care a fost cel mai aproape de a obține acest contract este o mare firmă franceză din domeniul armamentelor. Ea ar fi fost descurajată de numărul mic de rachete pe care dorea să le cumpere România (doar pentru instalații de lansare de pe țărm, nu și pentru instalare la bordul navelor) precum și de condiția părții române ca furnizorul de rachete să ofere și un offset, în beneficiul industriei din România, de 80 la sută din valoarea contractului de achiziție.

Cererea de offset era perfect în concordanță cu regulile valabile la nivelul UE în ceea ce privește afacerile cu armament. Este însă de văzut dacă firma americană pe care deja a ales-o MApN va acorda acest offset industriei românești. Pentru că, la alte achiziții de armament din SUA, acest beneficiu a lipsit.

 

“În funcție de cum se finalizează procesele din instanță ale programului de corvete și reluarea procesului la rachetele de coastă, acestea să poată fi demarate”

Nicolae Ciucă,

Ministrul Apărării Naționale

“Toate aceste programe pornesc de la dorința de a întări capacitatea de reacție imediată a Forțelor Navale, de a consolida poziția strategică a României la Marea Neagră”

Mihai Fifor,

Fost ministru al Apărării

 

Ce rol vor avea asemenea rachete pentru apărarea națională?

Rachetele antinavă lansate de pe țărm au rol defensiv și vor proteja litoralul Dobrogei de nave de suprafață inamice.

Ce avantaje avem dacă vom cumpăra rachete de la americani?

Dirijarea noilor rachete se face pe baza datelor furnizate de avioane fără pilot și, mai ales, de sateliți, cum sunt cei de care dispun Statele Unite.

Mihai Diac
Experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online, dintre care, din anul 2015, la ziarul "România liberă".
Ultima oră
Pe aceeași temă