Foto: Arhivă

Dosarul Mineriadei din iunie 1990 se reia de la zero. Judecătorii au retrimis dosarul la Parchet

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită la Parchetul Militar dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care sunt judecați Ion Iliescu, Petre Roman și Virgil Măgureanu.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 10.12.2020 - 18:00

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să retrimită la Parchetul Militar dosarul Mineriadei din iunie 1990, în care sunt judecați Ion Iliescu - fost șef al statului, Petre Roman - fost șef al Guvernului - și Virgil Măgureanu - fost director al SRI.

Decizia de joi a magistraților ICCJ este definitivă, astfel că dosarul Mineriadei urmează a fi reluat de la zero.

În ședința de joi, 10 decembrie 2020, instanța de la ICCJ a respins toate contestaţiile depuse la dosar de Parchetul General şi de părţile vătămate. În schimb, ICCJ a menţinut o decizie din 8 mai 2019 a unui judecător de Cameră Preliminară, care a constatat nelegalitatea rechizitoriului întocmit de procurorii militari şi, drept urmare, a dispus excluderea tuturor probelor administrate în cursul urmăririi penale.

În acest dosar, partea responsabilă civilmente este Ministerul Afacerilor Interne.

Amintim că, în luna iunie 2020, la comemorarea a 30 de ani de la incidentele din iunie 1990, asupra acestui caz se pronunțase chiar președintele României, Klaus Iohannis. "Justiţia are obligaţia de a face lumină după atât de mulţi ani. Dreptatea nu este un moft, ci este în acest caz o urgenţă majoră", a subliniat președintele Iohannis.

Comentarii