12.8 C
București
vineri, 17 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăSalarii mai mici în 2011. Vezi cu cât a scăzut salariul mediu...

Salarii mai mici în 2011. Vezi cu cât a scăzut salariul mediu net

Câştigul salarial mediu net a scăzut în ianuarie cu 72 lei (-4,8%) faţă de luna precedentă, la 1.424 lei, ca urmare, printre altele, a dificultăţilor salariale şi a concediilor fără plată, potrivit datelor publicate luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Cele mai mari salarii nete au fost plătite în luna ianuarie în activităţile de servicii în tehnologia informaţiei, inclusiv activităţile de servicii informatice (3.430 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (847 lei).

Comparativ cu luna ianuarie a anului precedent, câştigul salarial mediu nominal net a scăzut cu 0,1%. Indicele câştigului salarial real faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent a fost de 93,4%.

Potrivit INS, indicele câştigului salarial real pentru luna ianuarie faţă de luna precedentă, calculat ca raport între indicele câştigului salarial nominal net şi indicele preţurilor de consum, a fost de 94,5%. Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost de 117,0%, cu 6,9 puncte procentuale mai mic faţă de cel înregistrat în luna decembrie 2010.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.963 lei în ianuarie, cu 5% mai mic faţă de cel din luna precedentă.

Datele INS arată că în ianuarie, în majoritatea activităţilor din sectorul economic , nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai scăzut decât în decembrie 2010, când s-au acordat premii ocazionale (inclusiv prime de vacanţă şi prime plătite cu ocazia sărbătorilor de iarnă), ajutoare băneşti, sume din alte fonduri (inclusiv tichete cadou) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net din ianuarie a scăzut ca urmare a dificultăţilor salariale şi a concediilor fără plată.

Astfel, s-au înregistrat scăderi ale câştigului salarial mediu net cu 36,0% în extracţia minereurilor metalifere, respectiv cu 25,9% în fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, între 20% şi 22% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură) şi între 18% şi 20% în fabricarea echipamentelor electrice, intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), captarea, tratarea şi distribuţia apei, fabricarea altor mijloace de transport.

De asemenea, au fost creşteri ale câştigului salarial mediu net în ianuarie între 13% şi 16% în fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi pe apă, fabricarea produselor textile, fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat, colectarea şi epurarea apelor uzate, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transport.

Uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în ianuarie faţă de luna precedentă în alte activităţi de servicii (0,7%), activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (0,5%), respectiv în alte activităţi extractive (0,3%).

INS precizează că în sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştigului salarial mediu net faţă de luna precedentă, ca urmare a aplicării prevederilor Legii nr. 285/2010. Astfel, în învăţământ, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,1%, în sănătate şi asistenţă socială cu 6,8%, iar în administraţia publică cu 6,3%.

Faţă de luna iulie 2010 (lună în care s-a aplicat diminuarea cu 25% a cuantumului brut al salariilor de bază, conform Legii nr. 118/2010 ) câştigul salarial mediu net din ianuarie a crescut în sectorul bugetar cu 17,5% în administraţia publică, 16,2% în învăţământ, respectiv cu 11,7% în sănătate şi asistenţă socială.

Cele mai citite

Iohannis o poate acuza pe Andra că i-a furat opera “Pas cu pas”

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Dacă își tot vede năruit visul de a ajunge secretar general al Alianței Atlanticului de Nord (NATO), iar cu meditațiile nu...

Eclipsată de Rareș Bogdan, Iulia Albu ar putea da găina pe păun, pentru a se apropia de coloritul batistuțelor europarlamentarului

Ilustrație: Laurențiu Mușoiu Criticul de modă Iulia Albu a ajuns să fie extrem de invidioasă pe europarlamentarul Partidului Național Liberal (PNL) Rareș Bogdan. Coloratele batistuțe...
Ultima oră
Pe aceeași temă