Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Un lunetist în armata irakiană a dat Berlinul pe Galați

Ahmad Hassan Dahim a luptat cu ISIS în Irak, apoi a fugit împreună cu familia în Turcia cu gândul ca, de acolo, să se îndrepte spre vest. A ajuns, în schimb, în România, la Galați, unde a cerut azil politic.

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

Actualizat: 16.01.2018 - 21:37

România este departe de a fi Germania, în ceea ce privește nivelul de trai, dar este un loc incomparabil mai bun unde să trăiești, în comparație cu țări precum Siria sau Irak. La concluzia aceasta au ajuns și câțiva dintre cei 157 de migranți ilegali ajunși, în septembrie 2017, în Constanța. Unul dintre ei este Ahmad Hassan Dahim, fost lunetist în trupele de comando ale armatei irakiene. După ce a luptat ani de zile împotriva DAESH, adică a ISIS, și-a luat familia, a plecat în Turcia și, de aici, a ajuns în România, deși inițial i se spusese că destinația este vestul Europei. Câțiva zeci din cei 157 au locuit, pentru o perioadă, într-un hotel din Mamaia, costurile fiind suportate de către o organizație non-guvernamentală.

Ahmad și familia au ajuns apoi la  Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Galați. Aproape 50 dintre ei au cerut azil politic în România. La început săptămânii, acesta ne-a anunțat că a primit documentele oficiale care îi permit să stea legal în România, împreună cu familia. ”Sunt cu familia în Galați. Toți am primit documentele pentru trei ani de zile. Sunt foarte, foarte fericit”, ne-a transmis acesta. Anul trecut ne declarase că dorește să ajungă într-o țară din Occident, dar se pare că planurile s-au schimbat. Se gândește chiar să revină în Constanța și să se stabilească la malul mării. „Deocamdată aștept să mi se returneze pașaportul. Planul meu este să-mi găsesc un loc de muncă în România”, ne-a mai spus. A avut deja discuții cu un patron de restaurant și de hotel, care i-ar putea oferi o slujbă.

Exemple de integrare

Dacă va reuși să se integreze în România, nu va fi singurul caz. “România liberă” a prezentat poveștile lui Mohamed Gasmala și Ahmed Tah, doi irakieni care iau viața de la zero la Galați, unde lucrează ca mediatori. În Irak erau studenți la medicină, au învățat destul de bine limba română și aici îi ajută pe refugiați să învețe mai repede limba română, traducând discuțiile cu profesoara de limba română. Mohamed Gasmala, în vârstă de 24 de ani, a venit în România în 2016. A preferat să își părăsească țara pentru că „acolo este greu, avem război”. Acum este student la Facultatea de Inginerie din cadrul Universității Dunărea de Jos. Ca să câștige bani pentru studii lucrează la o firmă avicolă de la Brăila. Ahmed Taha, în vârstă de 28 de ani, tot din Irak, a venit în România la începutul lui 2017. În Irak era student la Facultatea de Medicină, specializarea Stomatologie. Vrea să își continue studiile în România. Cu banii se descurcă greu, fiind nevoit să trăiască din banii oferiți de statul român pentru cazare și masă.

Comunitatea refugiaților din Galați

În general, din grupurile de migranți găsiți la bordurile ambarcațiunilor în derivă în apele teritoriale românești, o parte ajung la centrul de la Otopeni, o altă parte la centrul din Galați, care este centru deschis. Asta înseamnă că refugiații pot ieși în oraș, la plimbare sau la supermarket și nu se mai miră nimeni când vede pe stradă femei cu hijab. În cadrul obligațiilor asumate de țara noastră în ceea ce privește cotele stabilite pentru țările Uniunii Europene, în luna martie a anului trecut a ajuns la centrul din Galați un prim grup de 15 refugiaţi de origine siriană şi yemenită, cu vârste de la 7 la 50 de ani, aduşi din Grecia. După 6 luni, 14 dintre aceștia absolviseră cursul de limba română. La centrul din Galați li se asigură și consiliere în vederea obţinerii unui loc de muncă, asistenţă juridică, asistență medicală. Locuiesc gratuit în centru până le este acordat statutul de refugiat. Ulterior, în baza unei anchete sociale, li se acordă un ajutor de 150 lei pentru plata chiriei la centru. Anul trecut, la sfârșitul lui noiembrie, Nour, o siriancă în vârstă de 25 de ani, a născut la maternitatea de la Spitalul „Sf. Apostol Andrei” un băiețel de 3 kilograme. Nour și soțul ei, Mohamadd Al Hussein, de 34 de ani, i-au pus micuțului numele Yosiuf. Visul lor este să ajungă în Germania.  

Ahmad Hassan Dahim (centru) împreună cu familia sa, la Centrul Regional de Proceduri şi Cazare a Solicitanţilor de Azil din Galați

Comentarii

loading...