14.1 C
București
joi, 9 mai 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimele au sustinut cresterile salariale la sfarsitul anului

Primele au sustinut cresterile salariale la sfarsitul anului

» Anul 2009 a adus prima scadere reala a salariilor si a puterii de cumparare a romanilor, dupa ce ani la rand veniturile salariale au inregistrat majorari  succesive, chiar si de doua cifre.

Castigul salarial mediu net a crescut cu 8,1% in ultima luna a anului trecut fata de luna anterioara, pana la 1.477 lei,  insa comparativ cu luna similara a anului 2008 castigul salarial mediu nominal a fost cu 0,8% mai mic.
Sectorul farmaceutic a cumulat printre cele mai mari cresteri ale castigului salarial in  decembrie 2009, cu un avans de 32,8% comparativ cu luna precedenta, arata datele Institutului National de Statistica (INS).  Valorile cele mai ridicate ale castigului salarial mediu nominal net au fost inregistrate in domeniul intermedierilor financiare (4.111 lei), iar cele mai mici, in hoteluri si restaurante (810 lei).
In sectorul bugetar statisticile arata scaderi usoare in sanatate si invatamant, pe fondul introducerii zilelor de concediu fara plata. In schimb, in administratia publica castigul salarial a crescut, chiar daca si functionarii publici au avut zile de concediu fara plata.

Specialistii in resurse umane sustin ca avansul din luna decembrie fata de noiembrie se datoreaza primelor si bonusurilor pe care angajatorii le-au oferit personalului cu ocazia sfarsitului de an.  "Decembrie este o luna atipica din punct de vedere al castigului salarial, deoarece angajatii beneficiaza in aceasta perioada de primele si bonusurile care se acorda cu ocazia Craciunului", spune Cristian Udrescu, managerul companiei de consultanta in resurse umane PayLogic. Insa, raportat la rata inflatiei, castigul salarial a fost in decembrie 2009 cu 5,3% mai mic fata de aceeasi perioada din 2008, in termeni reali.
"In sectorul privat, scaderea salariilor in 2009 a avut loc pe doua paliere. Pe de o parte, angajatorii au disponibilizat o parte din angajatii care nu erau productivi si care aveau salarii mari, angajand alte persoane pe salarii mai mici, iar pe de alta parte, au fost operate reduceri salariale, ca urmare a scaderii activitatii companiilor, pe fondul dificultatilor generate de criza economica", explica Cristian Udrescu.

La randul sau, specialistul in resurse umane George Butunoiu sustine ca nivelul salariilor din anii precedenti a fost dictat de piata, in functie de cerere si oferta, pe fondul deficitului de forta de munca, desi aceste majorari nu au tinut cont de productivitate, iar cresterile salariale s-au situat uneori peste potentialul companiilor. "Situatia se poate repeta oricand. Ori de cate ori vor avea ocazia, angajatii vor profita de conjunctura. Doar cererea si oferta dicteaza in privinta stabilirii salariilor", a spus Butunoiu.
Reprezentantul PayLogic considera ca in 2010 castigul salarial isi va relua ritmul de crestere, insa la un nivel modest, pe fondul revenirii economiei. "Sectorul farmaceutic va continua sa fie varful de lance al cresterilor salariale  si in acest an, in timp ce sectorul serviciilor cu valoare adaugata mica si industria producatoare se vor afla la polul opus", a completat Udrescu.

Cele mai citite

Direcția Tehnică a TAROM, ruptă de compania de stat. Ce înseamnă pentru transportatorul aerian

Astăzi s-a aprobat și semnat în Consiliul de Administrație ca Direcția Tehnică din cadrul TAROM să devină entitate juridică independentă, a precizat, pentru ROMÂNIA...

Dispute pe salariu minim european. PSD anunță că se majorează din vară, PNL ar vrea discuții cu companiile

Implementarea salariului minim european trebuie finalizată până la sfârșitul anului, însă PSD promite să realizeze această majorare de la 1 iulie, în timp ce...

Grupul de turism rtk se lansează în România

rtk romania, subsidiara locală a rtk international (cu o rețea de peste 3.000 de agenții de turism afiliate în străinătate), anunță oficial deschiderea activității...
Ultima oră
Pe aceeași temă