15.7 C
București
joi, 2 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăRegii asfaltului la control. Consiliul Concurenţei verifică afaceri de 190 milioane euro

Regii asfaltului la control. Consiliul Concurenţei verifică afaceri de 190 milioane euro

Inspectorii Consiliului Concurenţei au efectuat inspecţii inopinate la sediile a 24 de companii implicate în cele trei investigaţii. O parte dintre companii sunt implicate în două din cele trei investigaţii, valoarea totală a contractelor încheiate fiind de 190 milioane de euro, fără TVA.

 

Înţelegeri şi „oferte trucate”

Prima investigaţie se referă la o posibilă înţelegere între 14 companii de a participa cu oferte trucate, individuale şi în asociere, la două licitaţii organizate de Consiliul Judeţean Teleorman în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de reabilitare a drumurilor. Cele două licitaţii au fost câştigate de Tel Drum SA, valoarea contractelor încheiate fiind de 32 milioane euro, fără TVA.

Cea de a doua investigaţie priveşte o posibilă înţelegere între 7 companii de a participa cu oferte trucate la trei licitaţii organizate de CJ Ilfov în perioada 2009-2010 pentru atribuirea unor contracte de lucrări de modernizare a drumurilor.

Două licitaţii au fost câştigate de Tehnologica Radion, iar a treia de Apolodor Comimpex, valoarea totală a contractelor încheiate de CJ Ilfov cu companiile câştigătoare ale licitaţiilor fiind de 42,6 milioane euro, fără TVA.

„Indicii obţinute din studii de piaţă”

„Două din cele trei investigaţii au fost declanşate în urma informaţiilor privind modul în care s-au depus documentele de calificare şi s-au elaborat ofertele de participare, furnizate de Autoritatea Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice.

Pentru cea de a treia investigaţie, indiciile au fost obţinute în cadrul studiului de piaţă pe care îl derulăm pe piaţa lucrărilor de construcţii de drumuri şi autostrăzi din România”, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.

Pentru cea de a treia investigaţie, Consiliul Concurenţei deţine indicii că 10 companii s-au înţeles să participe cu oferte formale la licitaţiile organizate în anul 2008 de Direcţia Regională Drumuri şi Poduri Craiova din cadrul CNADNR pentru atribuirea „Acordului cadru pentru lucrări şi servicii de întreţinere multianuală iarnă-vară 2008-2011″, astfel încât, simulând concurenţa, contractele să fie adjudecate prin rotaţie.

În februarie, Consiliul Concurenţei a anunţat că investighează o posibilă înţelegere între 11 companii pentru participarea cu oferte trucate la licitaţiile organizate de Primăria Capitalei, prin Administraţia Străzilor, pentru atribuirea unor contracte de asfaltare şi plombare a gropilor şi bordurilor din Bucureşti.

 

Cele mai citite

Columbia a anunțat că va rupe relațiile diplomatice cu Israelul

Președintele columbian Gustavo Petro a declarat, miercuri, că țara sa va rupe relațiile diplomatice cu Israelul, pe al cărui lider l-a acuzat de „genocid”...

Semifinale Liga Campionilor: Borussia Dortmund a învins-o Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0)

Borussia Dortmund a învins-o pe Paris Saint-Germain cu scorul de 1-0 (1-0), miercuri seara, pe teren propriu, în prima manşă a semifinalelor Ligii Campionilor...

Mesajul de Paști al Patriarhului Daniel: ,,Sfintele Paşti reprezintă sărbătoarea iertării, a păcii şi a bucuriei”

Patriarhul Daniel a transmis credincioșilor un mesaj cu ocazia Sfintelor Paști: „Învierea din morţi a Domnului Iisus Hristos cel Răstignit este adevărul central al Sfintei...
Ultima oră
Pe aceeași temă