12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăStartul in cariera poate fi dat de un internship

Startul in cariera poate fi dat de un internship

Un astfel de debut in viata profesionala va poate aduce un contract cu durata nedeterminata la o mare companie.

Daca vreti sa va pregatiti pentru jobul pe care-l doriti si nu va sperie munca voluntara, participarea la un internship este cea mai buna solutie. In felul acesta, veti acumula competente in domeniul in care va doriti sa lucrati si capatati si experienta practica. "Studiile universitare romanesti nu sunt adaptate la mediul de afaceri actual si nu pregatesc eficient tinerii pentru un job. Internshipurile, in schimb, se adreseaza preponderent studentilor si proaspat absolventilor fara experienta, insa cu un mare potential de a deveni tineri profesionisti de succes intr-un timp scurt", explica Mihai Manole, executive manager la compania de resurse umane Perform HR Romania. Programele de acest gen le ofera paricipantilor sansa trainingurilor de baza si a experientei lucrului intr-o echipa profesionala.

In afara de experienta si abilitatile necesare intr-o slujba, daca sunteti remarcat de sefii din compania organizatoare de internship, exista posibilitatea sa fiti angajat permanent. Internshipurile, spune Mihai Manole, sunt "oportunitati de angajare permanenta", iar internii care demonstreaza ca sunt valorosi si se integreaza rapid in companii "sunt ulterior pastrati ca angajati permanenti ai acestora".

Unde se organizeaza astfel de stagii
In ciuda situatiei economice actuale, exista numeroase companii, mai ales multinationale, care ofera un numar important de internshipuri. "Internshipurile sunt o modalitate eficienta de atragere a tinerelor talente si, in acelasi timp, de educare a pietei muncii si de manifestare a responsabilitatii sociale", considera Mihai Manole. Expertii in resurse umane spun ca, totusi, fata de anul trecut, s-a redus numarul companiilor care ofera astfel de stagii, pe fondul situatiei economice mai dificile si al scaderii in ansamblu a pietei de recrutare. Ei apreciaza, insa, ca, in mod cert, programele de internship vor cunoaste o crestere foarte puternica in urmatorii ani, in Romania.

"Am dezvoltat un program special, orientat catre absolventii cu pregatire tehnica, fara experienta sau cu cel mult sase luni de experienta, numit Ericsson Trainee Program. Aceasta initiativa s-a nascut dupa ce am inteles cat de greu poate fi pentru un tanar absolvent sa gaseasca un loc de munca bun, daca nu are experienta. Acest program le ofera proaspetilor absolventi atat experienta potrivita, cat si timpul necesar sa se acomodeze cu viata de angajat", spune Ruxandra Lupsa, HR business partner la compania Ericsson GSDC Romania. Prin acest internship, tinerii vor intra in contact cu aspectele tehnice ale meseriei, cat si cu cele legate de cultura organizationala.

Si compania de telefonie mobila Orange Romania desfasoara programe de internship pentru studenti si proaspetii absolventi, prin proiectul Orange Educational Programme derulat in colaborare cu Universitatea Politehnica din Bucuresti. "Prin acest program, identificam si sustinem dezvoltarea tinerelor talente", spun reprezentantii Orange Romania.

Targ de stagii
Doritorii de internshipuri pot accesa www.studentCV.ro, site-ul oficial al Internship 2009, cel mai mare targ de stagii de internship din Romania. Studentii si proaspat absolventii interesati vor completa un CV tip Europass pe site, apoi vor putea aplica online la stagiile oferite, urmand a fi evaluati si inclusi in procesele de selectie ale acestor companii. La programul Internship 2008, peste 4.000 de studenti din Bucuresti, Cluj, Iasi, Timisoara, Constanta si alte orase au aplicat la cele peste 200 de internshipuri. "In conditiile in care acesta era primul eveniment national de stagii de internship din Romania, este dovedita atractivitatea acestora", spune Mihai Manole, cel care a organizat Internship 2008.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...
Ultima oră
Pe aceeași temă