18.1 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStatul, cel mai mare camatar: dobanda, 36,5%

Statul, cel mai mare camatar: dobanda, 36,5%

» Cand spune ca ia, ia. Cand spune ca da, doar spune ca da. Asa ar putea fi sintetizata politica fiscala a statului, care a trimis in incapacitate de plata sute de companii ce au de recuperat de la Fisc sume mai mari decat impozitele datorate. Mai mult, statul nu plateste dobanzi, dar percepe penalitati ramase neschimbate din vremuri de hiperinflatie.

O companie a ajuns chiar pana la Inalta Curte de Casatie si Justitie dupa ce Fiscul a executat-o silit pentru datorii de 5 milioane de lei. Firma avea de recuperat de la stat 10 milioane de lei, rambursari de TVA. Nu i-a vazut nici pana azi.
"Cel mai scandalos este faptul ca statul nu respecta legea si actioneaza de pe o pozitie de forta in relatia cu firmele", a declarat expertul in fiscalitate Gabriel Biris.
Datele furnizate de Judecatoria Sectorului 1, unde a fost infiintat un complet de judecata special pentru a judeca cazurile de executari silite, arata ca in acest an au fost programate circa 150 de dosare pe zi, pana in luna mai. Numarul total al cazurilor este semnificativ mai mare fata de anul trecut la nivelul sectorului 1, unde se judeca cele mai multe cazuri de executari silite.
In plus, contribuabilii afectati de politicile fiscale ale statului vor avea dificultati majore atat in posibilitatea de a participa la licitatii, cat si in accesarea fondurilor europene, pentru care este necesar certificatul fiscal care sa ateste lipsa datoriilor catre bugetul statului, au adaugat reprezentantii firmei de consultanta Contexpert.

"Initial, intr-o economie in care inflatia era foarte evidenta si devaloriza banii cu fiecare zi ce trecea, s-au stabilit masuri total justificate economic, de compensare financiara a statului pentru pierderile pe care le-ar fi inregistrat atunci cand un contribuabil si-ar fi platit impozitele mai tarziu decat termenul stabilit. Ulterior, guvernele au modificat succesiv cota penalitatilor, aducand astazi nivelul acestei dobanzi la 36,5% echivalent pe an, in conditiile unei inflatii care, conform declaratiilor oficiale, se va situa la 4,7%. Deci nu mai este de mult vorba despre a com-pensa statul pentru eventuale pierderi financiare datorate infla-tiei, ci de o foarte infloritoare afacere a statului, care
Datele Contexpert au indicat ca Romania are cel mai ridicat nivel al penalitatilor in comparatie cu alte state europene. De exemplu, in Germania, nivelul penalitatilor ajunge la 12% pe an, in conditiile unei inflatii de 0,8%, iar in Franta – la 14,8%, fata de rata anuala a inflatiei, de 1%, la sfarsitul anului 2009.

In acest fel, statul nu a facilitat deloc supravietuirea companiior afectate de criza si a provocat niveluri minime in accesarea fondurilor europene. Datele Registrului Comertului arata ca peste 2.000 de firme au intrat in insolventa numai in luna ianuarie a acestui an, in timp ce anul trecut numarul societatilor care au ajuns in imposibilitatea de a-si achita datoriile a ajuns la 18.421.

Cele mai citite

3 genți de damă elegante, potrivite pentru ocazii speciale

În lumea modei, alegerea unei genți elegante pentru ocazii speciale poate fi esențială pentru a completa o ținută și a evidenția stilul și rafinamentul...

Instalațiile sanitare – Cum să le alegem pe cele mai calitative în funcție de buget

Un element esențial în amenajarea unei băi este bateria de chiuvetă baie. Cunoscută și sub...

EXCLUSIV. Surse liberale: Nicușor Dan a vrut să demisioneze după trei luni; PNL l-a oprit

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a vrut să demisioneze din funcție, după aproximativ trei luni de la preluarea mandatului, au declarat, pentru cotidianul...
Ultima oră
Pe aceeași temă