Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: Arhivă

Presă: Suspiciuni privind extrădările în România, după moartea la București a unui tânăr deținut

Moartea, la București, a unui tânăr deținut, ridică noi suspiciuni asupra siguranței persoanelor care sunt extrădate în România, semnalează un articol publicat, miercuri, pe site-ul brussels-express.eu.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.01.2018 - 18:45

Un bărbat de 33 de ani, recent extrădat din Anglia în România, a murit la București, iar această situație ridică semne de întrebăre în privința siguranței deținuților care sunt trimiși în România, relevă articolul publicat, miercuri, pe site-ul brussels-express.eu.

Avocatul acestui deținut a precizat că legislația nu-i permite să divulge numele fostului său client, dar a spus că acesta avea mai multe probleme medicale, printre care se numărau schizofrenia și un picior amputat.

Avocatul a explicat că tânărul a fost condamnat în Anglia pentru furt, apoi a fost extrădat în România pentru o nouă sentință primită aici, după ce ar fi comis tot un furt, dintr-un magazin.

Prizonierul a fost internat în spitalul penitenciar Rahova, unde n-ar fi primit decât pastile pentru dormit, iar faptul că a fost lipsit de medicamentele lui uzuale i-a produs insuficiență respiratorie și, în final, decesul.

Avocații spus că au încercat zile în șir să convingă autoritățile de la București să permită mutarea deținutului la un spital civil. Acest lucru a fost realizat cu mare întârziere, abia la data de 28 decembrie 2017.

Imediat după aceea, la data de 2 ianuarie 2018, avocații au fost anunțați că clientul lor, internat la "Spitalul Nasta" (Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" - n.n.), a murit.

Închisoarea Rahova a confirmat decesul, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

Potrivit articolului citat, nu este pentru prima dată când acest penitenciar este acuzat de moartea unor deținuți. Astfel, în data de 24 ianuarie 2017, la București a murit Dan Adamescu (68 de ani) - om de afaceri milionar, patronul unuia dintre principalele ziare de opoziție din România.

Decesul lui Dan Adamescu s-a produs după ce s-a îmbolnăvit de septicemie în închisoarea Rahova. Autoritățile române au refuzat, până în prezent, să facă public raportul autopsiei.

Presa din România a semnalat la momentul respectiv că autopsia a fost făcută în regim de maximă siguranță, iar medicii legiști au purtat echipament special de protecție, împotriva a nu se știe ce...

Un fost deputat în Parlamentul European, Nikki Sinclaire, care a participat atât la Subcomisia pentru Drepturile Omului, cât și la Comitetul pentru drepturile femeii și egalitatea de gen, a subliniat că "acest caz tragic evidențiază din nou necesitatea de a ne pune întrebări cu privire la soarta deținuților, în special a celor vulnerabili, și care sunt extrădați înapoi în România, având în vedere proasta calitate a tratamentului aplicat prizonierilor de acolo".

La 25 aprilie 2017, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a categorisit închisorile din România ca fiind "inumane și degradante".

Peste câteva zile, la data de 22 ianuarie 2018, Clubul de presă de la Bruxelles va găzdui reuniunea de lansare a unui nou raport privind justiția și statul de drept în România, precizează site-ul brussels-express.eu.

Comentarii

loading...