Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Judecători celebri, investigați de Inspecția Judiciară

Inspecția Judiciară verifică dacă doi magistrați foarte cunoscuți de la Curtea de Apel București au încălcat normele disciplinare care reglementează activitatea judecătorilor prin felul în care s-au manifestat în spațiu public față de unele aspecte cu caracter politic

Share

Andrei Mărgăritescu 0 comentarii

Actualizat: 08.02.2018 - 18:20

Este vorba de doi judecători de la Secțiile Penale de la Curtea de Apel, mai exact George Dorel Matei și Anamaria Trancă, magistrați care erau foarte activi pe Facebook în a face aprecieri și a comenta la unele postări cu pronunțat caracter politic.

Problema celor doi judecători este că Înalta Curte de Casație și Justiție a stabilit definitiv că în România rețeaua Facebook este considerată a fi ”spațiu public” ori magistrații nu au voie să facă considerații politice de niciun fel în mod public. 

Dacă inspectorii judiciari vor considera că ce au făcut Matei și Trancă încalcă reglementările în vigoare atunci Inspecția Judiciară ar putea decide trimiterea în judecată disciplinară a celor doi judecători în fața Secției pentru Judecători în materie disciplinară din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii. 

Cea mai grea sancțiune riscată de Matei și Trancă este excluderea din magistratură. 

 

Cine i-a prins pe Trancă și Matei

 

Persoana care a descoperit activitatea pe Facebook a judecătoarei Trancă este avocatul Ingrid Mocanu, fost vicepreședinte ANRP trimis în judecată de DNA, dosarul urmând a fi soluționat fix de judecătoarea Trancă care își exprima pe rețeaua de socializare opiniile pro DNA. 

Ingrid Mocanu a formulat pe 1 februarie 2018 o cerere de strămutare a dosarului și a acuzat la Inalta Curte existența unei suspiciuni rezonabile că impartialițatea judecătoarei Trancă este afectată, în condițiile în care aceasta și-a exprimat public opțiunile politice. 

Mai mult, judecătoarea a recunoscut ca a dat like la respectivele postări, iar acest lucru reiese dintr-o adresă pe care vicepreședintele Curții de Apel București, judecătoarea Luminița Ninu Criștiu a transmis-o șefei Secției penale a ICCCJ, judecătoarea Mirela Sorina Popescu, în care se arată că, în urma unor verificări, Anamaria Trancă a confirmat atât existența contului de Facebook, cât și activitatea de pe acest cont.
In ceea ce-l privește pe Dorel Matei, Inspectia Judiciară a fost sesizată cu privire la manifestările publice de pe Facebook ale acestuia de către fosta șefă a Autorității Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

 

Iata cateva din postarile apreciate de judecatorea Anamaria Trancă, prezentate de luju.ro:

 

"Parlamentul penalilor, Guvernul penalilor si Alta gaura, acelasi viol – cu referire la OUG 13 si OUG 14 
-Ioan Oltean e acuzat ca ar fi luat o spaga de 600.000 euro intr-o biserica. Asta-i dovada clara ca uneori Dumnezeu iti si da, iti si baga in traista
-Tovarasul Dragnea, secretar general al CC al PSD, Tovarasii membri ai CC al PSD au aplaudat minute in sir, Propasirea inaltelor idealuri social-democrate
-Dragnea e un agramat penal
-The Romanian PM is MUIE #Pointa, not Puie #Monta
-Mai avea PSD-ul ceva de furat
-Dobitocul acesta a grait din nou, prostovanul de Tariceanu – ambele cu referire la Tariceanu".


 

Iata cateva mesaje transmise, aprobate si sustinute de judecatorul Dorel Matei in spatiul public, prin intermediul retelei de socializare Facebook, prezentate tot de luju.ro:

 

”Are loc asigurat la Rahova” (cu referire la Andrei CHILIMAN)

  -"Imagine PE si DIN fata a grupului infractional organizat” (cu referire la Prof. Cornel Liviu POPESCU si judecatorul Amer JABRE)

 -"Javrele care latra pentru tabara opusa [n.n. opusa taberei Soros] Daca-i vedeti prin oras, sariti in laturi, fiindca sunt turbati” (cu referire la Mircea BADEA, Mihai GADEA si Corina DRAGOTESCU)

 -"Dacian Ciolos lanseaza un ONG cu care va sustine vocile critice si lucide ale PNL si USR”

 - ” …obiectivul central al guvernarii PSD-ALDE este …de a se face scapati de efectele legii penale…” – postare Dacian Ciolos

 - ”Doamna Vasilica se descrie singura fara sa spuna nimic....” (cu referire la primul-ministru Viorica DANCILA)

 - ”Victor Ciorbea, esti concediat! …Victor Ciorbea s-a remarcat doar prin blatul evident pe care l-a facut cu toti cei ce sfideaza drepturile omului”

- ” PSD/ Ciuma rosie”

 - ”Jos Tariceanu, Dragnea si Dorneanu”

 - ”Un Guvern de hoti si de mafioti”

 - ”Parlament penal, mars la tribunal”

 - ”CCR sluga PSD”

Comentarii