12.4 C
București
vineri, 3 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăScandal de amploare în lumea băncilor

Scandal de amploare în lumea băncilor

Corupţia celor mai mari negociatori de devize din lume a fost dezvăluită miercuri, când autorităţile de reglementare au impus amenzi-record de 3,3 miliarde dolari, celor cinci mari bănci dovedite că au trucat pieţele de schimb timp de cinci ani, din ianuarie 2008 până în octombrie 2013. Fiecare din amenzile date Royal Bank of Scotland, HSBC, Citibank, J.P. Morgan şi UBS reprezintă sume-record pentru Marea Britanie,  Financial Conduct Authority (FCA) depăşind sancţiunile impuse în cursul ultimelor două decenii  pentru manipularea Libor. Cancelarul George Osborne a declarat: „Astăzi, luăm măsuri energice pentru eradicarea corupţiei, în aşa fel încât să avem un sistem financiar care funcţionează pentru toată lumea. Face parte dintr-un plan pe termen lung pentru repararea a ceea ce a devenit rău în băncile din Marea Britanie şi în economia noastră”.

În SUA, Commodity Futures Trading Commission a impus  miercuri sancţiuni de 1,4 miliarde dolari pentru Citigroup, HSBC, J.P. Morgan, RBS şi UBS, iar organismele de reglementare din Elveţia au penalizat UBS cu circa 138 milioane dolari.

Autoritatea financiară britanică a precizat că între ianuarie 2008 şi octombrie 2013 băncile autorizate de a acţiona pe pieţele de schimb au pus interesele lor deasupra celor ale clienţilor, incluzând partajul informaţiilor şi tentativele de manipulare al taxelor de schimb prin înţelegere cu comercianţi din alte societăţi, clienţi confidenţiali. Organismele de reglementare americane şi britanice au eliberat documente ce detaliază conversaţii între operatori în sălile de discuţii electronice, pline de jargon şi limbaj vulgar.

„Cei trei muschetari“

Piaţa de schimb este una dintre pieţele cele mai importante şi cele mai fluide din lume, cu o cifră medie de afaceri cotidiană de  5,3 trilioane dolari, 40% din ce se tranzacţionează la Londra. Prin comparaţie, piaţa obligatară mondială este de circa 272 miliarde dolari şi 216 miliarde din piaţa mondială de capital curat. Plasarea de repere de schimb, numite corective, este folosită de întreprinderi pentru stabilirea valorilor relative la două monede, dolari în devize străine. Corecţiile sunt printre problemele aflate în centrul acuzaţiilor aduse băncilor, documentele publicate de autorităţi demonstrând cum comercianţii au format grupuri în bănci cu nume ca „jucătorii”, „Cei trei muschetari”, „O echipă de vis”, „a” şi „The A-Team Cooperative”. Folosind aceste coduri pentru a identifica clienţii, grupurile au schimbat informaţii asupra clienţilor, inclusiv asupra fondurilor private de pensii, hedge funds şi mari societăţi de gestionare de active. Această împărtăşire de informaţii confidenţiale ale clienţilor între principalii participanţi pe piaţă a permis negociatorilor să manipuleze piaţa în profitul propriilor strategii de negociere, incluzând manipularea ratelor fixe, declanşând astfel evenimente care puteau provoca pierderi de bani clienţilor.  

Cele mai citite

Statele membre NATO sunt profund îngrijorate „ de activitățile rău intenționate ale Rusiei” pe teritoriul Alianței

Statele membre ale NATO s-au declarat joi "profund preocupate de activităţile rău intenţionate" ale Rusiei "întreprinse recent pe teritoriul Alianţei" şi care "constituie o...
Ultima oră
Pe aceeași temă