12.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRamazan Gur, pion al Ankarei sau placă turnantă a grupurilor de interese...

Ramazan Gur, pion al Ankarei sau placă turnantă a grupurilor de interese constănțene?

Judecătorul ar fi primit șpagă în obiecte de mobilier în valoare de aproape 15.000 de lei de la afaceristul constănțean cunoscut în oraș ca și câștigătorul a numeroase licitații organizate de Primăria Constanța în timpul mandatelor lui Radu Mazăre. În rechizitoriul de trimitere în judecată, anchetatorii au notat că judecătorul a pretins de la Vasile Costea mită constând în obiecte de mobilier, în schimbul cărora preşedintele Curţii de Apel a promis că îşi va exercita influenţa asupra magistraţilor ce urmau să instrumenteze dosarele care priveau societatea omului de afaceri, în aşa fel încât acesta să obţină soluţii favorabile.
Vasile Costea este proprietarul societăţii comerciale ABC Val, una dintre firmele de casă ale primăriei Constanţa în perioada Radu Mazăre. Reabilitarea Falezei Constanţa, a promenadei Mamaia şi a centrului istoric sunt doar trei contracte de referinţă pe care firma lui Costea le-a câştigat cu ocazia licitaţiilor organizate de Primăria Constanţa.
Dintre toate persoanele vehiculate în anturajul lui Vasile Costea atrage atenția un nume extrem de interesant, Ramazan Gur, despre care a mai curs cerneală în presă. Cei doi sunt considerați ca făcând parte dintr-un grup de interese ce are în frunte o altă persoană foarte cunoscută, poreclită ”Nașul”, al cărui nickname spune totul despre percepția publică privind influența sa în zonele de autoritate locală. După condamnările definitive ale membrilor grupării Mazăre, despre cercul de interese în care este încadrat și Ramazan Gur se spune că ar fi rămas ultima mare grupare ”în activitate” din Constanța, aceasta având însă, în prezent, emoții destul mari, potrivit folclorului local, întrucât unii dintre membri săi marcanți ar fi părăsit corabia cu tot cu secretele mecanismelor financiare, situație ce ar putea periclita poziția oficială a ”Nașului”.

Ce știm despre Ramazan Gur?

Ajuns pe meleagurile Dobrogene după 1989, Ramazan Gur a debutat spectaculos în domeniul vânzării de măsline, reușind în scurt timp să-și formeze și fidelize o întreagă clientelă care a inclus și numeroși funcționari din Ministerul de Interne, Ministerul Public sau din administrația publică locală și centrală. Ulterior anului 2005, Ramazan a dezvoltat relații de apropiere și chiar de asociere cu cvasi cunoscuta Monica Ștefan, personaj aflat pentru o perioadă îndelungată în link direct cu ”Nașul” beneficiar al mai multor dubioase operațiuni imobiliare dezvăluite de investigatorii vremii.
Sumele de bani obținute din activitățile comerciale cu măsline, marmură sau diverse, au fost ulterior investite de Ramazan Gur pentru achiziții imobiliare cunoscute. Potrivit Rise Project, firma Gur Holding, în care Ramazan era asociat cu Monica Ștefan la momentul achizițiilor, a cumpărat, în 2007, un teren de 300 metri pătrați situat pe Bdul Mamaia din Constanța, contra 400.000 de euro, teren pe care Monica Ștefan îl deținuse anterior în coproprietate, în 2008 un alt teren de 150 mp, în aceeași zonă, de la Primăria Constanța, contra 22.500 euro, și în 2010, tot de la Primăria Constața, contra 110.000 de euro, o suprafață de 4000 metri pătrați de teren în zona Palazul Mare. Un sprijin deloc de ignorat în realizarea diverselor achiziții imobiliare ale asociaților Ramazan Gur și Monica Ștefan pare să fi venit din partea părinților ultimei nominalizate, Ilie și Petra Albu, pensionari în prezent, cu trecere în administrația Mazăre, care s-au aflat chiar și în vizorul fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Constanța, în perioada 2018 – 2019, la momentul la care acesta protesta public față de modul în care familia Albu obținuse mai multe proprietăți, inclusiv de la Autoritatea Navală Română.
Gurile rele din Constanța spun că Ramazan Gur și-ar fi investit, poate chiar și sub îndrumarea Ankarei, parte din banii obținuți din diversele sale afaceri, în cultivarea unor relații mai mult sau mai puțin principiale cu diverși demnitari români, deminitari invitați să deguste din bunătățile tradiționale turcești pe Strada Interioară, nr.3, într-un foișor de o margaretă, și să achiziționeze la prețuri preferențiale apartamente de lux în stațiunea Mamaia. În plan local sunt vehiculate, de asemenea, tot felul de relaționări bilateral profitabile între afaceristul kurd și personaje cu notorietate publică asupra cărora vom reveni în viitor.
Din păcate, nu am putut obține de la Ramazan Gur o infirmare sau o confirmare, fie ele și parțiale, ale unora din ipotezele de mai sus, vehiculate în Constanța cu titlul de certitudini, afaceristul închizându-ne, ce-i drept, politicos, telefonul, imediat după momentul în care i-am solicitat un punct de vedere asupra relațiilor sale cu Monica Ștefan și Vasile Costea.

