9.5 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăASF nu spune dacă KPMG a denunțat polițele multianuale Astra Asigurări

ASF nu spune dacă KPMG a denunțat polițele multianuale Astra Asigurări

Există suspiciuni că lichidatorul Societății de Asigurare – Reasigurare Astra S.A., KPMG Restructuring SPRL, nu ar fi denunțat polițele multianuale încheiate de compania aflată în faliment, încasând primele, în timp ce statul român, prin Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA România) plătește daunele.

Luna trecută, după cum a arătat cotidianul național “România liberă”, Cristian Muntean, angajat în cadrul Autorității de Supraveghere Fiscală (ASF) susținea în Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senatul României că KPMG nu a denunțat polițele Astra Asigurări, încasează primele, iar FGA plătește pierderile.

 

O întrebare, alt răspuns

Am solicitat ASF să ne precizeze dacă KPMG a denunțat polițele Astra Asigurări, însă Autoritatea a evitat să ne ofere un răspuns concludent.

“Conform Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență, aplicabilă procedurii de faliment a societății ASTRA S.A., lichidatorul judiciar are ca atribuție inclusiv întocmirea unor rapoarte cu privire la activitatea desfășurată în cadrul procedurii falimentului societăților de asigurare și/sau reasigurare. Acestea sunt publicate în Buletinul Procedurilor de Insolvență”, ne-au răspuns reprezentanții ASF la întrebarea: A raportat lichidatorul KPMG polițele Astra Asigurări?

Lichidatorul judiciar KPMG are ca atribuție conducerea activității societății de asigurare/reasigurare debitoare, respectiv efectuarea operațiunilor în interesul procedurii de faliment, inclusiv recuperarea primelor de asigurare restante, aferente contractelor de asigurare, precizează ASF.

 

Statul, muls de multinațională

Într-un răspuns oficial adresat cotidianului național “România liberă”, ASF precizează că: “La momentul deschiderii procedurii falimentului, societatea de asigurare debitoare se află într-o multitudine de raporturi juridice care se derulează cu diferite subiecte de drept. Printre raporturile aflate în derulare sunt și cele născute din contractele de asigurare”.

“O altă atribuție a lichidatorului judiciar este aceea de a menține sau denunța contractele care privesc societatea de asigurare/reasigurare debitoare, în condițiile art. 258 lit. d) din Legea nr. 85/2014. Totodată, potrivit dispozițiilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 85/2014 – „Plățile se vor face dintr‑un cont deschis la o unitate a unei bănci, pe bază de dispoziții emise de debitor sau, după caz, de administratorul judiciar, iar în cursul falimentului, de lichidatorul judiciar”. Pe cale de consecință, toate sumele recuperate și/sau încasate de către lichidatorul judiciar se acumulează în contul unic de lichidare, urmând ca aceste sume să fie distribuite cu respectarea prevederilor Legii nr. 85/2014 și în raport de Tabelul definitiv consolidat al creanțelor înscrise la masa credală”, ne-a precizat ASF.

Autoritatea admite că FGA suportă pierderile de pe urma polițelor nedenunțate de KPMG.

“Legiuitorul îi conferă creditorului de asigurări posibilitatea să aleagă între două proceduri pentru recuperarea sumei datorate de către societatea de asigurare care a intrat în procedura falimentului. Aceste două proceduri pot fi urmate separat sau împreună. Astfel, o primă modalitate este cea prevăzută de Legea nr. 85/2014, prin înscrierea la masa credală. Astfel, creditorul de asigurare poate depune declarație de creanță în termenul prevăzut de lege, iar ulterior, în măsura în care creanța este acceptată la masa credală și înscrisă în Tabelul creditorilor să îi fie distribuite sume din contul unic în baza planului de distribuire întocmit de lichidatorul judiciar. Cea de-a doua procedură prevăzută de către legiuitor este aplicarea Legii nr. 213/2015 care prevede posibilitatea creditorului de asigurare de a depune o cerere de plată către FGA, aceasta urmând a fi soluționată conform art. 13 – 18 din acest act normativ”, mai precizează ASF.

 

 

 

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...

Fântânile arteziene din Sectorul 4, pregătite pentru zilele călduroase de vară

Sectorul 4 al Capitalei este o comoară ascunsă pentru cei care își doresc să exploreze frumusețea orașului. Printre numeroasele sale atracții, cum ar fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă