7.2 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăIaşi: Un grup de contrabandă cu ţigări a fost destructurat

Iaşi: Un grup de contrabandă cu ţigări a fost destructurat

Potrivit sursei citate, reţeaua a fost descoperită în urma unor activităţi informativ-operative încă din noiembrie 2016.

“În perioada noiembrie 2016 – mai 2018, poliţiştii de frontieră din cadrul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor din cadrul D.I.I.C.O.T.- Serviciul Teritorial Iaşi, cu suportul de specialitate al poliţiştilor din cadrul I.G.P.R. – Birourile de Operaţiuni Speciale Iaşi şi Vaslui, au derulat acţiuni specifice pentru documentarea activităţii infracţionale a unui grup, care desfăşura activităţi ilicite în sfera contrabandei cu ţigări din Republica Moldova. În fapt, din actele administrate în cauză, până în prezent au rezultat indicii privind existenţa şi funcţionarea unei grupări infracţionale care acţiona în mod constant şi ofensiv pe raza judeţului Iaşi, în scopul introducerii ilegale de ţigarete în România, prin achiziţionarea de cantităţi însemnate de ţigarete de la cetăţeni moldoveni şi, ulterior, introducerea lor ilegală în ţară, peste râul Prut. Gruparea le colecta, transporta, depozita şi comercializa prin intermediari sau direct, în scopul obţinerii de beneficii financiare”, precizează sursa citată.

Astfel, urmare a activităţilor specifice desfăşurate în baza delegărilor dispuse în cauză, constând în investigaţii şi supravegheri informativ-operative, au fost identificaţi membrii grupului infracţional organizat, format din cetăţeni români şi moldoveni, iar până la acest moment, din actele existente la dosar, s-a conturat implicarea a peste 20 de persoane, pe mai multe nivele.

Coordonatorul grupului era un bărbat din Republica Moldova, responsabil cu achiziţionarea cantităţilor de ţigări şi organizarea trecerii acestora peste râul Prut. Nivelul al doilea era constituit din trei cetăţeni români, care le distribuiau mai departe pe piaţa neagră din judeţul Iaşi, iar nivelul al treilea era reprezentat de un alt cetăţean responsabil cu asigurarea traseelor de deplasare prin efectuarea de verificări în vederea depistării eventualelor patrule de poliţie, care ar fi putut pune în pericol succesul operaţiunilor de preluare şi transport a cantităţilor de ţigări provenite din contrabandă.

Nivelul al patrulea era constituit din opt persoane, din România şi Republica Moldova, care acţionau pentru organizarea şi comiterea actelor de contrabandă, iar nivelul al cincilea era constituit din nouă persoane, care primeau coletele cu ţigări după ce erau trecute peste râul Prut şi le transportau către beneficiari, precizează sursa citată.

În urma desfăşurării de activităţi specifice de monitorizare judiciară şi realizării de capturi intermediare, a fost confiscată cantitatea de 651.740 ţigarete, în valoare totală de aproximativ 488.805 lei.

Activitatea de documentare a fost încheiată în data de 16 mai, când poliţişti de frontieră din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T.- Structura Centrală, în cadrul Operaţiunii “Ziua Z”,, împreună cu lucrători din cadrul Grupării Mobile de Jandarmi Bacău, au desfăşurat 12 percheziţii domiciliare la membrii grupării, în mai multe locaţii de pe raza judeţului Iaşi, fiind identificate persoanele suspecte că fac parte din gruparea infracţională şi duse la audieri.

“În urma percheziţiilor, au fost descoperite şi ridicate/indisponibilizate în vederea continuării cercetărilor 7.940 ţigarete (397 pachete cu ţigarete), de diferite mărci, în valoare totală de 5.955 lei (1.278 euro), diferite sume de bani (21.400 lei, 230 euro, 112 dolari), 13 telefoane mobile de diferite mărci, 10 cartele SIM, 2 carduri stocare memorie, cutii cu petarde, patru autovehicule în valoare totală de 102.054 lei (36.100 euro), precum şi diferite înscrisuri utile cauzei. În cauză, sunt efectuate cercetări faţă de 24 persoane sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat şi contrabandă în formă continuată. Totodată, faţă de patru membri ai grupării, procurorii D.I.I.C.O.T – S.T. Iaşi au dispus măsura controlului judiciar pentru o perioada de 60 zile”, se mai arată în comunicat.

Cercetările continuă, sub coordonarea procurorilor D.I.I.C.O.T., menţionează sursa citată. 

Cele mai citite

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

UE cere ca Facebook și Tik Tok să combată falsurile create cu inteligența artificială

UE, prin Comisia Europeană, a cerut marilor site-uri de socializare, precum TikTok și Facebook, să eticheteze clar publicitatea politică și să reducă "viralitatea conținutului"...

Guvernul va da un OUG joi prin care numărul funcțiilor de conducere ar putea ajunge la 10% în aparatul de stat

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de joi un proiect de ordonanţă de urgenţă(OUG) privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, precum posibilitatea stabilirii, în anumite...
Ultima oră
Pe aceeași temă