5.5 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăInvestigații România LiberăCererea lui Nicușor Constaninescu de întrerupere a executării pedepsei, respinsă definitiv

Cererea lui Nicușor Constaninescu de întrerupere a executării pedepsei, respinsă definitiv

Decizia Curţii de Apel Bucureşti este definitivă, Nicuşor Constantinescu fiind obligat la plata sumei de 150 de lei, reprezentând cheltuieli judiciare.

Nicuşor Constantinescu a fost condamnat, pe 29 iunie 2016, de Curtea de Apel Constanţa, la o pedeapsă de cinci ani de închisoare, pentru abuz în serviciu, după ce, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, ar fi iniţiat două proiecte de hotărâre, adoptate apoi de plen, prin care era evacuat Centrul Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, ambele fiind anulate de instanţă. De asemenea, instanţa a considerat că el nu a asigurat o finanţare corespunzătoare pentru Centrul Militar Zonal în perioada 2009 – 2013.

Fostul preşedinte al CJ Constanţa a formulat de la pronunţarea acestei hotărâri mai multe căi extraordinare de atac, toate fiind respinse de către instanţe. În urmă cu trei săptămâni, Curtea de Apel Bucureşti l-a achitat pe Nicuşor Constantinescu într-un dosar în fusese condamnat în prima instanţă la şase ani de închisoare pentru abuz în serviciu.

Într-un alt dosar, Nicuşor Constantinescu a fost condamnat de Curtea de Apel Bucureşti, la 15 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, pentru că ar fi plătit 30 de milioane de lei din bugetul Consiliului Judeţean Constanţa pentru plantarea de perdele forestiere şi pentru alte proiecte care nu s-au realizat. Decizia Curţii de Apel Bucureşti nu este definitivă şi a fost contestată la instanţa supremă.

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a primit anul trecut o condamnare de trei ani cu suspendare în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri din Mamaia, dosar în care fusese judecat din noiembrie 2008 împreună cu fostul primar al Constanţei Radu Mazăre şi cu mai mulţi angajaţi din Primărie, decizia nefiind definitivă.

Tot pentru abuz în serviciu este judecat Nicuşor Constantinescu de Tribunalul Constanţa, din vara anului trecut, pentru achiziţionarea şi întreţinerea elicopterului care ulterior s-a prăbuşit în Lacul Siutghiol din Mamaia.

Într-un alt dosar, pe 25 noiembrie 2016, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, care îl acuză de abuz în serviciu, după ce ar fi făcut plăţi nelegale de peste 11,6 milioane de lei pentru realizarea de lucrări de cadastrare, majoritatea fictive, a drumurilor judeţene şi comunale din Constanţa, fraudând bugetul local cu peste 11 milioane de lei.

De asemenea, el este cercetat în alte trei dosare distincte, două fiind legate de proiecte desfăşurate de Regia Autonomă Judeţeană de Drumuri şi Poduri Constanţa, iar celălalt de faptul că ar fi plătit în mod nelegal către o firmă de publicitate peste 400.000 de lei. Totodată, într-un alt dosar instrumentat tot de procurorii DNA, Constantinescu este acuzat că a acordat, prin intermediul unei hotărâri de Consiliu Judeţean, subvenţii Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri, sub pretextul acoperirii deficitelor regiei, deşi aceasta avusese profit, fiind astfel înregistrată o pagubă la bugetul judeţului Constanţa de aproape 22 milioane de lei.

Cele mai citite

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă