25.7 C
București
marți, 21 mai 2024
AcasăCulturăA murit actorul Constantin Cojocaru la vârsta de 78 de ani

A murit actorul Constantin Cojocaru la vârsta de 78 de ani

Într-o zi de 13, lumea teatrului din România a intrat în doliu. Actorul Constantin Cojocaru a murit la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut de reprezentanții Teatrului Odeon, locului căruia i-a dedicat o mare parte a carierei sale, conform playtech.ro.

Colegii de breaslă îi plâng dispariția artistului care spunea că „Dacă aş fi un verb…aș fi verbul a iubi”.

Teatrul românesc este în doliu, după moartea actorului Constantin Cojocaru

Durere uriașă în rândul actorilor de la noi din țară. Sâmbătă, 13 aprilie 2024, pe pagina de Facebook a Teatrului Odeon se făcea un anunț dureros: actorul Constantin Cojocaru a murit.

În vârstă de 78 de ani, artistul s-a stins din viață, lăsând în urma sa o mare de durere, dar și o carieră admirabilă.

”Teatrul Odeon anunţă cu mare durere că astăzi, 13 aprilie 224, ne-a părăsit unul dintre cei mai îndrăgiţi actori – Constantin Cojocaru”, anunţă, sâmbătă, oficialii Teatrului Odeon.

Născut într-o zi de sărbătoare
Constantin Cojocaru a venit pe lume pe data de 6 mai 1945, chiar în ziua de Paște și a fost „binecuvântat de Dumnezeu cu talanți care au făcut din lume un loc un pic mai bun”, se precizează în mesajul emoționant transmis de instituția căreia i-a dedicat o mare parte a carierei sale.

„Iubire a fost și suntem recunoscători pentru tot”, a transmis Teatrul Odeon pe pagina de Facebook.

La scurt timp după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, în 1966, a intrat în echipa Teatrul Tineretului Piatra Neamt. Nu a fost uitat nici de primii săi colegi de scenă.

„Cu durere în suflet anunțăm trecerea în neființă a actorului Constantin Cojocaru, unul dintre cei mai importanți artiști din istoria Teatrului Tineretului!
Drum lin printre stele!”, a fost mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Tineretului Piatra Neamt, alături de câteva fotografii din cele mai importante spectacole ale sale.

„Dacă aş fi un verb… aş fi verbul a iubi”
În 1975 și-a început colaborarea cu Teatrul Odeon, unde a lucrat cu regizori importanţi: Dinu Cernescu, Alexa Visarion, Alexander Hausvater, Alexandru Dabija, Dragoş Galgoţiu, Mihai Măniuţiu, Radu Afrim.

Dintre ultimele sale roluri le amintim pe cele din „Gaiţele” de Al. Kiriţescu, „joi.megaJoy” de Katalin Thuroczy şi „Jurnalul lui Robinson Crusoe” după Gellu Naum.

”Dacă aş fi un fenomen al naturii, aş fi… ploaia de vară liniştită, cu fulgere şi trăznete care nu te mai înfricoşează, dar au ceva estetic impecabil. Dacă aş fi o stare… starea de drag. Dacă aş fi un verb… aş fi verbul a iubi”, declara, în urmă cu trei ani, actorul.

Constantin Cojocaru, la Timpul Liber: Actor, în pielea lui Nicolae Ceauşescu

Actorul Constantin Cojocaru, invitat în cadrul acestei ediţii a emisiunii Timpul Liber, vorbeşte despre cum este să fii actor în pielea lui Nicolae Ceauşescu. Trei zile până la Crăciun (2012) este producţia cinematografică în care Cojocaru îl interpretează pe Ceauşescu în ultimele sale zile din viaţă, când din dictator devine un simplu bătrân izolat, pus în faţa sorţii.

Urmărește România Liberă pe  Twitter, Facebook și Google News!

Cătălin Șerban
Cătălin Șerban
Cătălin Șerban scrie în presă din anul 2019, iar din februarie 2021 la România Liberă. A fost director de comunicare al Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și președinte al acestei organizații. A primit din partea Casei Regale a României, în anul 2015, Medalia „Regele Mihai pentru Loialitate" pentru organizarea excelentă a Alianței Naționale pentru Restaurarea Monarhiei și pentru devotamentul cu care a promovat ideile și cauza monarhică.
Cele mai citite

Stația STB Drumul Mătăsii funcționează pe alt amplasament

Stația de autobuz „Drumul Mătăsii” funcționează pe alt amplasament, anunță Societatea de Transport București (STB). “Începând de astăzi, 21.05.2024, de la ora 11:00, stația de...

Erdogan a decretat doliu național după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a decretat luni o zi de doliu naţional după moartea preşedintelui iranian Ebrahim Raisi într-un accident de elicopter, relatează...

Se oprește apa caldă în patru sectoare ale Capitalei

Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) S.A. anunţă că se vor efectua lucrări de înlocuire și de reparații pe conductele rețelei termice primare, în zone din...
Ultima oră
Pe aceeași temă