15.7 C
București
joi, 16 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul reîmparte garanțiile pentru „Prima Casă“

Statul reîmparte garanțiile pentru „Prima Casă“

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) va iniţia, în curând, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, o realocare între plafoanele alocate băncilor.

Unul dintre finanţatorii participanţi în programul “Prima Casă” a anunţat recent epuizarea fondurilor primite din plafonul aferent anului 2016, se arată într-un comunicat al Fondului. Este vorba despre BCR, cea mai mare bancă din România, al cărei CEO a declarat că banca nu mai primește cereri pentru credite de acest tip.  “Conform prevederilor legale aplicabile, FNGCIMM este autorizat să evalueze cel puţin trimestrial modul de utilizare de către finanţatori a plafoanelor alocate şi să efectueze realocări între finanţatori în funcţie de gradul de utilizare a plafoanelor alocate. (…) În ultima perioadă, activitatea de acordare de garanţii în cadrul programului «Prima Casă» a cunoscut o dinamică semnificativ crescută, unul dintre finanţatorii participanţi în program anunţând recent epuizarea fondurilor alocate din plafonul aferent anului 2016, motiv pentru care a solicitat alocarea unui plafon suplimentar”, se menţionează în comunicat.

În aceste condiţii, Fondul ­Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri anunţă că, împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va iniţia în curând o realocare între plafoanele alocate băncilor în cadrul programului pentru ca, în limita resurselor disponibile, să poată fi acoperite solicitările de suplimentare pe care toţi finanţatorii participanţi în program le vor formula în următorul trimestru.

“Sumele vor fi puse la ­dispoziţia finanţatorilor imediat după ce propunerea de realocare a sumelor în favoarea finanţatorilor va fi avizată de MFP, pe măsură ce aceştia vor epuiza resursele alocate şi vor trebui să acopere necesarul de garantare în cadrul programului pentru următorul trimestru al anului 2016.” Potrivit comunicatului, FNGCIMM evaluează permanent gradul de utilizare a plafoanelor alocate către finanţatori, estimând în baza ritmului de acordare al fiecărei bănci din primul trimestru al anului 2016 data preconizată la care finanţatorii vor finaliza pla­foanele.

Fondul a distribuit, la sfârşitul lunii februarie, plafonul alocat pentru anul 2016 către cele 18 bănci partenere în program, suma totală a garanţiilor aprobată pentru acest an fiind de 1,69 miliarde de lei. “Plafoanele repartizate fiecărui finanţator în limita plafonului total alocat pentru anul 2016 au fost alocate astfel încât să asigure necesarul de garantare pe perioada unui an întreg, pentru a oferi siguranţă şi predictibilitate băncilor în relaţia cu potenţialii clienţi.

Fondul nu are contact direct cu beneficiarii programului «Prima Casă», astfel că responsabilitatea în privinţa încadrării în limitele alocate, monitorizării fluxurilor interne de aprobare a solicitărilor clienţilor, precum şi gestionarea ritmului de acordare a creditelor aparţin exclusiv băncilor. Pentru protejarea intereselor potenţialilor beneficiari ai programului, băncile sunt invitate să procedeze la o informare corectă şi obiectivă a clienţilor în privinţa prioritizării solicitărilor în raport cu resursele de care dispun şi să se asigure că dosarele de credit tip «Prima ­Casă» sunt aprobate în limita plafonului de care dispun”, se mai arată în document. 

BNR: Programul trebuie să continue

Programul “Prima Casă” şi-a făcut treaba şi poate să continue, mai ales că riscul creşterii bruşte a dobânzilor pe piaţa interbancară (ROBOR) este redus în lipsa altor evoluţii negative în economie, a declarat viceguvernatorul Băncii Naţionale a României, Liviu Voinea. Acesta a răspuns unei întrebări cu privire la faptul că în Raportul asupra stabilităţii financiare din octombrie 2015 BNR atrăgea atenţia asupra riscurilor pe care le presupun aceste împrumuturi.

  „Analiza din raportul precedent era mult mai nuanţată. Una este să crească dobânda de la nivelul actual şi alta este să crească peste nivelul la care a fost luat creditul. Pentru că majoritatea celor care au luat credit prin «Prima Casă» au luat la alte dobânzi, în 2010, 2013, 2014. Dobânzile s-au dus în jos semnificativ în ultimul an, ultimul an şi jumătate. Mai mult, programul are nişte condiţii speciale: de avans, de dobândă (raportată la ROBOR, pe care Guvernul poate să o modifice), dar şi-a propus să îi ajute pe tineri şi pe cei cu venituri reduse să acceseze o casă şi eu cred că şi-a făcut treaba şi că poate să continue. Dar este o decizie a Guvernului, nu a BNR.

Însă, din punct de vedere al riscurilor, am făcut analize de impact, dar impactul pentru debit este mult mai mic atunci când îl privim din perspectiva raportului dintre la cât ar ajunge dobânda dacă aceasta ar creşte şi dobânda la care a luat efectiv creditul. Dar, un şoc pe latura dobânzii ROBOR nu poate avea loc în situaţia în care nu se întâmplă nimic altceva în economie. Cu un mix adecvat de politici economice, un astfel de şoc este o perspectivă destul de îndepărtată”, a subliniat Liviu Voinea.

