Reducerea agresiva a dobanzii de politica monetara operata recent de Banca Nationala a Romaniei (BNR) provoaca ingrijorarea analistilor, care apreciaza ca autoritatile nu iau masuri suficiente pentru combaterea inflatiei si sunt preocupate in special de cotatia ridicata a leului, comenteaza Reuters.
BNR a redus saptamana trecuta dobanda de politica monetara cu 0,75 puncte procentuale, la 8% pe an, in conditiile in care preturile de consum au urcat cu 0,2% in luna ianuarie, fata de 1% in aceeasi luna a anului 2006, astfel ca rata anualizata a scazut cu aproape un punct, la 4%.
Inflatia este principalul factor de risc pentru economia Romaniei, iar statul face eforturi sa tempereze presiunile preturilor, alimentate de cererea ridicata de pe piata, in conditiile in care companiile si populatia se adapteaza la standardele comunitare.
Analistii considera ca decizia neasteptata a BNR sugereaza ca institutia subestimeaza pericolul reprezentat de cresterea preturilor, in timp ce posibilele majorari ale salariilor si investitiile mai mari vor determina accelerarea inflatiei pe parcursul anului.
“Inflatia se afla la un nivel redus, dar este greu de imaginat ca ritmul dezinflatiei poate fi mentinut. Riscurile actuale, relaxarea politicii fiscale si criza politica creeaza presiuni potentiale care nu favorizeaza reducerea dobanzilor. Este necesara mai multa prudenta”, a declarat Iwona Pugacewicz-Kowalska, economist la subsidiara Citigroup din Polonia.
Guvernul a stabilit in bugetul pe acest an cresterea deficitului bugetar la 2,8% din Produsul Intern Brut, de la 1,7% in 2006.
Fondul Monetar International a avertizat, pe de alta parte, ca un astfel de buget, intr-o economie cu un ritm de dezvoltare de circa 7% pe an, este in mod clar expansionist.