18 C
București
vineri, 26 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăAngajare ilegală, într-un institut al Academiei Române

Angajare ilegală, într-un institut al Academiei Române

Întrebări esențiale

Ce spune conducerea Academiei Române despre aceste nereguli?

Conducerea Academiei Române recunoaște că regulamentul a fost încălcat.

Președintele instituției, Ioan Aurel Pop confirmă că, pentru a ocupa funcția de secretar științific al Institutului de Sociologie, este nevoie de titlul științific de doctor.

Ce măsuri sunt luate?

Potrivit declarațiilor conducerii Academiei Române, cazul secretarului științific al Institutului de Sociologie va fi analizat.

Totuși, până în acest moment, nu a fost luată nicio decizie.

Conducerea Academiei ia în calcul și existența unui conflict în cadrul Intitutului de Sociologie.

Mai exact, este vorba despre un conflict în cadrul Institutului de Sociologie al Academiei, unde cercetătorul Ion Glodeanu (în vârstă de 79 de ani) ocupă funcția de secretar științific, încă din anul 2006, cu toate că nu deține titlul de doctor, ceea ce contravine legislației în domeniu.

“Regulamentul pentru ocuparea funcțiilor de conducere în unitățile de cercetare ale Academiei Române” prevede, la articolul 5, paragraful 3, că “Pentru a putea fi înscris la concurs pentru funcţia de director adjunct sau secretar ştiintific, candidatul trebuie să îndeplinească, în afara condiţiilor cumulative prevăzute la alin (1), şi următoarele condiţii specifice: a) să aibă titlul ştiinţific de doctor; b) să fie cel puţin cercetător ştiintific gradul II sau conferenţiar universitar”.

 

Nu s-a ținut cont de regulament

Regulamentul a fost adoptat în anul 2013, iar Ion Glodeanu a fost validat, prin concurs, în funcția de secretar științific, în 2016.

Ion Glodeanu este cercetător științific de grad II, după cum se menționează și pe site-ul Institutului de Sociologie al Academiei Române, și se află în continuare în funcție, deși are vârsta de 79 de ani.

Totuși, Legea nr. 319 din 8 iulie 2003 privind Statutul personalului de cercetare-dezvoltare prevede, la articolul 36 că “1) Cercetătorii științifici gradul I pensionați pot desfășura, în condițiile legii, activități de cercetare-dezvoltare, salarizate prin cumul sau prin plata cu ora. (2) La cerere, cercetătorii științifici gradul I pot fi menținuți în continuare în funcții de cercetare-dezvoltare, după împlinirea vârstei legale de pensionare, cu aprobarea anuală a consiliului științific”.

Ion Glodeanu este însă doar cercetător științific gradul II.

Un grup de cercetători a depus o sesizare, în legătură cu cazul lui Ion Glodeanu, adresată conducerii Academiei Române, însă, până la această dată nu a fost luată nicio decizie asupra secretarului științific al Institutului de Sociologie.

Președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a declarat, pentru “România liberă” că a fost demarată o anchetă internă, în cadrul instituției pe care o conduce, legată de cazul secretarului științific al Institutului de Sociologie.

“A fost demarată o anchetă, în urmă cu patru zile. Nu a fost soluționată încă. Au fost depuse mai multe sesizări”, ne-a declarat Ioan Aurel Pop.

Președintele Academiei Române ne-a confirmat că, într-adevăr, pentru ocuparea funcției de secretar științific al Institutului de Sociologie, este nevoie de titlul științific de doctor.

“Într-adevăr, pentru a ocupa funcția de secretar științific, este nevoie de doctorat. Domnul Glodeanu are lucrări foarte bune recunoscute. Dar va trebui să vedem care este situația leagală. Dânsul ocupă funcția din 2006, dar, abia acum, au apărut sesizările. Probabil că este vorba de un conflict acolo (n.r. – la Institutul de Sociologie al Academiei Române). O comisie va analiza situația”, ne-a mai explicat academicianul Ioan Aurel Pop.

 

Tăcere academică

Semnatarul uneia dintre sesizările legate de situația secretarului științific al Institutului de Sociologie susține că este nemulțumit de lipsa de reacție a conducerii Academiei Române.

“Este de menționat că, între timp, de la ultima mea sesizare, conducerea Institutului de Sociologie a decis să elimine de pe site-ul Institutului procesul verbal olograf, scris chiar de mâna domnului Ion Glodeanu, prin care este validată candidatura sa la funcția de secretar științific al Institutului. Atât! Și nicio măsură luată de conducerea Academiei sau a conducerii Institutului de Sociologie, pentru a pune capăt unui abuz flagrant, care irosește ilegal banul public și pe care niciun audit nu l-a identificat până acum”, precizează unul dintre semnatarii sesizărilor împotriva lui Ion Glodeanu, într-o adresă către “România liberă”.

Acesta susține că s-a adresat, în repetate rânduri, atât conducerii Institutului de Sociologie al Academiei Române, cât și președintelui Ioan Aurel Pop, dar nu a primit niciun răspusns concludent.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Crizele și economia

Organizările au, fiecare, o finalitate a cărei satisfacere asigură identitatea. Multe întâmpină azi dificultăți, dar și  crize.  Este criză atunci când dificultățile periclitează...

Scandalul Clotilde Armand: Cum încalcă legea pentru a-și majora veniturile

În 2022, Clotilde Armand a primit lunar, pe lângă salariul său de aproximativ 4.000 de lei, un bonus, și acum este obligată să ofere...

Meci spectaculos între Jaqueline Cristian și cehoaica Barbora Krejcikova

Jaqueline Cristian, jucătoarea română de tenis, a obținut o victorie impresionantă în turneul WTA 1000 de la Madrid, asigurându-și un loc în runda a...
Ultima oră
Pe aceeași temă