15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăEconomieEconomie internăAceeași Coaliție cu măsuri care lovesc în cei săraci și în companiile...

Aceeași Coaliție cu măsuri care lovesc în cei săraci și în companiile mici

Trecerea la impozitare progresivă și o cotă de impozitare pentru marile companii de 1% din cifra de afaceri erau principalele măsuri anunțate de Marcel Ciolacu înainte de a urca pe scaunul de la palatul Victoria, doar că de câteva săptămâni, oamenii de afaceri trăiesc în stres că de la 1 septembrie le vor fi afectate business-urile.

Deși a fost plecat în Germania, de unde avea să vină cu un plan de afaceri și deși promitea schimbarea la față a țării, Marcel Ciolacu a devenit între timp omul negru care pare că a pus gând rău micilor întreprinzători prin noile măsuri ce vor intra în vigoare de la 1 septembrie și respectiv de la 1 ianuarie. În spațiul public, sunt strigăte de disperare din partea oamenilor de afaceri, pe de o parte, de cealaltă parte, analiștii economici anunță că măsurile nu vor aduce banii estimați la buget și că vor îngropa și mai mult afacerile românești. PNL se bătea cu pumnul în piept că nu va accepta noi taxe și impozite, PSD susținea ideea să luăm de la bogați ca să dăm la săraci, doar că direcția spre care se îndreaptă măsurile pare că cei săraci vor deveni și mai săraci, iar cei bogați sunt protejați.

România Liberă v-a prezentat săptămâna trecută proiectul Ordonanței noilor măsuri, document care a fost aspru criticat și la care au fost aduse alternative, doar că cel mai probabil va intra așa în vigoare în forma actuală.

Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a spus, luni, că vor fi luate măsuri fiscale şi vor fi reduse funcţii care se dublează sau care nu sunt ocupate. De asemenea, coaliţia şi-a asumat menţinerea cotei unice, a spus preşedintele PNL.

Întrebat despre măsurile fiscal-bugetare, cu care unii dintre membrii PNL nu sunt de acord, între care măsurile legate de avocaţi, preşedintele liberalilor, Nicolae Ciucă, a spus că nu au fost finalizate discuţiile la nivelul coaliţiei.

„Când noi discutăm nu au fost finalizate discuţiile la nivelul coaliţiei. PNL consideră că aceste măsuri trebuie să vizeze atât reducerea cheltuielilor bugetare, cât şi măsuri care, aşa cum ne-am asumat, menţinerea cotei unice de impozitare. Să facem în aşa fel încât să protejăm mediul de afaceri, pentru că cei care aduc bani la bugetul de stat sunt cei din mediul de afaceri. Tot ceea ce înseamnă business în ţara noastră. A fost şi domnul ministru Boloş şi am discutat foarte aplicat care sunt măsurile, la nivelul Ministerului de Finanţe, pe care le pot lua astfel încât să se reducă evaziunea fiscală”, a spus Ciucă.

Preşedintele USR Cătălin Drulă îl acuză pe premierul PSD Marcel Ciolacu că plănuieşte să crească taxele pentru români ca să finanţeze fabricile de sinecuri cum este Agenţia pentru Comerţ Exterior, cu posturi de consilieri economici plătiţi cu 10.000 de dolari pe lună.

„Ciolacu creşte taxele ca să finanţeze sinecuri Guvernul Ciolacu face 20 de noi sinecuri cu 10.000 de dolari pe lună printre care ministru consilier la Moscova sau consilier economic la Teheran. La aceste costuri se adaugă decontul chiriilor şi a altor cheltuieli. Iată pentru ce creşte Ciolacu taxele. Trebuie finanţate fabricile de sinecuri Aceste sinecuri sunt în cadrul unei noi agenţii create de guvernul Ciucă (PNL), în subordinea SGG (condus de PNL). O agenţie pentru Comerţ Exterior cu 250 de posturi (fără cele de demnitari şi consilierii aferenţi) şi un parc auto de 125 de autovehicule. E mai clar acum de ce trebuie impozite mărite?”, a scris Cătălin Drulă, luni pe Facebook.

Fostul premier Florin Cîţu susţine că Guvernul condus de Marcel Ciolacu a aprobat ”subvenţii de la buget în valoare de 3,7 miliarde lei care merg direct la firmele de partid şi mai departe îi finanţează campania electorală”.

”Ştiţi ce ordonanţe a aprobat Ciolacu în primele sale două săptămâni de guvernare? Subvenţii de la buget în valoare de 3,7 miliarde lei care merg direct la firmele de partid şi mai departe îi finanţează campania electorală. Socialiştilor, întâi abrogaţi aceste ordonanţe. Urgent! Chiar nu vă este ruşine să veniţi şi să vă plângeţi de o situaţie bugetară dezastruoasă după ce tot voi aprobaţi ordonanţe pe bandă rulantă care cresc cheltuielile bugetare, nu au finanţare şi distorsionează mediul concurenţial? Mai ales după ce de un an jumate nu aţi făcut nicio reformă din PNRR”, a susţinut fostul premier.

Coaliția a calculat că ar fi vorba despre o reducere de 12 miliarde de lei, bani care ar putea fi economisiți din pensiile speciale care ne costă 60 de milioane de lei pe lună, plus alte cheltuieli inutile. Deși Guvernul ar fi trebuit să aprobe Ordonanța joia trecută, măsura a fost amânată până când PNL și PSD vor veni cu o decizie comună.

Cristina
Cristina
Din iulie 2021 m-am alăturat echipei România Liberă, unde sunt editor și editorialist economic.
Cele mai citite

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Rețelele Politice ale lui Nicușor Dan: Influența USR în Primăria București

În mandatul lui Nicușor Dan ca primar al Capitalei, bucureștenii nu au avut parte de proiectele și investițiile necesare pentru rezolvarea problemelor locale. În...
Ultima oră
Pe aceeași temă