7.4 C
Bucureศ™ti
vineri, 18 octombrie 2024
AcasฤƒInvestigaศ›ii Romรขnia LiberฤƒUn sfert din aeroporturi ia 90% din piaลฃa zborurilor

Un sfert din aeroporturi ia 90% din piaลฃa zborurilor

Traficul aerian din România este concentrat în proporลฃie de 90% numai pe patru aeroporturi, deลŸi ลฃara dispune, în prezent, de 16 aeroporturi, a declarat vineri Aurelia Fulger, director general al Reliance Travel & Consulting SRL ลŸi fost director de marketing al Tarom, care a participat la Forumul ‘Romania’s Airports Infrastructure’.
Evenimentul a reunit oficiali din industria aviaลฃiei, reprezentanลฃi ai mediului de business din domeniu a fost organizat de Medien Conferences, divizia de evenimente business a grupului Medien Holding, care editeazฤƒ ลŸi cotidianul România Liberฤƒ.

 

Cine a strâns grosul traficului?

Cele patru aeroporturi sunt BucureลŸti Otopeni, BucureลŸti Bฤƒneasa, TimiลŸoara ลŸi Cluj, restul de 12 aeroporturi cumulând doar 10 la sutฤƒ din traficul total de pasageri. ‘O concentrare masivฤƒ a traficului aerian se înregistreazฤƒ în jurul Capitalei ลŸi în Vestul ลฃฤƒrii. În celelalte zone din ลฃarฤƒ, infrastructura aeroportualฤƒ existentฤƒ nu permite operarea de cฤƒtre aeronave de capacitate mare. De aceea, consider cฤƒ este foarte important sฤƒ se acลฃioneze în direcลฃia modernizฤƒrii unor aeroporturi cum ar fi cel din IaลŸi sau din Târgul MureลŸ, pentru a facilita pฤƒtrunderea unor companii care opereazฤƒ cu avioane de dimenisiuni mai mari’, a declarat Aurelia Fulger.
Aceasta a menลฃionat, totodatฤƒ, cฤƒ în România activeazฤƒ 38 de companii aeriene, cele mai multe operând de pe aeroporturile Otopeni, Bฤƒneasa, TimiลŸoara ลŸi Cluj Napoca.

Turismul bulgฤƒresc a tras aviaลฃia în sus

Majoritatea zborurilor efectuate sunt reprezentate de cursele de linie, România înregistrând un numฤƒr redus de curse charter.
‘În Bulgaria, de exemplu, numฤƒrul curselor Charter este foarte ridicat, în special datoritฤƒ dezvoltฤƒrii accentuate a turismului pe litoral. În ลฃara vecinฤƒ, aeronavele aterizeazฤƒ în principal pe aeroporturile din Varna ลŸi Burgas, unde traficul aerian a înregistrat o creลŸtere puternicฤƒ în ultimii ani. Spre deosebire, pe aeroportul din Constanลฃa traficul s-a diminuat în ultima perioadฤƒ’, a mai spus Aurelia Fulger.

Cursele interne, foarte scumpe

În ceea ce priveลŸte preลฃul biletelor, participanลฃii la Forum au precizat cฤƒ acesta este încฤƒ foarte mare, mai ales în ceea ce priveลŸte cursele interne. Spre exemplu, un bilet spre Cluj Napoca poate ajunge ลŸi la 200 de euro, în timp ce unul pentru Madrid sau Roma, operat de companiile low cost poate fi de numai 50 de euro. O soluลฃie pentru scฤƒderea preลฃurilor ar fi creลŸterea numฤƒrului de companii care opereazฤƒ pe aeroporturile din România.

Avem multe aeroporturi?

Ca numฤƒr de aeroporturi, România se situeazฤƒ peste Polonia, unde existฤƒ doar 12 aeroporturi, cu toate cฤƒ suprafaลฃa acestui stat este cu 37% mai mare decât cea a României.
Practic, în România a fost amenajat un aeroport pentru fiecare 15.000 de km pฤƒtraลฃi, în timp ce în Republica Moldova, Polonia ลŸi Ungaria suprafaลฃa din teritoriul naลฃional ce revine unui aeroport este mult mai mare. O densitate mai mare raportatฤƒ la teritoriul naลฃional o au doar Austria, Cehia, Slovacia ลŸi Germania, ลฃฤƒri care însฤƒ, cu excepลฃia Slovaciei, au o medie mult mai mare a traficului aerian raportat la numฤƒrul aeroporturilor.

Doru Cireasa
Doru Cireasa
Doru Cireasa
Cele mai citite

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...

Donald Trump รฎl atacฤƒ pe Zelenski: Nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ รฎnceapฤƒ acest rฤƒzboi

PreลŸedintele ucrainean Volodimir Zelenski, a cฤƒrui ลฃarฤƒ a fost invadatฤƒ de Rusia la 24 februarie 2022, "nu ar fi trebuit niciodatฤƒ sฤƒ lase sฤƒ...

Metamorfoza Parcului Grozฤƒveศ™ti va costa 24 de milioane de lei

Cele trei hectare de teren vor fi transformate รฎntr-o โ€œoazฤƒ de verdeaศ›ฤƒโ€, promit autoritฤƒศ›ilor Terenul va fi refฤƒcut complet, cu spaศ›ii verzi, terenuri de joacฤƒ...
Ultima orฤƒ
Pe aceeaศ™i temฤƒ