10 C
București
duminică, 5 mai 2024

Primul Ford de Craiova

» In ciuda faptului ca industria auto a fost printre cele mai lovite sectoare de actuala criza economica, americanii de la Ford au lansat ieri productia la fabrica de la Craiova, dand un puternic vot de incredere in viitorul economiei romanesti.

Dupa doi ani de la preluarea uzinei din Craiova de catre gigantul auto american si realizarea unor investititii masive in tehnologie si pregatirea fortei de munca, ieri a iesit pe poarta fabricii primul Ford de Romania. La fel ca acum doi ani, Ford isi mentine obiectivele ambitioase pentru fabrica de la Craiova. Astfel, americanii vor sa ajunga sa produca 300.000 de masini anual si 300.000 de motoare bazate pe tehnologii verzi (EcoBoost), iar in acest timp personalul sa ajunga la 7.000 de angajati, fata de 3.900, in prezent. Investitiile totale sunt estimate la 675 milioane euro.
Pentru inceput, Ford va produce in Banie modelul Transit Connect, un vehicul comercial usor in varianta imbunatatita, din care vor fi fabricate intre 1.000 si 2.000 de bucati in acest an. Potrivit presedintelui Ford Europa, John Fleming, masina va fi destinata atat pietei romanesti, cat si pietelor din Europa Centrala si de Est. Pentru anul viitor, productia este estimata la 20-30.000 de bucati, in functie si de contextul economic.

In acest moment, fabrica de la Craiova se afla inca in reorganizare. De aceea, aici se face doar asamblarea Transit Connect: caroseriile sunt aduse de la fabrica Ford din Turcia, in timp ce motoarele sunt importate de la celelalte fabrici Ford din Europa. Primul Ford care a iesit pe poarta fabricii va fi donat Spitalului Municipal din Craiova.
Presedintele John Fleming a reamintit faptul ca al doilea vehicul care va fi produs la Craiova va fi un model de clasa mica. Noul model nu va fi nici Ford Fiesta, nici Ford Ka, a mai spus presedintele Fleming. Alta noutate este ca de anul viitor la Craiova va fi produs si un motor avansat EcoBoost pe benzina, de capacitate mica.

Se estimeaza ca fiecare loc de munca de la Ford va atrage dupa sine alte patru locuri de munca in industria orizontala. Primele investitii de la Craiova s-au facut simtite inca de la inceputul acestui an, cand Ford a facut o majorare de capital social in valoare de 250 milioane euro, iar ulterior a alocat alte 3,4 milioane de euro pentru cumpararea detinerilor actionarilor minoritari. Salariatii Ford au beneficiat de stagii de pregatire in valoare de 12 milioane de euro, iar liniile de productie au fost inlocuite in totalitate.
Presedintele Traian Basescu, prezent la inaugurarea productiei Ford, a tinut sa multumeasca Guvernului Tariceanu pentru "flexibilitatea de care a dat dovada in negocierile cu investitorul si pentru modul de a raspunde la doleantele si cerintele investitorului, facand ca acest contract sa se semneze". Basescu si Tariceanu si-au strans mainile si au stat impreuna la o poza de grup. La eveniment a fost prezent si presedintele PSD, Mircea Geoana, care insa a preferat sa stea in randul muncitorilor, fara sa ia cuvantul.

Trebuie spus ca, prin investitia de la Craiova, Ford a revenit in Romania dupa 73 de ani de absenta. Americanii au deschis prima uzina de automobile din tara noastra la Bucuresti, in anii ‘30.

Cele mai citite

Ce salarii aveau cu adevărat Nicolae și Elena Ceaușescu

Așa cum bine cunoaștem cu toții, până în urmă cu mai bine de trei decenii și jumătate, România s-a aflat sub jugul dictaturii...
Ultima oră
Pe aceeași temă