4.4 C
București
duminică, 20 octombrie 2024
AcasăInvestigații România LiberăRecalificarea, o noua speranta in gasirea unui loc de munca

Recalificarea, o noua speranta in gasirea unui loc de munca

"Organizam numai cursuri autorizate la cele mai avantajoase tarife!" este unul dintre anunturile cel mai des intalnite in perioada de criza.

Anul 2010 se anunta unul dificil pentru multi oameni care risca sa ramana fara loc de munca, dar bun pentru furnizorii privati de servicii in domeniul calificarii sau perfectionarii profesionale.
Cum numarul disponibilizatilor se mareste pe zi ce trece, cererea pentru cursurile de recalificare este pe masura. Din nevoia de a avea un venit lunar sigur, cei care apeleaza la centrele private de formare profesionala sunt din ce in ce mai multi. Pe de o parte, sunt cautate cursurile de calificare pentru schimbarea profesiei, iar pe de alta parte, cele de perfectionare pentru stabilitate la locul de munca.

Cum se alege programul
In prezent, cursuri precum cele de frizerie-coafura, bucatarie-ospatarie sau pentru domeniul resurselor umane sunt printre cele mai cautate de catre someri. Prin urmare, centrele au fost nevoite sa-si alinieze oferta la nivelul cererii. "Am incercat intotdeauna sa ne adaptam nevoilor si cerintelor oamenilor pentru formarea profesionala", a precizat Alexandru Piciorus, coordonator al Asociatiei de Sprijin a somerilor Dambovita (ASSD) – punctul de lucru Bucuresti.
Specialistii in domeniu recomanda insa ca inaintea alegerii unui curs, viitorul participant sa fie atent la selectarea centrului de formare profesionala. Primul aspect care trebuie urmarit este ca la absolvire cursantul sa primeasca o diploma recunoscuta de ministerele Muncii si  Educatiei, precum si de Consiliul National de Formare Profesionala a Adultilor.
Apoi, cum practica este un pas important in aplicarea teoriei, spatiul necesar pentru partea aplicativa trebuie cunoscut inca de la inceput. Nu in ultimul rand, trebuie cercetata intreaga oferta de pe piata, astfel incat raportul calitate-pret sa fie avantajos pentru cursant.

Taxe intre 200 si 1.500 lei
Un program de calificare sau de recalificare poate ajunge astfel pana la 1.500 lei, plus taxa de inscriere, care este de 50 lei, in unele cazuri. Pretul difera in functie de furnizor, de nivelul de calificare, de numarul cursantilor din grupa, dar si de dificultatea si durata cursului.
Programele de nivel I pot costa de la 200 lei pana la 600 lei, in timp ce cursurile de nivel II pot fi efectuate contra unei taxe de pana la 1.500 lei. Cele de perfectionare, care au o perioada mai scurta de predare, au preturi in jur de 600 lei.
Pentru atragerea unui numar cat mai mare de cursanti, centrele de formare vin cu oferte rentabile pentru ambele parti implicate. Anunturi precum "Organizam numai cursuri autorizate la cele mai avantajoase tarife!" starnesc curiozitatea si chiar si inscrierea.
Pentru angajatorii care isi trimit personalul la calificare sau perfectionare, pretul cursurilor este deductibil din impozitul pe profit, conform Codului Fiscal, iar agentiile de somaj subventioneaza costul cursurilor cu 50% pentru 20% din salariati.

Practica, mai importanta decat teoria
Practica reprezinta cel mai important moment in cadrul programului, daca tinem cont de faptul ca aproape doua treimi din durata cursului ii sunt alocate. Trebuie sa se aiba in vedere ca locul de practica dat in folosinta sa fie exclusiv pentru cursanti, astfel incat fiecare sa poata intrebuinta cunostintele teoretice. In plus, o practica este eficienta de cele mai multe ori atunci cand la absolvire cursantul poate fi in
stare sa dea o proba la viitorul loc de munca.
"Practica are o durata bine determinata si se efectueaza la unitati de profil colaboratoare ale centrului, unde participantii la curs dobandesc competentele specifice meseriei pe care o invata", explica Sorin Mercea, coordonator programe Professional CarE. Alti furnizori au ales varianta crearii propriilor locuri pentru practica, prin logistica proprie. "La cursul de tehnician cadastru, am inchiriat o statie totala moderna, un teodolit, o nivela si restul aparatelor necesare", a zis Piciorus.
Asigurarea practicii la un agent economic din domeniu poate oferi sansa cursantului sa fie remarcat de angajator si apoi recrutat. "Nu putine au fost cazurile in care diversi angajatori ne-au solicitat ajutorul pentru a-i pune  in legatura cu cei care au finalizat un curs si erau in cautarea unui loc de munca", explica Mercea.
In schimb, centrul ASSD are incheiate colaborari cu diferite motoare de cautare de joburi, prin care poate usura drumul cursantilor catre locul de munca dorit.

"Femeile sunt primele disponibilizate"
Motivele care determina o persoana sa aleaga un curs difera de la caz la caz: de la disponibilizare pana la nevoia de a se simti utila pe piata fortei de munca. Alexandru Piciorus considera ca oamenii nu au un motiv anume, ci tine de mentalitatea lor: "Un nou an, un nou inceput, un job mai bun, un viitor mai bun".
Cei mai multi cursanti sunt de sex feminin, fenomen ce se poate observa prin oferta mare a cursurilor precum cele de beauty (coafor, manichiura sau pedichiura – n.r.).
"Femeile sunt primele disponibilizate si, prin urmare, cererea este din partea asta mai mare", explica Mihai Cristian Panait, director general al firmei Eurodeal. Alteori, imposibilitatea profesarii in domeniul pe care l-au studiat ii indeamna pe tineri sa aleaga un curs care le-ar putea aduce un venit. "Am avut foarte multi absolventi de Drept, Psihologie, care au venit sa faca cursuri de bucatar", a adaugat Panait.
Mai mult, recunosterea diplomelor pe plan international i-a determinat pe unii cursanti sa aleaga cursuri in urma carora ar putea munci in strainatate. "Au fost someri care doreau sa urmeze cursuri de macelar pentru a putea pleca in Germania", a completat Piciorus.

Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Andrei Munteanu
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă