Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Șase jurnaliști uciși în Europa de la începutul anului 2017

Asasinarea tânărului jurnalist slovac, Ján Kuciak, este cea de-a șasea moarte violentă a unui om de presă din Europa, de la începutul anului 2017, și primul an în acest an.

Iulia Zarnescu 0 comentarii

Actualizat: 02.03.2018 - 11:35

Europa Occidentală a fost zguduită de uciderea brutală, în octombrie 2017, în stil "mafiot", a jurnalistei malteze de investigații, Daphne Caruana Galizia. 
Aceasta investiga numeroasele cazuri de corupție de pe statul insular mediteranean, când o bombă puternică i-a spulberat mașina în apropierea casei.  Procesul după moartea lui Caruana Galizia continuă, iar cel puțin trei bărbați sunt acuzați de uciderea ei, notează Euronews.
 
Rapoartele anterioare sugerează că și Ján Kuciak ar fi putut fi ucis din cauza conținutului activității sale. Ca și Caruana, tânărul slovac a murit acasă unde a fost împușcat împreună cu partenera sa. Slovacia, neobișnuită cu acest tip de violență, a rămas consternată.  Aceștia sunt cei șase jurnaliști care au murit în timp ce lucrau sau desfășurau anchete în ultimul an.


 
Ján Kuciak
 
Ján Kuciak avea 27 de ani și a raportat despre corupție și evaziune fiscală. El și prietena lui au fost împușcați în casa sa din Velka Maca, lângă Bratislava, în 25 februarie 2018.
 

 


Daphne Caruana Galizia
 
Daphne Caruana Galizia avea 53 de ani când a murit. Ea a raportat despre corupție și spălarea banilor în Malta și a publicat numeroase articole pe baza Dosarului Panama.  Ea a fost ucisă cu o bombă cu telecomandă, în fața casei saje din Bidnija, Malta, pe 16 octombrie 2017. Poliția malteză a arestat aproximativ 10 persoane în legătură cu acest caz. Trei suspecți, Vince Muscat împreună cu frații Alfred și George Degiorgio, au fost acuzați de uciderea jurnalistei în decembrie, anul trecut, într-un proces complicat, în care doi judecători s-au retras. Toți trei suspecți pledează nevinovat.

 

 

Kim Wall
 
Uciderea lui Kim Wall, în vârstă de 30 de ani, era departe cazurile legate de mafie - jurnalista suedeză a murit în timpul activității, dar nu din motive politice.  A dispărut la 10 august 2017, în timp ce a făcut un raport asupra unui prototip de submarin civil, creat de danezul Peter Madsen.  Corpul ei a fost găsit în mare, mutilat, aproape 12 zile mai târziu. Madsen a fost acuzat în mod oficial de uciderea lui Wall și se așteaptă să fie condamnat în aprilie.

 

 

Dmitri Popkov
 
Dmitri Popkov avea 42 de ani când a fost ucis. A publicat articole despre corupția și abuzul de putere din Rusia, în ziarul său Ton-M. Acesta a criticat, de asemenea, oficialii din partidul de guvernământ, Rusia Unită. La 24 mai 2017, a fost împușcat de cinci ori, iar cadavrul a fost găsit în grădina sa din Minusinsk, Siberia. Autoritățile au deschis o investigație asupra morții sale, care până acum sa dovedit a fi neputincioasă.


 

Saeed Karimian
 
Saeed Karimian, director executiv al unei televiziuni iraniane, în vârstă de 45 de ani, a fost ucis pe 19 aprilie 2017, la Istanbul, de câțiva bărbați care purtau capul acoperit de glugi. Aceștia l-au împușcat și pe partenerul său, originar din Kuweit.  Rețeaua sa de televiziune, GEM, se ocupa cu traducerea programelor de televiziune occidentală în limba farsi. Karimian a fost condamnat în absență, la Teheran, pentru "răspândirea propagandei împotriva Iranului". Poliția turcă efectuează o investigație, în curs de desfășurare, a morții perechii.

 

 

Nikolay Andrushchenko
 
Nicolai Andrushchenko a murit pe 19 aprilie 2017 în Rusia, la vârsta de 73 de ani, la șase săptămâni după ce a fost bătut brutal, până la inconștiență, de un grup de necunoscuți. Poliția din Sankt Petersburg i-a investigat moartea, dar atacatorii nu au fost identificați. Andrushchenko a fost unul dintre fondatorii ziarului Novy Petersburg și ara specializat în știrile locale, criminalitate și drepturile omului.

Comentarii

loading...