Zeci de permise false au fost obținute pentru cetățeni din afara României.

3.000 euro pentru un permis fals emis în România

Cel puțin 50 de persoane din afara țării au obținut fraudulos ori au solicitat permise de circulație cu ajutorul unei grupări infracționale ce acționa în mai multe județe din țară.

Share

Petronel Tudor 0 comentarii

Actualizat: 08.07.2020 - 11:27

Descinderi de amploare în această dimineață pentru destructurarea unei grupări infracționale specializată în obținerea unor permise de conducere pentru persoane ce nu aveau acest drept. 79 de persoane au fost ridicate după 61 de percheziții domiciliare pe raza municipiului București și în județele Prahova, Dâmbovița, Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Botoșani, Dolj, Constanța și duse la audieri la DIICOT, Serviciul Teritorial Ploiești, pentru a fi audiate.

Procurorii au descoperit că începând cu a doua jumătate a anului 2019 şi până în prezent, s-a constituit, pe raza județelor Dâmbovița și Ilfov și a municipiului București, un grup infracțional organizat constituit inițial din 9 membri (cetățeni români și străini), la care ulterior au aderat și alți cetățeni români, grupul fiind profilat pe săvâşirea unor infracţiuni din sfera criminalităţii informatice, precum și infracțiuni de fals și de corupție.

Scopul grupului l-a reprezentat obținerea de venituri ilicite prin înlesnirea obţinerii contra-cost și în mod fraudulos a unor permise de conducere pentru mai mulţi cetăţeni români care nu posedau competenţele necesare obţinerii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice din România, susțin anchetatorii.

„Persoanele interesate de obținerea unor permise de conducere puneau la dispoziția membrilor grupării datele personale, o fotografie și un specimen de semnătură, care erau transmise în străinătate pentru întocmirea permiselor. Documentele întocmite fraudulos erau apoi expediate în România, iar cetățenii români care intrau în posesia acestora se prezentau la serviciile de profil pentru preschimbarea permiselor de conducere străine cu permise de românești. Suma totală achitată de un beneficiar al unui astfel de permis se ridica la aproximativ 3.000 euro, aceasta reprezentând diferite comisioane percepute de cetățenii români și străini implicați.”, se arată într-un comunicat emis de DIICOT.

Până în prezent au fost identificați peste 50 cetățeni români care fie au obținut permise românești, fie au depus documentele la autoritățile competente pentru preschimbarea permiselor prin acest mod ilicit, o parte dintre aceștia fiind deja semnalați cu diferite încălcări ale normelor la regimul circulației rutiere.

Comentarii