10 C
București
duminică, 5 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăTrei oferte pentru o termocentrala de 500 MW la Craiova

Trei oferte pentru o termocentrala de 500 MW la Craiova

» Cehii de la CEZ, americanii de la AES Corporation si o a treia firma, deocamdata necunoscuta, se bat sa investeasca cel putin 650 milioane de euro pentru un grup de 500 MW la Craiova.

Trei firme din domeniul energiei au depus oferte pentru construirea unui grup de 500 MW putere instalata la Sucursala Isalnita a Complexului Energetic (CE) Craiova, a anuntat ieri directorul societatii, Constantin Balasoiu. Firmele sunt CEZ Group, AES Corporation (SUA) si o a treia societate, ce are o clauza de confidentialitate prin care nu-i poate fi facut public numele fara acordul prealabil. O noutate o constituie posibila intrare in Romania a americanilor de la AES Corporation. Fondata in 1981 in Arlington – Virginia (SUA), AES Corporation este la ora actuala unul dintre cei mai mari jucatori pe piata mondiala de energie, cu peste 25.000 de angajati si activitati in 29 de tari, pe cinci continente.

Proiecte de investitii
Puterea instalata totala era anul trecut de 43.000 MW, iar distributia deservea peste 11 milioane de clienti. Numai anul trecut, compania a finantat sase noi proiecte, in valoare totala de peste doua miliarde de dolari, si vanzari de 16,7 miliarde dolari. AES Corporation intentioneaza ca prin acest proiect sa intre pe piata din Romania, dupa ce a testat pietele din regiune. In prezent, compania deruleaza in Bulgaria construirea celei mai mari termocentrale din tara vecina in ultimii 20 de ani, care ar urma sa intre in acest an in exploatare comerciala.
Marita Est 1 este realizata in colaborare cu francezii de la Alstom. Investitia se ridica la circa 700 milioane de euro, iar puterea instalata a termocentralei este de 670 MW. Compania CEZ Group este unul dintre cei mai mari investitori de pe piata energetica din Europa Centrala si de Est, intrand in Romania o data cu achizitionarea pachetului majoritar de la Electrica Oltenia in 2005. Este la ora actuala unul dintre cei mai importanti investitori in energie din tara noastra. Cehii participa la proiectul unui parc eolian de 1,1 miliarde de euro in Dobrogea si la proiectul construirii reactoarelor 3 si 4 ale Centralei nucleare de la Cernavoda, in valoare de 4 miliarde de euro.

 

Ramane de vazut care este cea de-a treia companie interesata. "In maximum 30 de zile vom analiza ofertele si ne vom da seama care este cea mai avantajoasa", spune directorul CE Craiova, Constantin Balasoiu. Prin aceasta investitie, termocentrala de la Craiova devine a doua ca marime din Romania, cu 1.430 MW, dupa CE Turceni. Investitia ar urma sa se ridice la cel putin 650 milioane de euro, complexul participand cu aport in natura constand in platforma de la Isalnita.

» Productie
In prezent, CE Craiova are o putere instalata de 930 MWh, fiind unul dintre cei mai mari producatori de energie din Romania. Construirea noilor capacitati de productie ar insemna, practic, o putere mai mare decat are in prezent termocentrala de la Isalnita si marirea cu peste jumatate a capacitatii complexului. Un studiu de prefezabilitate arata ca pe scheletul celor sase blocuri dezafectate de la Sucursala Isalnita se poate construi un grup de 500 MW putere instalata.

Cele mai citite

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...

Ciolacu urează românilor “Hristos a Înviat” și prezintă imagini în care arată că a fost la slujba de Înviere

Șeful Guvernului și al PSD, Marcel Ciolacu, le transmite românilor mesajul tradițional, "Hristos a Înviat", însoțit de imagini care atestă că a participat la...
Ultima oră
Pe aceeași temă