16 C
București
miercuri, 8 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSistemul de plata bonus-malus a intrat in vigoare

Sistemul de plata bonus-malus a intrat in vigoare

Inceputul anului 2010 a adus noi schimbari pe piata asigurarilor.

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a introdus noi reguli,  de la inceputul acestui an,  pe segmentul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA), printre care asigurari emise in sistem electronic,  baza de date comuna a asiguratorilor si sistemul de plata bonus-malus al politei RCA.
Reprezentantii CSA sustin ca cea mai importanta schimbare vizeaza valoarea politelor, care se va calcula, incepand din acest an, in functie de comportamentul soferilor.

In baza noilor schimbari, soferii imprudenti vor plati mai mult, in timp ce aceia care nu au provocat daune in decursul anului precedent vor beneficia de reduceri de 10% in cazul politelor RCA incheiate pentru un an. Mai mult, un sofer care nu provoaca accidente timp de sapte ani consecutiv va beneficia de o reducere care ajunge pana la 50% din valoarea politei.
In schimb, cei care se fac vinovati de accidente repetate vor plati polite RCA cu pana la 200% mai scumpe.

Sistemul de plata in functie de istoricul accidentelor provocate  de fiecare sofer se numeste bonus-malus, iar noile norme ale CSA reglementeaza existenta a 14 clase de bonus.
De asemenea, firmele de asigurare vor fi obligate sa achite plata daunelor in cazul accidentelor auto in termen de 15 zile de la depunerea documentatiilor. In cazul in care  asiguratorul nu respecta termenul, acesta va plati penalizari de 0,1% pe zi, iar prevederea se aplica numai in cazul politelor RCA. CSA a atentionat soferii ca politele RCA se vor elibera numai in sistem electronic incepand din acest an.

Piata asigurarilor, avans de 4-5% in 2010
Piata romaneasca a asigurarilor ar putea incheia 2009 cu un avans de 4-5%, urmand sa inregistreze acelasi nivel de crestere si in 2010, a estimat Angela Toncescu, presedintele CSA.
Companiile de pe piata romaneasca de asigurari au subscris, in primele noua luni din 2009, prime brute de 6,7 miliarde lei, in crestere cu 0,09% fata de aceeasi perioada din 2008. Pe segmentul de asigurari generale, primele brute subscrise la nivelul pietei au insumat in perioada ianuarie-septembrie 5,5 miliarde lei, in crestere cu 2,5%, in timp ce pe segmentul de asigurari de viata piata a scazut cu 9,6%, pana la 1,2 miliarde lei.
Pe de alta parte, reprezentantii companiei Allianz-Tiriac Asigurari sustin ca piata de profil va inregistra o stagnare la nivelul anului 2010.
"Anticipam o reducere a veniturilor anuale aferente activitatii de asigurari de viata cu circa 8-10 procente in 2009, comparativ cu 2008, in timp ce pe segmentul asigurarilor generale estimam – in cel mai bun caz – o stagnare a veniturilor exprimate in moneda nationala", a declarat  Marius Onofrei, directorul de comunicare Allianz-Tiriac Asigurari.
Acesta sustine ca RCA ar putea fi printre putinele clase de asigurari care ar fi putut indica, la sfarsitul anului trecut, o crestere a nivelului veniturilor comparativ cu 2008.

Cele mai citite

Bode cere liberalilor să fie combativi cu social-democrații la alegerile locale

Secretarul general al Partidului Naţional Liberal (PNL), Lucian Bode, a declarat miercuri, la Alba Iulia, că faptul că liberalii au o alianţă pentru europarlamentare...

Greta Thunberg a fost amendată pentru că a blocat intrarea în Parlamentul suedez

Activista pentru climă Greta Thunberg a fost amendată în Suedia, țara sa natală, pentru că nu a respectat ordinele poliției după ce a blocat...

Joe Biden l-a lăudat pe Klaus Iohannis pentru modul cum și-a exercitat mandatul de președinte al României

Preşedintele american Joe Biden l-a lăudat marţi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, pentru lidershipul său şi pentru că a oferit asistenţă de securitate în...
Ultima oră
Pe aceeași temă