14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSuprareglementarea ameninta activitatea firmelor

Suprareglementarea ameninta activitatea firmelor

» In contextul unui mediu de afaceri si asa anesteziat de efectele crizei economice, statul "pune gaz pe foc" prin reglementari excesive si prin multitudinea de actiuni si masuri de control in randul companiilor.

Managerii companiilor private reclama relatia ambigua cu organismele de supraveghere si reglementarea excesiva adoptata ca reactie la criza financiara internationala. Un studiu realizat in randul directorilor executivi din Romania si alte state europene arata ca acestia s-au pronuntat impotriva ideii ca autoritatile au redus povara reglementarilor excesive. In acest context, principalele temeri ale managerilor pentru 2010 raman recesiunea prelungita (65%), urmata de teama de suprareglementare (60%), care ar putea sa "ameninte" afacerile in acest an.  Mai mult de jumatate din acestia (60%) au apreciat ca o mai buna cooperare in zona reglementarilor legislative ar putea conduce la diminuarea riscurilor sistemice.

Managerii s-au opus, de asemenea, ideii detinerilor statului in sectorul privat, chiar daca perioada este marcata de turbulente economice majore. Cu toate acestea,  jumatate din  manageri admit ca interventia statului ar putea ajuta la stabilizarea unora dintre industrii in perioada de criza,  in conditiile adoptarii unor masuri eficiente. Concluziile reies dintr-un studiu al companiei de consultanta PricewaterhouseCoopers.
Astfel, in contextul unui mediu de afaceri si asa anesteziat de efectele crizei economice, statul "pune gaz pe foc" atat prin reglementarile excesive, cat si prin multitudinea de masuri de control.
Reprezentantii mediului de afaceri din Romania sustin ca nu atat legislatia in sine creeaza dificultati, cat mai degraba modul de aplicare a procedurilor.

"Problema esentiala a Romaniei nu este legislatia in sine, deoarece este usor sa te supui unei reglementari legislative, chiar daca esti sau nu de acord cu aceasta reglementare. Principalele probleme constau in  modul in care reglementarile legislative au fost introduse, adoptarea intempestiva a reglementarilor, fara proceduri si norme clare de aplicare, care  de cele mai multe ori bulverseaza mediul de afaceri", ne-a declarat Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).
Reprezentantul AOAR a dat ca exemplu trecerea de la impozitarea speciala a microintreprinderilor de 3% pe venit la impozitul de 16% pe profit, dupa ce majoritatea administratorilor au fost  in ceata, nestiind daca sunt sau nu obligati sa depuna declaratii la administratiile financiare. "Modul in care a fost introdus acest impozit si procedura de aplicare arata clar ca mediul de afaceri este confuz", a precizat Parvan.
In opinia reprezentantilor mediului de afaceri, majorarea cerintelor de capital intr-o etapa nefasta pentru companii, caracterizata de incertitudinile crizei economice, ar putea intarzia revigorarea activitatii acestora si a economiei. 

Cele mai citite

90 de minute pe Santiago Bernabeu sunt foarte lungi: Real Madrid-Bayern Munchen 2-1

Real Madrid s-a calificat dramatic în finala Ligii Campionilor la fotbal, după ce a învins-o pe Bayern Munchen cu scorul de 2-1 (0-0), miercuri...

Ucrainenii au dejucat un plan de asasinare a lui Zelenski chiar în ziua învestirii lui Putin la Moscova

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunță destructurarea unei rețele organizate de FSB care a recrutat doi colonei ai serviciilor ucrainene, pentru a-l asasina...

Premierul Netanyahu și șeful CIA, William Burns, au discutat despre o „pauză” în operațiunile militare din sudul Fâșiei Gaza

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu şi şeful CIA, William Burns, au discutat miercuri la Ierusalim despre o posibilă 'pauză' în operaţiunile militare în sudul Fâşiei...
Ultima oră
Pe aceeași temă