» La putin timp dupa ce Goldman Sachs anuntase ca si-a inchis pozitiile de vanzare a monedelor europene emergente, Societe Generale a facut acelasi lucru vineri, 13 martie.
» Asta a dus la aprecieri consistente pentru zlot, forint, coroana ceha fata de euro. Deprecierea monedelor locale din acest an reflecta starea economiilor din Est sau starea pozitiilor speculatorilor?
Chiar si bancile centrale se pot dovedi neputincioase in fata speculatorilor cand acestia actioneaza in marja (cu sume relativ mici se pot lua pozitii foarte mari in piata, efectul de levier fiind consistent), vezi episodul Soros – Banca Angliei care a dus la deprecierea lirei sterline. Pe piata locala s-a incercat o astfel de strategie la inceputul lunii octombrie, dejucata insa de BNR care a aspirat lei din piata (pentru a determina cresterea cursului, speculatorii au nevoie de moneda locala, pe care o imprumuta de la banci pentru a cumpara agresiv euro, in marja). De atunci, fenomenul a fost mult mai vizibil pentru zlot, forint, coroana ceha, care s-au depreciat mult mai sever decat leul, fata de euro, in 2008. Dincolo de eforturile speculatorilor, tendinta a fost oarecum pe placul autoritatilor din respectivele tari, deprecierea valutelor locale ajutand foarte mult exporturile (ponderea acestora in PIB e mult mai mare decat in Romania). Recent, doua banci importante au declarat ca si-au inchis pozitiile long pe euro fata de valutele regionale (se cumpara euro in ideea ca va urma o depreciere a zlotului, forintului etc.). E vorba de Goldman Sachs (luna trecuta) si Societe Generale (vineri, 13). Goldman Sachs este o banca de investitii din SUA, iar Societe Generale este recunoscuta pentru pozitiile sale speculative, derivatele aducandu-i o pierdere de cateva miliarde de dolari anul trecut (episodul Jerome Kerviel). Daca leul a stat cuminte in banca lui, zlotul, forintul si coroana ceha s-au apreciat puternic fata de euro la sfarsitul saptamanii trecute. Zlotul, de pilda, de la un curs maxi de 3,9 PLN/euro luna trecuta, a coborat deja sub 4,5.
Nu ne putem abtine sa nu remarcam ca iesirile speculatorilor din pietele emergente au fost precedate de tot soiul de rapoarte pesimiste care descriau regiunea drept "subprime"-ul Europei. Ne vine greu sa credem ca este doar o simpla coincidenta intre iesirea speculatorilor la un curs cat mai bun euro/ valute regionale si rapoartele pesimiste care inundasera piata. De cele mai multe ori, cand o banca de investitii da un raport cu preturi-tinta pentru investitori, a luat ea insasi pozitii inainte in sensul indicat in propriul raport. Pe termen scurt, piata chiar se misca in respectiva directie, astfel incat profitul e asigurat.