În prima lună a anului 2025, Inteligența Artificială (AI) a generat peste 1,2 milioane de recomandări de cumpărături online, facilitând accesul utilizatorilor la cele mai bune oferte și produse adaptate nevoilor lor.
Aceasta este concluzia unui raport realizat de Emag și citat de Termene.ro, care subliniază impactul tot mai mare al tehnologiei asupra deciziilor de cumpărare ale românilor. Totodată, un studiu recent realizat de Reveal Marketing Research confirmă rolul central al AI în viața cotidiană a consumatorilor.
Creșterea numărului de români care fac achiziții online este strâns legată de evoluțiile tehnologice și diversificarea serviciilor de ecommerce. Conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2024, 72,9% dintre români au cumpărat produse online, înregistrându-se o creștere de 7% față de anul anterior.
Creșterea este susținută de accesul la oferte competitive, game variate de produse și soluții de plată flexibile, toate susținute de recomandările personalizate generate de AI.
Românii preferă cumpărăturile online datorită soluțiilor personalizate generate de AI
Irina Pencea, General Manager eMAG România, Ungaria și Bulgaria, a subliniat importanța acestor soluții:
„Cumpărăturile obișnuite necesită timp și efort, iar ecommerce-ul oferă o alternativă mai rapidă și eficientă. AI joacă un rol esențial în optimizarea procesului de shopping, de la căutare și navigare până la recomandări personalizate și opțiuni flexibile de plată.”
Inteligența artificială, un aliat important în deciziile de cumpărare
Studiul Reveal Marketing Research arată că 6 din 10 utilizatori iau decizii de cumpărare cu ajutorul AI, în special bărbații (66%) și tinerii sub 35 de ani (64%).
Printre beneficiile AI se numără compararea produselor și prețurilor (59%), rezumarea recenziilor (57%) și recomandările personalizate (33%).
Tehnologia este folosită frecvent pentru căutarea de informații generale (73%), mai ales de persoanele peste 45 de ani (87%). În rândul tinerilor sub 35 de ani, AI este folosită și pentru educație și învățare (45%), iar alte utilizări comune includ divertismentul (37%), sprijinul la locul de muncă (31%) și planificarea personală (19%).
Urmărește România Liberă pe Google News, Linkedin, Twitter, Facebook și Youtube.