18.4 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăIncognitoAcuzații de spionaj la Chișinău. Republica Moldova impune reducerea numărului de angajați...

Acuzații de spionaj la Chișinău. Republica Moldova impune reducerea numărului de angajați de la Ambasada Rusiei

Republica Moldova a cerut Rusiei să-și reducă numărul de angajați de la Ambasada din Chișinău și de la Centrul Rus pentru Știință și Cultură din capitala Republicii Moldova, acuzând Rusia că acești angajați ar desfășura, în realitate, acțiuni de spionaj.

Vicepremierul Nicu Popescu, cel care deține și funcția de ministru de Externe al Republicii Moldova, a anunțat, în ziua de 26 iulie 2023, într-o conferință de presă, că a apărut “necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova”. Vicepremierul a precizat că Republica Moldova a înaintat deja această solicitare către Rusia.

„În opinia noastră, este foarte important ca serviciile diplomatice ale țării noastre, dar și a altor țări, să se concentreze pe dezvoltarea bunelor relații. Ori atunci când o bună parte din prezența diplomatică a altei țări este îndreptată spre eforturile de destabilizare a țării noastre și acțiuni care nu țin de modalitățile standard de acțiune ale unor servicii diplomatice, am ajuns, de comun acord cu instituțiile și decidenții politici, la necesitatea limitării numărului de diplomați acreditați din Federația Rusă în Republica Moldova, astfel încât să se creeze o situație în care sunt mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră. Reprezentanții Federației Ruse au fost informați despre acest lucru”, a declarat vicepremierul Republicii Moldova.

Presa din Republica Moldova semnalase faptul că Rusia deține, în această țară, un aparat diplomatic suspect de numeros în raport cu nivelul relațiilor dintre cele două țări și ținând cont că Republica Moldova este o țară mică. Astfel, conform informațiilor disponibile pe internet, Ambasada Rusiei din Chișinău are 37 de diplomați acreditati și 34 de angajați care ar avea atribuții tehnico-administrative. Alte opt persoane cu statut de diplomați ar lucra la Centrul Rus pentru Cultură și Știință din Chișinău. Alți cinci diplomați lucrează la Biroul de Migrație din cadrul Secției Consulare a Ambasadei Rusiei din Chișinău. Presa din Republica Moldova subliniază că acești cinci diplomați ruși de la Biroul de Migrație sunt foarte puțin cunoscuți și sunt extrem de discreți în activitatea lor.

Agenția Rusiei pentru Relațiile cu CSI are încă filială și în România, care n-a fost niciodată membru CSI

Este de remarcat că Rusia deține Centre de Știință și Cultură în mai multe capitale, nu doar la Chișinău. Centrul Rus din București va fi închis complet, în anul 2023, la cererea Ministerului Afacerilor Externe al României. Toate Centrele de Cultură ale Rusiei din străinătate sunt coordonate de o instuție numită Rossotrudnicestvo, cu sediul la Moscova. Rossotrudnicestvo este “Agenţia Federală pentru relaţiile cu CSI, compatrioţii şi asistenţă umanitară”. Dacă se ține cont de numele Agenției, apare ciudat că Rossotrudnicestvo a avut, până în anul 2023, o filială la București, în condițiile în care România n-a făcut niciodată parte din CSI. Totuși, în anul 2013, ministrul de Externe de atunci al României, Titus Corlățean, făcea o vizită la Moscova și se întâlnea, acolo, inclusiv cu președintele Agenției Rossotrudnicestvo, Konstantin Kosacev. Titus Corlățean este în prezent senator PSD.

Republica Moldova a făcut, ce-i drept, parte din CSI dar acum derulează un proces de a părăsi această organizație dominată de Rusia.

Cei 34 de angajați care au atribuții tehnico-administrative la Ambasada Rusiei din Chișinău sunt și ei interesanți. De exemplu, acum câteva zile, Ministerul de Externe al Republicii Moldova îl convocase pe ambasadorul Rusiei, pentru a-i cere explicații despre eventuale acțiuni de spionaj ale unor lucrători ai Ambasadei Rusiei. Era luată în discuție, în acest context, inclusiv prezența unor impunătoare antene radio pe acoperișul Ambasadei Rusiei.

Consulatul din Tiraspol oferă cetățenia Rusiei pentru locuitorii Transnistriei

Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova este diplomat de carieră, se numește Oleg Vasnețov și deține acest post în Republica Moldova din anul 2018. Site-ul Ambasadei Rusiei din Republica Moldova nu prezintă informații despre alți angajați. Totuși, apare informația că Secția Consulară a ambasadei are și o filială în orașul Tiraspol. Filiala din Tiraspol se ocupă, printre altele, de acordarea cetățeniei ruse pentru acele persoane care s-au născut pe teritoriul fostei URSS și care, acum, locuiesc în Transnistria. După cum se știe, Transnistria este regiunea de est a Republicii Moldova, aflată sub controlul autorităților separatiste de la Tiraspol și al militarilor ruși staționați ilegal în Transnistria.

Drept comparație, Ambasada Republicii Moldova la Moscova ar avea în schemă doar 12 funcții de diplomați, dintre care sunt ocupate doar șase. Pe lângă diplomați, Ambasada Republicii Moldova la Moscova ar avea și șase angajați tehnico-administrativi.

Ambasadorul Vasnețov a admis că are cunoștință despre acuzațiile de spionaj aduse unor subordonați ai lui, însă a încercat să minimalizeze gravitatea acestora. “Tot acest așa-zis scandal de spionaj este un pretext pentru decizia luată cu ani în urmă de a reduce numărul personalului diplomatic. Un anunț pe acest subiect ne-a fost făcut astăzi. În opinia noastră, acest lucru subminează serios oportunitatea dialogului dintre cele două țări și, cu siguranță, această decizie este absolut nealiniată cu spiritul țărilor care ne sunt prietenoase”, a declarat, la 26 iulie 2023, ambasadorul Vasnețov.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

VIDEO. Inundațiile pun stăpânire pe Brazilia. Bilanțul se ridică la 75 de morți

Bilanțul victimelor ploilor abundente care au provocat inundații în statul brazilian Rio Grande do Sul din sudul țării a crescut la cel puțin 75...

VIDEO REZUMAT. Petrolul Ploiești rămâne în Superliga. ”Lupii galbeni” au învins Oțelul lui Dorinel Munteanu

Într-o partidă din etapa a opta a fazei play-out a Superligii de fotbal din România, Petrolul Ploiești a reușit să învingă echipa Oțelul Galați...

Mesajul de Paște al SRI-ului: “Nu credem până nu…”

Mesajul viral postat pe rețelele sociale de către Serviciul Român de Informații (SRI) în ziua de Paște a adunat rapid aprecieri și distribuiri. „Nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă