10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăVasilescu, BNR: Revenirea TVA la 19% nu va înseamna şi scăderea preţurilor

Vasilescu, BNR: Revenirea TVA la 19% nu va înseamna şi scăderea preţurilor

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, spune că TVA-ul majorat ar trebui să dispară după finalul acestui an, dar atrage atenţia că magazinele si producatorii ar putea să nu micşoreze şi preţurile, o dată cu revenirea TVA-ului la 19%, potrivit Realitatea.net.

Pentru TVA, creştere cu 5 puncte procentuale, erau calculele făcute, FMI-ul avea calculele făcute. Acum există o preocupare teribilă pentru a lărgi baza de impozitare, nu pe verticală, ci pe orizontală. Singura creştere pe verticală este cea a TVA-ului. Creşterea TVA-ului înseamnă că întreaga populaţie a României este lovită. Nu numai pensionarii, nu numai salariaţii, ci toate sufletele din România, de la copii la bătrâni. Probabil că de aici preocuparea preşedintelui de a găsi o înlocuire”, a declarat Vasilescu în cadrul emisiunii 3×3 cu Stelian Tănase.

Vasilescu spune că TVA majorat, de 24%, ar trebui să dispară după sfârşitul acestui an: “Să ne întoarcem la TVA-ul de 19%. Mi-e teamă că, la sfârşitul anului, nu va mai fi posibil. Dacă statul ar veni cu măsura asta, nu exclud ca comercianţii să se bucure că nu mai plătesc TVA, dar preţurile să nu le dea înapoi de unde au plecat. Piaţa-i piaţă”.

Întrebat dacă anul viitor, România va încheia un nou acord cu FMI, Vasilescu a spus: “Aş prefera să avem un acord cu FMI de o anumită factură. Aş prefera şi un acord cu bani cu FMI, dacă ar fi bani pentru investiţii. Pentru că noi avem nevoie de investiţii ca de aer”.

Vasilescu a subliniat că Banca Naţională a României este obligată prin lege să colaboreze cu Guvernul.

“Banca Naţională nu cenzurează Guvernul şi nici Guvernul nu cenzurează Banca Naţională. Suntem obligaţi prin lege să colaborăm. Banca Naţională are convingerea că acest împrumut pentru România era absolut necesar. Fără acest împrumut, România claca urât de tot. Noi am avut o stare specifică între 2004-2008 în care valuta a curs în valuri în acestă ţară. Dintr-o dată, acest val s-a oprit. Dacă nu venea acordul cu Fondul, am fi văzut pensiile neplătite cu lunile”, a mai spus Vasilescu.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă