19.9 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPrima Casă - locuinţele trebuie finalizate în maximum 18 luni

Prima Casă – locuinţele trebuie finalizate în maximum 18 luni

Locuinţele, care vor fi construite individual prin credite garantate de stat prin programul „Prima Casă”, trebuie finalizate în cel mult 18 luni, cu o prelungire de maximum un an. În această perioadă, proprietarii vor plăti băncilor doar dobânzile şi comisioanele aferente împrumutului, nu şi ratele. Firma de construcţii care realizează lucrarea va trebui să ateste capacitatea de a finaliza locuinţa în termenul stabilit prin faptul că nu înregistrează restanţe mai mari de 60 de ­zile la plata obligaţiilor ­bugetare, dar şi printr-o ­garanţie de bună execuţie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrări, sub forma unei scrisori de garanţie bancară, au declarat surse ministeriale agenţiei Mediafax.
Proprietarii trebuie să vină cu un aport propriu de cel puţin 5% din valoarea costului de construire a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre valoarea din contractul de antrepriză şi finanţarea garantată. Totodată, trebuie să constituie un depozit pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă. Cei care vor să construiască în regie proprie trebuie să deţină terenul pe care urmează a fi construită locuinţa, să garanteze cu acesta rambursarea creditului, să acopere din surse proprii eventuale costuri suplimentare devizului estimat, să asigure locuinţa, să acopere costurile de notare a autorizaţiei de construire şi, ulterior, a locuinţei în cartea funciară. Statul garantează creditul pentru cumpărarea unei locuinţe în limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja începute, 70.000 euro, pentru locuinţe care încep după aprobarea programului. Plafonul de garantare în cazul locuinţelor nou construite de asociaţii de minimum şapte persoane este de 75.000 euro.

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă