13.7 C
București
duminică, 28 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăTranzactii zero in zona office

Tranzactii zero in zona office

Trend. A crescut randamentul investitiilor in birouri si spatii comerciale din Bucuresti, dar continua sa lipseasca investitiile.

Randamentele pentru spatiile de birouri de calitate au crescut constant in semestrul I din 2009, ajungand la 9,5% de la nivelul de 8,5% inregistrat la inceputul anului. Centrele comerciale si proprietatile industriale au inregistrat o evolutie similara. Potrivit unui studiu realizat de BNP Paribas Real Estate, randamentele solicitate pe aceste doua segmente au crescut cu 1,0-1,5 puncte procentuale, fluctuand, la sfarsitul semestrului 1, intre 10-11% si respectiv 11-12%.
Procesul de corectie a randamentelor a fost evident in primul semestru pe fondul manifestarii crizei. Deteriorarea elementelor fundamentale ale pietei, coroborata cu sentimentul general de neincredere in piata locala de investitii, a determinat o presiune in sensul cresterii randamentelor, explica reprezentantii BNP.

Exista inca optimism
Pe de alta parte, Maria Avramescu, consultant imobiliar al agentiei Casa Mea, spune ca oferta de produse investitionale disponibile nu s-a imbogatit sau diversificat, avand in vedere ca persoanele care detin proprietati generatoare de venituri cu o rata mare de ocupare nu au fost dispuse sa le vanda in actualele conditii de piata. Totusi, adauga consultantul, contrar perceptiei negative asupra pietei, investitorii iau inca in considerare optiunea de a achizitiona proprietati in Romania, anticipand o redresare a pietei pe termen mediu.
Daniel Zamfirescu, consultant imobiliar al agentiei Perfect House, spune ca semestrul I al anului a insemnat zero tranzactii in zona birourilor si a spatiilor comerciale, lucru care fost influentat de precautia dovedita de investitori.
De asemenea, daca vorbim de chiriile din toate segmente pietei imobiliare, acestea au inregistrat un ritm de descrestere mai putin accentuat decat in ultimele luni ale anului trecut.
Per ansamblu, piata de investitii din Bucuresti a trecut printr-un semestru dificil, fara a fi finalizate tranzactii pana la sfarsitul perioadei luate in considerare. Principala cauza a acestei stari de fapt rezida in discrepanta dintre calitatea proprietatilor disponibile pe piata, asteptarile proprietarilor si strategia de investitii aplicata de fondurile oportuniste, explica  reprezentantii BNP Paribas Real Estate.

Birourile, risc minim
In semestrul I, interesul investitorilor s-a concentrat pe segmentul spatiilor de birouri, perceput ca avand un risc potential scazut comparativ cu celelalte segmente, in timp ce segmentul spatiilor comerciale s-a situat pe locul secund. Fondurile oportuniste au vizat in principal proprietatile aflate in executare silita, cu acorduri contractuale ferme, localizate in zone comerciale si de afaceri recunoscute.
Sursa: BNP Paribas Real Estate

Cele mai citite

VIDEO. Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist îi cer premierului Pedro Sanchez să rămână în funcție

Mii de simpatizanți ai Partidului Socialist au venit sâmbătă, 27 aprilie 2024, din întreaga Spanie la un miting la Madrid pentru a-i cere premierului...

Conferința „ Cultura Calului și Renașterea Hipismului în România după 1989” va încheia reuniunea hipică de excepție de duminică de la Hipodromul Ploiești

A patra reuniune hipică din acest an, de la Hipodromul din Ploiești, va fi una de excepție, în program fiind cinci curse de trap....

O mașină a luat foc pe A1 București-Pitești

Un autoturism a luat foc sâmbătă la km 34 al A1 Bucureşti-Piteşti, pe sensul de mers spre capitală, informează ISU Giurgiu, potrivit agerpres.ro. "Conducătorul auto...
Ultima oră
Pe aceeași temă