21.5 C
București
luni, 22 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrimarii din Valea Jiului cer milioane de euro pentru dezvoltarea turismului

Primarii din Valea Jiului cer milioane de euro pentru dezvoltarea turismului

Vicepremierul Gheorghe Pogea i-a convocat, la Palatul Snagov, pe oficialii Ministerului Economiei si Comertului si pe primarii din zonele miniere. Fiecare dintre participanti a prezentat cate o lista lunga de proiecte prioritare de regenerare a localitatilor afectate de masivele concedieri din minerit, care urmeaza a se derula din acest an si pana in 2010.
Dintre aceste proiecte, unele vor fi selectate pentru a primi finantare in cadrul unui imprumut extern, care urmeaza a fi contractat de Ministerul Economiei si Comertului; pentru celelalte proiecte din planurile strategice ale zonelor miniere se vor cauta surse alternative de finantare.

Telegondola
de 12 milioane de dolari

Toti edilii locali doresc reabilitarea sau crearea retelelor de utilitati publice (apa, incalzire, canalizare, gaze), reabilitarea strazilor, precum si dezvoltarea unor proiecte turistice in Valea Jiului.
Estimativ, costurile proiectelor prezentate se apropie de 1 miliard de euro; numai primariile din Alba au propus proiecte de peste 200 de milioane de euro. Administratia din Petrosani are planuri care vor costa circa 127 de milioane de euro; unul dintre acestea vizeaza dezvoltarea zonei turistice Parang, iar altul – introducerea unei telegondole care va costa 12 milioane de dolari.

Partii de schi si agroturism

Primaria din Uricani a pregatit 22 de proiecte, a caror valoare se ridica la peste 26 de milioane de dolari. Autoritatile locale urmaresc: inlocuirea sistemului centralizat de incalzire al orasului, introducerea gazelor naturale, distributia apei in zona Campu lui Neag, construirea de locuinte pentru tineri si a unor parcari acoperite, infiintarea a 17 statii de autobuz, cresterea sigurantei locatarilor de la bloc (prin repararea cladirilor), dar si „petrecerea timpului liber intr-un mod cat mai placut”, prin construirea a doua baze sportive pentru copii si tineret la fostul Centru de Plasament Uricani si pe faleza Jiului. Pentru dezvoltarea turismului in zona exista un proiect, in valoare de peste 2 milioane de dolari, care vizeaza amenajarea partiilor de schi si instalarea unui telescaun.
Autoritatile din Rovinari au prezentat, la randul lor, 17 proiecte, cu o valoare aproximativa de 17 milioane de dolari, referitoare la diminuarea pericolului de inundatii, repararea fatadelor blocurilor si a strazilor, realizarea unui centru de afaceri, modernizarea spitalului local. Primaria din Calan are proiecte de infrastructura de peste 13 milioane de euro, dintre care unul vizeaza construirea unei partii de schi pe o zona deja identificata, iar Primaria din Petrila doreste un buget de 43.163.057 euro pentru a-si pune in practica cele 38 de programe din planul strategic.
Localitatea Cavnic din judetul Maramures a elaborat proiecte de peste 5 milioane de euro, majoritatea in domeniul infrastructurii. Tot in acest judet, Primaria Baiut propune infiintarea unui centru turistic pe Valea Strambului si amenajarea unui muzeu al mineritului, care sa atraga turistii. Municipalitatea din Lupeni doreste reabilitarea statiunii turistice Straja Lupeni, cu 5,669 milioane euro, precum si realizarea unor structuri agroturistice.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă