Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

DNA confirmă că are acces permanent la 21 de baze de date ale instituțiilor statului

DNA a confirmat, joi, că deține acces permanent la 21 de baze de date ale unor instituții ale statului, inclusiv la cea de la Agenția Națională de Cadastru.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 01.03.2018 - 18:28

"​În ultimele zile, în spaţiul public s-a reluat o temă recurentă, prin care se acreditează ideea că procurorii anticorupţie au acces la bazele de date ale altor instituţii publice din cadrul administraţiei doar ca urmare a încheierii unor protocoale interinstituţionale, fără a avea o bază legală. Concret, temeiul juridic al încheierii acestor acte îl reprezintă articolul 267 (Accesul la bazele electronice de date) din Codul de procedură penală, care reglementează în mod expres atât dreptul de acces direct al procurorilor şi al instanţelor, cât şi obligaţia instituţiilor care gestionează asemenea baze de date de a colabora cu organele judiciare în vederea asigurării accesului la informaţiile existente. În acest moment, în baza prevederilor legale menţionate mai sus, Direcţia Naţională Anticorupţie are acces la un număr de 21 baze de date, între care şi cea menţionată de dvs. în solicitare", a comunicat, joi, DNA, drept răspuns la o solicitare primită de la agenţia Mediafax.

Potrivit acestei surse, în Codul Civil se reglementează liberul acces al oricărei persoane la înscrierile din cartea funciară. Astfel, conform art. 883 privind cercetarea cărţii funciare, “orice persoană, fără a fi ţinută să justifice vreun interes, poate cerceta orice carte funciară, precum şi celelalte documente cu care aceasta se întregeşte, potrivit legii. Mapa cu înscrisurile care au stat la baza efectuării înscrierilor în cartea funciară poate fi consultată de orice persoană interesată, cu respectarea dispoziţiilor legale cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date. La cerere, se vor elibera extrase sau copii certificate, conforme cu exemplarul original aflat în arhivă”.

Dezbaterea publică legată de bazele de date la care are acces DNA a fost relansată după ce site-ul România 3.0 a anunțat că DNA a încheiat, în anul 2013, după numirea Laurei Codruţa Kovesi ca procuror-șef, un protocol cu Agenţia de Cadastru şi Publicitate Imobiliară.

Acest protocol ar fi permis DNA să aibă acces fără mandat la toate datele de cadastru şi notariale ale cetățenilor României.

Comentarii

loading...