14 C
București
luni, 6 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRomania vrea un nou acord cu FMI

Romania vrea un nou acord cu FMI

» Romania nu miza pe acordarea de catre liderii Uniunii Europene a unui imprumut de 180 miliarde euro statelor est-europene, asa cum ceruse Ungaria, deoarece doreste o abordare separata a problemelor regiunii, sustin analistii financiari romani.

"Romania nu a sustinut o abordare de grup, dar isi doreste un sprijin de la UE adecvat nevoilor sale", ne-a declarat analistul Radu Craciun.
De altfel, cancelarul german Angela Merkel a respins ideea unui fond destinat regiunii, chiar cu argumentul diversitatii problemelor cu care se confrunta guvernele central- si est-europene. "V-as sfatui sa nu luati in discutie cifre imense", a spus Merkel, adaugand ca "nu poti compara Slovenia si nici Slovacia cu Ungaria". Uniunea nu putea accepta crearea unui asemenea fond din doua motive: pe de o parte, nu este eficient sa blochezi banii deoarece sunt scumpi; pe de alta parte, este nevoie de o urmarire atenta a utilizarii eficiente a ajutorului financiar, chestiune pe care numai Fondul Monetar International o poate face, spune analistul Radu Craciun. "Ar fi fost nerealist sa se pompeze bani in regiunea est-europeana fara sa existe o entitate abilitata care sa monitorizeze utilizarea eficienta a banilor, adica fara FMI", a spus Craciun.

De altfel, Radu Craciun se asteapta ca in aceasta luna Romania sa finalizeze un aranjament financiar atat cu FMI, cat si cu UE. "Este preferabil sa primim mai devreme o sustinere financiara, inclusiv din partea FMI, deoarece avem nevoie", considera analistul economic Matei Paun.
Romania are mai degraba nevoie de acces la finantare, astfel incat are mai mult de castigat din planul anuntat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, Banca Europeana de Investitii si Banca Mondiala, care s-au angajat sa investeasca 24,5 miliarde euro in Europa Centrala si de Est, ne-a declarat Lucian Anghel, economistul-sef al Bancii Comerciale Romane. "De acolo vom avea acces la finantare, ceea ce este esential, deoarece nu avem nevoie de o capitalizare a bancilor", a spus Anghel.

Totusi, in ultimele sase luni leul a pierdut 18% din valoare in fata euro, in ton cu monedele regiunii, vulnerabile in fata crizei si din cauza retragerii investitorilor straini din zona. "Pietele financiare ar fi preferat un pachet de ajutor pentru regiune. Se vede din orice analiza ca investitorii considera ca intreaga regiune, inclusiv Romania, este riscanta", a observat Radu Craciun.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 781. Rusia susține că “Formula de pace” va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina

"Formula de pace" va avea succes dacă Occidentul oprește livrările de arme pentru Ucraina, susține purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria...

Polonia primește în anul 2024 primul avion F-35. România se pregătește să semneze contractul cu SUA

Primul avion F-35 destinat Forțelor Aeriene ale Poloniei va fi livrat acestei țări în anul 2024 iar România se pregătește să semneze un contract...

Mii de persoane protestează împotriva lui Vitkor Orban din Ungaria

Mii de maghiari au protestat împotriva premierului naționalist Viktor Orban, în cadrul unui miting organizat cu câteva săptămâni înainte de alegerile europarlamentare și locale...
Ultima oră
Pe aceeași temă