2.1 C
Bucharest
Thursday, 30 November 2023
HomeȘtirile zileiA murit celebrul clovn Siminică

A murit celebrul clovn Siminică

Pe numele său real Simion Avram, „Siminică” s-a născut într-o cușcă a leilor transformată în vagon de circ. Bunicul său era instrumentist în Orchestra Circului „Bercuini”. Tatăl său cînta la trombon și realiza pasaje comice. Mama sa era „amazoană” și, în timpul liber, vînzătoare la case de bilete.

Încă de la vîrsta de 5 ani Siminică preia tradiția familiei și începe să se pregătească pentru lumea circului. Doi ani mai tîrziu, pe cînd avea doar 7 ani, își va face debutul în arenă într-un spectacol în care executa atît numere de acrobație, contorsionism și diverse giumbușlucuri.

Siminică a trăit toată viața pentru circ. A fost zburător, trapezist, a executat looping în doi, echilibristică la mare înălțime, echilibristică cu bara de bambus în dantură A fost, totodată,  săltător, echilibrist la sol, excentric acrobat, etc.

Avînd ca model școala rusă de circ în 1956, pe cînd se afla într-un turneu în Bulgaria, devinde comic de circ înlocuind un coleg care se îmbolnăvise. De la bun început a abordat genul comic modern, fără machiaj, doar cu cîteva elemente de costum și recuzită, parodiind diferite numere de circ în timp ce în arenă se montau recuzita și aparatele pentru numărul următor.

În 1987, Siminică se pensionează revenind însă în arena circului un an mai tîrziu și continuînd să lucreze atît în țară cît și în turnee în străinătate pînă în 1995.

„Cu timpul, Siminică a devenit cel mai mare comic al României, un artist adevărat, care nu s-a menajat o clipă, imaginîndu-și mereu figuri imposibile și scene care să zguduie lumea de rîs, visînd să zboare pe deasupra sălii ca să poată face copiilor tot felul de semne. N-a iubit niciodată scamatoria și dresura. N-a intrat în scena cu prea multă recuzită. Doar el și publicul, zguduit de cascade de rîs. Și, dintr-o dată, Dumnezeul circului, cel care a transformat lacrima în zîmbet și imposibilul în posibil, a făcut o reverență și s-a retras fără să spună că este ultimul său spectacol, ultima sa reprezentație în arenă”, a scris Cornel Nistoresc în momentul retragerii lui Siminică.

Cele mai citite
00:01:39

Israelul și mișcarea Hamas prelungesc armistițiul pentru a șaptea zi

Israelul și Hamas au convenit joi (30 noiembrie) să prelungească încetarea focului în războiul lor cu cel puțin o zi, cu câteva minute înainte...

Cel puțin doi morți și opt răniți, într-un atac în Ierusalim

Două persoane au fost ucise şi alte opt au fost rănite, dintre care cinci grav, în această dimineaţă, într-un atac cu arme de foc...

De azi intră în vigoare Sistemul de Garanție – Returnare. Ce presupune

Sistemul de Garanţie-Returnare (SGR) devine funcţional în România, începând de astăzi, ocazie cu care ţara noastră va deţine al doilea cel mai mare sistem...
Ultima oră
Pe aceeași temă