12.6 C
București
duminică, 3 martie 2024
AcasăInternațional102 alerte false cu bombă în școlile din Bulgaria, înainte de alegeri....

102 alerte false cu bombă în școlile din Bulgaria, înainte de alegeri. Guvernul de la Sofia acuză Rusia

Guvernul interimar de la Sofia a acuzat marţi Rusia că s-ar afla în spatele unui val de alerte cu bombe în zeci de şcoli din mai multe oraşe din Bulgaria, care au fost evacuate luni şi marţi, relatează EFE şi AFP, preluate de Agerpres.

„Anchetatorii privilegiază pista unor atacuri hibride legate de Rusia”, a declarat presei ministrul bulgar de interne, Ivan Demerdzhiev.

Pentru a doua zi consecutiv, zeci de şcoli au fost evacuate marţi în Bulgaria după ce au primit e-mailuri cu ameninţări cu bombă.

Demerdzhiev a dat asigurări că aceste ameninţări nu sunt reale şi că urmăresc doar să provoace teamă şi să atragă atenţia mass-media.

„Diferite ţări europene se confruntă în prezent cu acelaşi lucru. Versiunea dominantă este că acestea sunt atacuri hibride având legătură cu Rusia”, a declarat ministrul.

Bulgaria a cerut ajutorul serviciilor de informaţii din ţări partenere, în special SUA, în încercarea de a-i identifica pe autorii acestor ameninţări.

Parchetul de la Sofia a indicat într-un comunicat că a deschis o anchetă pentru terorism.

Instituţii şcolare din capitala bulgară şi din alte oraşe din ţară au primit în ultimele zile e-mailuri aproape identifice provenite de la o organizaţie numită Free Misantropic Unabomber Legion.

Într-un astfel de mesaj consultat de AFP, aceasta avertizează cu privire la o explozie iminentă de TNT (trinitrotoluen) diseminat în şcoli. Ca măsură de precauţie, au fost ordonate evacuări, provocând panică în rândul părinţilor elevilor.

În total, 102 de astfel de alerte cu bombă au fost înregistrate în ultimele zile în Bulgaria.

Acest val de alerte cu bombă survine cu doar câteva zile înainte de alegerile generale de duminică din Bulgaria, unde secţiile de votare sunt adeseori amplasate în şcoli publice.

Potrivit guvernului bulgar, doar în caz de pericol real ar fi necesară închiderea secţiilor de votare în ziua votului. Ministrul de interne a dat asigurări însă că procesul electoral nu va fi perturbat.

Bulgaria organizează duminică al cincilea scrutin legislativ în doi ani, pe fondul unui blocaj politic fără precedent în istoria democratică a acestei ţări, membră a NATO şi a Uniunii Europene.

Urmărește România Liberă pe TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite

Vasile Dîncu (PSD): Președintele Ciolacu – posibil candidat la prezidențiale. AUR ar fi principalul rival al PSD

Premierul Marcel Ciolacu, președintele PSD, este în anul 2024 în poziția de candidat la alegerile prezidențiale din România, chiar dacă PSD nu a decis...

Klaus Iohannis are șanse să devină secretar general al NATO, probabil sunt țări care îl susțin, estimează Vasile Dîncu (PSD)

Klaus Iohannis ar avea șanse să fie ales secretar general al NATO, în anul 2024, întrucât în spatele candidaturii sale, din partea României, "există...

proiect inspirat de Arhimede idei vechi transmise prin secole

Într-o lume în care tehnologia modernă și inovația sunt adesea considerate a fi vârful creativității umane, este ușor să uităm că unele dintre...
Ultima oră
Pe aceeași temă