În raportul din octombrie 2015, BNR sublinia faptul că perioada lungă de creditare pe acest program creşte „senzitivitatea” la la rata dobânzii. În plus, gradul de îndatorare este mai ridicat comparativ cu debitorii cu credite imobiliare care nu au apelat la program din cauza avansului mai mic suportat (minimum 5% la “Prima Casă”, minimum 15% la ipotecarele clasice în lei). „Este utilă o analizare a utilităţii măsurii programului «Prima Casa», acordat în condiţiile actuale, şi a contextului în care acesta mai aduce o valoare adăugată superioară vulnerabilităţilor pe care le creează. În perioada următoare, riscurile creditelor acordate prin acest program s-ar putea majora în eventualitatea creşterii ratei dobânzii. O analiză de senzitivitate a gradului de îndatorare la o creştere a ratei dobânzii indică un efect important în cazul creditelor acordate prin programul «Prima Casa»“, se arată în Raportul asupra stabilităţii financiare publicat de BNR în octombrie.

BCR a epuizat plafonul

Banca Comercială Română, cea mai mare bancă locală, a epuizat plafonul de garanţii alocat pentru anul 2016 pentru programul “Prima Casă” şi nu mai acceptă cereri noi de la clienţi, dar a solicitat Ministerului Finanţelor Publice alocarea unor fonduri suplimentare, a spus, într-o conferinţă de presă, Sergiu Manea, CEO BCR.  “Aşteptăm răspunsul MFP. Avem aşa numitul «pipeline» (stocul / fluxul de cereri pentru acest program – n.a.) destul de robust, nu mai avem absolut niciun leu. În condiţiile în care vom primi alocare, vom continua şi, după ce vom termina următoarele fonduri, vom face o nouă cerere”, a afirmat Sergiu Manea.

BCR a precizat că există 2.000 de clienţi în aşteptare la “Prima Casă”. “Am solicitat exact necesarul pentru aceşti clienţi. Cu siguranţă, vom avea ca şi prim pas o redistribuire a fondurilor de la băncile care nu au atins pragul maxim din fondurile alocate pentru această perioadă. Încercăm să gestionăm solicitările pe care le avem în curs”, a declarat Dana Demetrian, vicepreşedinte BCR retail& private banking.

În totalul creditelor ipotecare noi, acordate de BCR în 2016, cele prin programul guvernamental “Prima Casă” au o pondere de 80-90%. În acest an, banca a primit 4.900 de solicitări pentru programul “Prima Casă”. Rata de acceptare este mai mare decât în cazul creditelor standard, iar 2.000 de clienţi cu solicitările aprobate sunt în aşteptare din cauza epuizării plafonului de garanţii. După ce în spaţiul public au început dezbaterile tot mai aprinse pe proiectul legii dării în plată, cererile pentru “Prima Casă” au ajuns la BCR la 900-1.000 pe săptămână. CEO-ul BCR a precizat că banca nu putea trimite o cerere formală către MFP pentru suplimentarea fondurilor până la epuizarea efectivă a plafonului alocat iniţial.

Vicepreşedintele BCR Dana Demetrian a estimat că banca va avea un răspuns de la MFP într-un termen de ordinul zilelor sau săptămânilor şi că, legal, până la acel moment, banca nu mai are voie să mai accepte noi cereri pentru “Prima Casă”, cât timp nu mai există fonduri pentru un produs garantat de stat.

Finanțare

Rambursări de rate

Ministerul Finanţelor Publice  anunţase, la finalul lunii februarie,  că plafonul total de garantare, de peste 1,69 miliarde de lei, aferent programului “Prima Casă”, pentru anul 2016 a fost alocat în întregime, iar băncile comerciale au pus la dispoziţie întreaga sumă.

Potrivit unui comunicat al MFP, finanţatorii participanţi la program acordă credite „Prima Casă“, în baza alocării sumei de 200 de milioane de lei provenite din rambursări de rate de capital efectuate până la data de 31.12.2015, din diferenţele rămase neutilizate din sumele alocate anul trecut, în valoare totală de 172,58 milioane de lei, şi din plafonul reutilizat în condiţiile legii, disponibil până la data de 31.12.2016, de 17,75 milioane de lei, precum şi din plafonul suplimentar de 1,3 miliarde de lei acordat prin HG nr. 1016/30.12.2015. Odată cu alocarea acestui plafon, practic, au fost puse la dispoziţia băncilor toate plafoanele disponibile pentru acest an, conform prevederilor legale în vigoare.

Pentru finanţatorii care au transmis solicitări de alocare a plafonului de 1,3 miliarde de lei pentru anul 2016, respectiv Alpha Bank, Creditcoop, Banca Românească, Banca Transilvania, Bancpost, Leumi, BCR, BRD, CEC, Credit Agricole, Garanti, ING Bank, Intesa Sanpaolo, Marfin, OTP Bank, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, UniCredit Bank, suma a fost repartizată prin efectuarea de alocări pro rata în cadrul acestuia, în funcţie de solicitările transmise de bănci.

Cele mai citite

Avertismentul lui Norbert Wiener

Inteligența artificială a apărut pe o altă linie a abordării raționării decât cea moștenită din cultura clasică. Să amintim câteva momente de cotitură care...

Ce pedeapsă riscă o doctoriță din Rusia după ce ar fi tratat-o fără respect pe văduva unui soldat rus din Ucraina

Procesul unei doctoriţe pediatru ruse, care riscă 10 ani de închisoare după ce a fost acuzată de văduva unui soldat rus mort în Ucraina...

Motivul pentru care un pacient stă neoperat de 10 zile la Spitalul Județean de Urgență Slobozia

Un pacient internat la Spitalul Județean de Urgență Slobozia așteaptă de 10 zile să fie operat după ce și-a rupt piciorul în urma unei...
Ultima oră
Pe aceeași temă