În 2019, Ramazan apare alături de ambasadorul Turciei în România, Füsün Aramaz, în paginile ziarului de limba turcă Hayat

Oficialii Ankarei în preajma lui Ramazan Gur

Zvonul potrivit căruia, consiliat de prieteni bine plătiți – de el și de statul român – afaceristul ar fi evitat în ultima vreme să se mai întâlnească cu amicii și partenerii săi în România, preferând întâlnirile ceva mai discrete, în Turcia, poate chiar la solicitarea și adăpostul Ankarei, ne-a determinat să încercăm să lămurim întreaga poveste prin intermediul unei discuții purtate chiar cu Ramazan Gur. ”Vă sun eu!”, ne-a asigurat, însă, amabil, afaceristul, întrerupând abrupt convorbirea telefonică, chiar înaintea întrebărilor prin care doream să elucidăm potențiala sa relație cu oficialii turci, probabil deranjat de chestionările referitoare la asocierile cu Vasile Costea – cel căruia firma sa i-a furnizat parte din materialele de construcții folosite la lucrările finanțate din bani publici la Constanța, și Monica Ștefan – fosta sa parteneră de afaceri imobiliare.
Rămân de luat în calcul, în aceste condiții, și de interpretat, mărturiile din presă, care arată un Ramazan Gur extrem de apropiat de reprezentanții statului turc în România. În 2019, de pildă, ziarul de limbă turcă Hayat publica o amplă și protocolară declarație a ambasadorului Turciei, Füsün Aramaz, pe pagina învecinată întinzându-se, în toată splendoarea sa, chiar o reclamă a societății afaceristului kurd, Solid House. Același ziar Hayat publica, în februarie 2019, o fotografie în care Ramazan apare alături de ambasadorul Aramaz, citând chiar și o declarație a proprietarului Mesta Marmura și Solid House: „Eu și prietenii noștri ne-am întâlnit pentru a-l vizita pe dragul nostru ambasador (…) care a făcut servicii de neuitat în regiunea noastră cu ani în urmă”.

Revista Hayat, 2019: reclama societății lui Ramazan tronează lângă mesajul protocolar al ambasadorului Aramaz

Ramazan și lepădarea de cunoștințele incomode

În ciuda zvonurilor, Ramazan Gur neagă relațiile apropiate pe care le-ar avea cu acoliți ai grupării Mazăre, cum ar fi Vasile Costea, trimis în judecată de DNA pentru dare de mită, personaj care, spun sursele noastre, ar ști să construiască, pe malul lacului Siutghiol, imobile cu ponton la 20% din prețul real, care în prezent ar fi scoase la vânzare printre prieteni la prețul de 2,5 milioane de euro. În condițiile în care situația actuală a lui Costea a ajuns să îngrijoreze tot felul de personaje care se cred inamovibile și au început să viziteze tot mai des orașul Galați, și Ramazan Gur se leapădă de afaceristul trimis în judecată: ”A cumpărat de la firmea mea simbolic. Nu e mult. Nu am avut cu dânsul relații comercial așa strâns. Personal n-am avut nicio relație cu el. N-am nicio legătură cu acest Costea, nimic nu e”, ne-a declarat grăbit Ramazan Gur, înainte a ne închide telefonul și a-l mai putea întreba despre vehiculatele sale relații cu alte personaje cu notorietate din administrația publică locală.
În aceste condiții, urmând ca în viitor să revenim cu detalii extrem de relevante legate de personajele amintite. așteptăm telefonul promis de către afaceristul Ramazan Gur, pentru a ne infirma sau confirma și alte zvonuri locale pe care noi nu le credem, dar trebuie să le băgăm în seamă, cum ar fi cele potrivit cărora dezvoltatorul imobiliar ar fi sfătuit constant și de alți afaceriști locali, precum Daniel Pandele sau Dumitru Cușu, să profite de relațiile sale din MAI, justiție sau administrație, pentru a-și consolida influența și a-și inhiba concurența pe Litoral.

Cele mai citite

Vopsirea auto profesională. Etapele procesului de vopsire pas cu pas

Vopsirea auto profesională este un proces complex și meticulos, care implică mai multe etape distincte pentru a obține un finisaj impecabil și durabil. În...

Cum iluminezi camera în care se află biroul, pentru a fi mai productiv?

Nu ți s-a întâmplat ca atunci când lucrezi la birou să te doară ochii din cauza luminii insuficiente? Dacă lucrezi de acasă, amenajarea spațiului în...

VIDEO. Mai multe persoane au fost reținute pentru trafic de droguri. Una din ele, prinsă în flagrant

La data de 25 aprilie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Constanța (DIICOT) au dispus...
Ultima oră
Pe aceeași temă

1 COMENTARIU

  1. Caracatița justiției din Constanța și relațiile interconexate care duc la incapacitatea statului de drept Caracatița justiției din Constanța și relațiile interconexate care duc la incapacitatea statului de drept

    […] Zvonul potrivit căruia, Ramazan Gur consiliat de prieteni bine plătiți – de el și de statul român – afaceristul ar fi evitat în ultima vreme să se mai întâlnească cu amicii și partenerii săi în România, preferând întâlnirile ceva mai discrete, în Turcia, poate chiar la solicitarea și adăpostul Ankarei, notează România Liberă. […]