17.6 C
București
sâmbătă, 11 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe ingroasa gluma la Goldman Sachs. Banca e suspectata ca si-a inselat...

Se ingroasa gluma la Goldman Sachs. Banca e suspectata ca si-a inselat clientii pentru Grecia

Goldman Sachs Group, aranjor al unor emisiuni de obligatiuni elene de 15 miliarde dolari, a indus in eroare investitorii, intrucat nu a furnizat informatii referitoare la tranzactii swap cu Grecia.

Asta le-a permis autoritatilor elene sa ascunda amploarea deficitului bugetar, scrie agentia Bloomberg, citata de Mediafax. Operatiunea swap cu valuta nu a fost mentionata in documentele de emisiune a obligatiunilor in cel putin sase din zece vanzari aranjate de banca pentru Grecia.

Mecanismul de camuflaj
Goldman Sachs Group a ajutat Grecia, in 2002, sa obtina prin operatiunea swap finantare de un miliard de dolari, despre care autoritatile Uniunii Europene sustin ca nu au avut cunostinta. Tranzactia cu Goldman a constat intr-o operatiune valutara swap incrucisata, cu obligatiuni de circa 10 miliarde dolari emise de Grecia in dolari si yeni, a declarat Christoforos Sardelis, care, la acea data, era seful Agentiei de Management al Datoriei Publice a Greciei. Titlurile au fost schimbate in euro, folosindu-se o rata de schimb istorica, mecanism care a implicat o reducere a datoriilor si care a generat o plata in avans de un miliard de dolari catre Grecia, din partea Goldman, a spus Sardelis. El a refuzat sa precizeze cum a influentat operatiunea nivelul deficitului sau pe cel al datoriilor.

GS: "No comment"
Ascunderea tranzactiei swap a permis Goldman, coaranjor al mai multor emisiuni de obligatiuni elene, Greciei si altor institutii financiare implicate sa obtina un pret mai bun al acestora, a spus Bill Blain, director la compania de brokeraj Matrix Corporate Capital din Londra. "Pretul obligatiunilor trebuie sa reflecte realitatea finantelor Greciei. Daca o banca vinde obligatiunile in baza informatiilor publice, avand cunostinta ca sunt incorecte, atunci investitorii au fost prostiti", considera Blain. Michael DuVally, purtator de cuvant al Goldman Sachs in New York, a refuzat sa comenteze.

Eurostat, in control

Goldman Sachs, cea mai profitabila banca de investitii de pe Wall Street, este criticata de catre politicienii europeni pentru posibila sustinere a Greciei in ascunderea deficitului bugetar, in vederea respectarii criteriilor de apartenenta la zona euro. De asemenea, institutul de statistica al Uniunii Europene, Eurostat, verifica daca banca americana Goldman Sachs a ajutat Grecia sa ascunda situatia reala a datoriilor pentru a intra in zona euro, a anuntat ministrul francez al Economiei, Christine Lagarde, citat de AFP.

Lucian Davidescu
Lucian Davidescuhttp://lucian-davidescu
Lucian Davidescu, sef departament
Cele mai citite

Biden i-a spus lui Iohannis că ceva îl deRUTTEază

IlustrațieȘ Marian Avramescu Președintele Klaus Werner Iohannis s-a întors foarte deRUT(TE)at din Statele Unite ale Americii (SUA). Aceasta după ce președintele octogenar american, Joe Biden,...

Rusia – Ucraina, ziua 787: Peste 1.700 de localnici, nevoiți să se refugieze din Harkov

Ofensiva terestră rusă din regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei a determinat evacuarea a 1775 de locuitori, a comunicat ast[zi în mediile sociale guvernatorul regiunii,...

MAE, despre secțiile de votare deschisse în străinătate

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) organizează, prin Misiunile Diplomatice şi Oficiile Consulare ale României în străinătate, 915 secţii de votare în străinătate la alegerile europarlamentare...
Ultima oră
Pe aceeași temă