6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialA murit scriitorul Dinu Săraru la 92 de ani

A murit scriitorul Dinu Săraru la 92 de ani

Scriitorul Dinu Săraru a murit sâmbătă, la vârsta de 92 de ani. Anunţul a fost făcut de scriitorul Ştefan Mitroi pe pagina sa de Facebook, potrivit cotidianul.ro.

„A murit Dinu Săraru! În spatele acestei ferestre (casa omului de cultură – n.r.) am ascultat mii de poveşti. Dinu Săraru, cel care mi le spunea, a murit acum un sfert de oră!”, a anunţat Ştefan Mitroi.

„Ne-a părăsit un titan al culturii naţionale! Am pierdut un om special, pe care l-am preţuit şi a cărui prietenie m-a onorat! Rămâneţi în sufletul meu, maestre”, a scris si Maria Ţoghină, om de radio şi o apropiată a familiei Săraru, pe Facebook.

Constantin Grigore (Dinu) Săraru s-a născut pe 30 ianuarie 1932, în omuna Slătioara, județul Vâlcea.

Operă
1966 – Teatrul românesc și interpreții contemporani;
1973 – Al treilea gong (piesă de teatru);
1974 – romanul Niște țărani (debut în proză)
1976 – Clipa, roman; ecranizat în 1979
1981 – 1986 – Dragostea și Revoluția,
volumul I „Toamna roșie”,
volumul II „Cei care plătesc cu viața”,
volumul III „Speranța”;
1987 – „Adevăruri de toată ziua”, roman
1992 – „Un fluture alb cu sânge pe aripi”
1993 – „Iarba vântului”,
1996 – „Trilogia țărănească” (triptic de romane)
1997 – „Crima pentru pământ” (piesă de teatru)
2004 – „Ciocoii noi cu bodyguard”
2005 – „Generalul Revoluției cu piciorul în ghips” – Dialog cu generalul Victor Atanasie Stănculescu, volum de interviuri, Ed. Rao
2011 – „Ultimul bal la Șarpele roșu”
2013 – „Ultimul țăran din Slătioară”
2015 – „Ultimul bal la Șarpele roșu; Carnavalul cătușelor”
2017 – „Ura din ochii vulpii” – o istorie a Teatrului Mic,
2017 – „Râmnicul meu”
2017 – „Corrida”,
2018 – „Marele premiu la Monte Carlo sau dedublarea”
Dinu Săraru a fost membru al Uniunii Scriitorilor din 1961 şi membru fondator al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, în 2001.

Omagiu lui Alexandru Tocilescu

Opera Naţională Bucureşti readuce pe scenă, după câţiva ani de pauză, „Faust“ de Charles Gounod, în memoria regretatului director de scenă Alexandru Tocilescu, care a semnat regia spectacolului. Primele reprezentaţii din această stagiune au loc pe 14 şi 15 decembrie, de la ora 18.00.

Alexandru Tocilescu(1946-2011), numit cu drag “Toca” de toată lumea teatrală, este unul dintre regizorii care au marcat definitiv ultimele decenii ale teatrului românesc. Mare parte dintre spectacolele sale au fost evenimente care au făcut valuri la vremea lor, dacă este să ne referim, într-o foarte scurtă recapitulare, doar la “Hamlet”, cu Ion Caramitru în rolul titular, pus în scenă în 1985 la Bulandra, teatrul său de suflet, la care a tradus împreună cu echipa textul, aducându-l “la zi” şi făcând din Shakespeare cel mai subversiv şi mai “anticomunist” autor, „Oblomov”, în care lumea întreagă părea să lenevească stând la căldurică, sub plapumă, în imensul pat creat de Dragoş Buhagiar, la “Elizaveta Bam” prin care îl readucea în conştiinţa românilor pe un maestru al avangardei ruse, Daniil Harms, “O scrisoare pierdută”, singurul spectacol din istorie care după ce a luat Premiul UNITER a fost scos de pe afiş de către directorul Teatrului Naţional de atunci, Dinu Săraru, pentru că prea semăna ceea ce se petrecea pe scenă cu realitatea din politica românească. Din păcate nu a mai apucat să pună în scenă un alt Caragiale, “D’ ale carnavalului”, pe care ar fi trebuit să-l monteze la Teatrul Naţional.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă