14 C
București
sâmbătă, 4 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăAtentat cu deșeuri medicale, în plină pandemie, asupra sănătății populației!

Atentat cu deșeuri medicale, în plină pandemie, asupra sănătății populației!

Despre cum umflă, însă, pandemia, în aceste luni, conturile poluatorilor reali autohtoni, puțini sunt, din păcate, cei dispuși în aceste zile să vorbească, și chiar mai puțin sunt cei dispuși să asculte.

Fapt de necontestat, firmele care colectează de ani de zile, pe bani frumoși, deșeurile de orice fel, sunt de fapt adevărații poluatori din România. Căci dacă producătorul de deșeuri periculoase poate fi localizat și controlat, firmele care colectează aceste otrăvuri și ucid apoi cu ele mediul înconjurător fie apar și dispar aproape instantaneu, peste noapte, în cazul în care mobilitatea este invers proporțională cu mărimea afacerii, fie se ascund în spatele a sute de combinații juridico – financiare pe care autoritățile s-au obișnuit în a nu reuși să le elucideze pentru a pedepsi vinovații. Pentru băieții deștepți ai deșeurilor medicale, de exemplu, maximizarea profiturilor în timp de pandemie, prin colectarea resturilor sanitare periculoase și aruncarea lor pe câmpuri, la gropile de gunoi, ori prin incendierea acestora prin curți și pe maidane, e un subiect la ordinea zilei. Protejată de mereu ezitanta Gardă de Mediu și de inaptele organe de anchetă penală, mafia deșeurilor medicale prosperă în liniște pe măsură ce în România apar noi forme de relief: munții de seringi, de flacoane de sânge, de tampoane, feșe, pansamente, fiole și medicamente.

Cazul Xtreme Ecoenergy sau cum sparge presiunea pandemică buboiul complicității autorităților cu poluatorii

De ani de zile, un incinerator de deșeuri din municipiul Slatina face zile negre localnicilor. La propriu. În ciuda reclamațiilor cetățenilor, care acuzau, cu probe foto și video, faptul că în special seara și noaptea incineratorul societății Xtreme Ecoenergy funcționează la capacitate maximă, arzând la foc continuu deșeuri medicale și eliberând noxele rezultate în urma așa zisei neutralizări direct în atmosefră, societatea nu a fost deranjată de vreo măsură fermă a Gărzii de Mediu. Până în urmă cu 10 zece zile, la momentul la care, pe sistemul național de urgență a fost anunțat faptul că tone de deșeuri medicale au fost descoperite aruncate și arse parțial la groapa de gunoi de lângă Slatina, autoritățile s-au arătat extrem de inhibate de faptul că incineratorul Xtreme Ecoenergy aparține concubinei fostului procuror influent al orașului, Eugen Iacobescu, pretextând în fel și chip lipsa de reacție față de încălcarea continuă și flagrantă a normelor de mediu.

Pe maidanele de lângă Slatina au fost însămânțate și deșeurile ridicate de Stericylce de la Târgu Mureș

În data de 14 august, un apel la 112 şi o sesizare ajunsă la Garda de Mediu anunţau că pe un câmp din apropierea oraşului Slatina zac mormane de deşeuri medicale, reclamantul fiind una dintre persoanele care supravegheau de mult timp activitatea operatorului de deșeuri care deține și incineratorul.
Plecând de la suspiciunea că patroana Xtreme Ecoenergy își trimite șoferii de pe autospeciale să arunce deșeurile medicale la groapa de gunoi, pentru a nu mai atrage atenția cu procesul poluator de incinerare, organele de anchetă au demarat, sub presiunea pericolului potențial al extinderii focarelor de coronavirus, o cerectare aprofundată a cazului, cu atât mai mult cu cât chiar în momentul în care polițiștii se aflau în moijlocul operațiunii, la locul faptei a ajuns și o maşină a firmei mai sus menţionate, care transporta deşeuri periculoase.
În paralel, la adăpostul intervenției Poliției și Jandarmerei, în perioada următoare, inspectorii Gărzii de Mediu au putut pătrunde și în incinta incineratorului, acolo unde au aplicat câteva sancțiuni, constatatând că deşeurile nu erau incinerate la temperatura prevăzută în autorizația de mediu, că traseul de evacuare a gazelor arse rezultate din incinerarea deşeurilor periculoase şi nepericuloase nu era conform prevederilor Autorizaţiei de mediu, eliminarea gazelor de combustie fiind făcute prin by-pass, direct în coşul de fum și că, pe amplasamentul punctului de lucru, a fost montat încă un incinerator neautorizat, folosit cu încălcarea clară a tuturor avizelor.

Deșeurile ridicate de Stericycle la Târgu Mureș, însămânțate pe maidanele de lângă Slatina

Comisarii Gărzii de Mediu au aplicat două sancțiuni de câte 100.000 de lei firmei Xtreme Ecoenergy, în plus, ca sancţiune complementară, dispunându-se desfiinţarea tuturor instalaţiilor tehnologice neconforme şi aducerea terenului la starea iniţială. De asemenea, comisarii au înaintat Agenţiei pentru Protecţia Mediului propunerea de emitere a notificării prealabile suspendării autorizației de mediu.
În același timp, cazul mormanelor de deșeuri aruncate pe groapa de gunoi a fost preluat de polițiștii serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, surprizele începând să apară încă din prima zi în care pistele factorilor sursă de reziduuri sanitare au început să fie cercetate. Rezultatele investigațiilor au depășit așteptările anchetatorilor, în sensul că, la fața locului, nu au fost găsite doar deșeuri de la spitalele din Slatina și Caracal, în mod contractual deservite, conform presei locale și naționale, de către Xtreme Ecoenergy, ci și resturi periculoase provenite de la instituții spitalicești din Ardeal sau de pe Valea Jiului.
După cum o arată și imaginile alăturate, unii dintre sacii cu seringi folosite, recoltoare, tester pulmonare, pansamente, fiole sticluțe de medicamente, branule, sticluțe de la perfuzie, proveneau fie de la Clinica Sante din Petroșani, fie de la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, instituții medicale al căror partener contractual, verificat oficial sau vehiculat pe surse, este nimeni alta decât mai vechea noastră cunoștință, SC Stericycle România.
Potrivit managerului Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș, unitatea are încheiat, din iunie anul curent, un acord cadru cu Stericycle România, pentru servicii de colectare, transport și neutralizare deșeuri spitalicești, în baza căruia a expediat pentru distrugere 187 de kilograme de deșeuri în luna iunie, 191 de kilograme în iulie și 231 de kilograme în august, parte din aceste sute de kilograme, dacă nu chiar toate, ajungând, iată, nu în incineratoarele societății, ci pe maidanele sau în gropile de gunoi de la Slatina.
În privința Clinicii Sante din Petroșani, contactați inițial telefonic pentru un punct de vedere referitor la propriile deșeuri aruncate la Slatina, reprezentanții centrului de analize s-au arătat oripilați de situație și au lăsat să se înțeleagă faptul că partenerul contractual al clinicii, pentru servicii de colectare, transport și distrugere reziduuri medicale este tot celebra Stericycle România, ulterior conducerea refuzând, printr-un email, orice infirmare sau confirmare oficială a acordului cu operatorul.

Cele mai citite

Aeronava cu Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat la București la ora 18.23

Aeronava care aduce Lumina Sfântă de la Ierusalim a aterizat, în această seară, în România. Avionul a aterizat la ora 18.23, potrivit antena3.ro. Delegația care...

METEO. Mai multe județe afectate de vânt puternic

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o atenționare Cod galben pentru intensificări ale vântului, valabilă în următoarele ore, pentru nouă județe și Municipiul...

Un înalt oficial rus acuză NATO că se pregătește de un conflict cu Rusia

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe al Rusiei, a afirmat sâmbătă că exercițiile militare ale NATO, numite Steadfast Defender, desfășurate pe...
Ultima oră
Pe aceeași temă