17.4 C
București
marți, 7 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSe asteapta o scadere a chiriilor

Se asteapta o scadere a chiriilor

Integrarea Romaniei in UE va determina o intensificare a schimburilor comerciale cu statele membre, ceea ce va conduce la o crestere a fluxurilor de marfuri – atat la intrari, cat si la iesiri. In acest context, in Bucuresti deja piata logistica a luat amploare si este pregatita sa sustina cererea dinamica a pietei. Oferta in crestere,  conduce la o scadere a chiriei.
"Se asteapta ca pana la finalul acestui an sa fie livrati peste 250.000 mp de spatii de depozitare moderne, conform standardelor europene, care sa indeplineasca exigentele companiilor, ne-a declarat Rodica Tarcavu, directorul departamentului industrial al DTZ Echinox. Ne referim la parcuri logistice care ofera toate facilitatile pentru chiriasii acestora: constructii de calitate, inaltime utila mare, docuri de incarcare/descarcare, instalatie sprinklere, platforme largi de parcare", spune aceasta.

Tendinte 2007

Zona de vest a Capitalei, autostrada Bucuresti-Pitesti, a devenit un simbol pentru logistica, datorita prezentei a numeroase proiecte aici si accesului usor catre centrul si vestul tarii, pe traseul coridorul IV paneuropean. In celelalte orase ale tarii, cu potential economic ridicat si cu pozitionare geografica strategica – Timisoara, Arad, Oradea, Constanta, Brasov se vor construi spatii logistice moderne, unele proiecte fiind deja in stadiu avansat de dezvoltare. Tendinta in 2007 si in urmatorii ani este ca toate regiunile tarii sa fie acoperite cu proiecte logistice de clasa A, pentru a veni in intampinarea cerintelor companiilor de logistica si distributie – clienti-cheie ai acestui segment de piata – cu o activitate in continua expansiune.

Randamentul, pe un trend descrescator

Oferta in crestere, dupa criteriile economice de analiza a pietei, conduce la o scadere a chiriei. Clientul va avea o forta mai mare de negociere si exigente ridicate in conditiile in care va avea de ales intre trei-patru locatii cu standarde relativ asemanatoare. "Daca in anii trecuti rata de neocupare a fost zero, la sfarsitul acestui an vom sti exact care va fi situatia pietei din acest punct de vedere, spune Rodica Tarcavu. Cum numerosi dezvoltatori si-au anuntat proiectele, oferta in Bucuresti fiind de aproape trei ori mai ridicata decat cea de anul trecut, rolul companiilor de real estate va fi acela de a aduce clienti care sa absoarba intr-un mod dinamic spatiile livrate pe piata. Noi speram sa fie un echilibru intre cerere si oferta, deci rata de neocupare sa fie scazuta".
In ceea ce priveste suprafetele cuprinse intre 5.000 si 10.000 mp, chiria medie este situata in intervalul 4-4,5 euro/mp. Pentru suprafete mai mari sau mai mici media este usor mai scazuta, respectiv mai ridicata. "Randamentul spatiilor industriale si de logistica a cunoscut un trend descrescator in ultimii trei ani si estimam ca in 2007 se va mentine aceasta tendinta, considera directorul DTZ Echinox. Acesta se va situa undeva in intervalul de 7-8%."

Cele mai citite

VIDEO și FOTO. Putin a depus jurământul pentru un nou mandat de președinte al Rusiei. Discursul liderului de la Kremlin

Vladimir Putin a depus jurământul pentru cel de-al cincilea mandat al său de președinte al Federației Ruse, la Marele Palat al Kremlinului. În conformitate cu...

Ciucă știe calitățile pe care le așteaptă românii de la viitorul președinte

Președintele Senatului și al PNL, Nicolae Ciucă, apare într-un clip video în care anunță ce calități ar trebui să aibă un candidat la funcția...

Ce să treci pe lista pentru bagajul de maternitate? 10 idei utile pentru viitoarele mămici

Nașterea este un moment unic în viață, un moment plin de emoție pentru viitoarele mămici. Fie că ești la prima experiență sau deja...
Ultima oră
Pe aceeași temă