Compania Petrom a anuntat o crestere a cifrei de afaceri pe primul trimestru al acestui an cu 37%, comparativ cu perioada similara a anului trecut, in conditiile unui mediu de afaceri prielnic. Dupa cum au precizat ieri oficialii companiei, aceasta crestere s-a datorat, in principal, efectelor pozitive, asociate cu cresterea preturilor la petrol si a volumelor de produse vandute.
La sfarsitul primului semestru al anului, profitul net al companei a crescut cu 137%, ajungand la 403 milioane euro, in comparatie cu valoarea inregistrata in perioada ianuarie-iunie 2005, in conditiile in care cifra de afaceri a urcat cu 37%. Taxele platite de catre compania petroliera catre bugetul de stat in prima jumatate a anului s-au ridicat la 2.616 milioane RON, cu 42% mai mari decat in perioada comparabila a anului trecut. De asemenea, datoriile cu termen mai mic de un an au crescut cu 23%, in principal ca rezultat al cresterii dividendelor platibile actionarilor in baza deciziei AGA.
„Rezultatele financiare bune se datoreaza in mare masura unui mediu de afaceri favorabil, insa la acestea contribuie si o serie de masuri menite sa sporeasca eficienta companiei. Activitatea de explorare si productie a beneficiat de preturi ridicate la titei, care insa au constituit o provocare pentru segmentele de rafinare si marketing, exercitand presiune asupra marjelor. Impactul negativ al marjelor reduse a fost insa partial contrabalansat de imbunatatirea capacitatii de utilizare a rafinariilor si de cresterea vanzarilor la produse petroliere.
Au fost initiate proiecte de modernizare in toate segmentele de business ale companiei, care vor contribui la consolidarea pozitiei acesteia, astfel incat Petrom sa evolueze adecvat noilor cerinte impuse de apropiata aderare la Uniunea Europeana”, a declarat Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, in cadrul unei conferinte de presa. Productia totala a companiei s-a ridicat la 37 milioane bep.
Declinul natural si reducerea activitatilor de foraj din 2004 pana la inceputul lui 2006, impreuna cu rezultatele sub asteptari ale sondelor noi, restrictiile pietei si impactul conditiilor meteo reprezinta principalele motive ale declinului de 5,8%, in comparatie cu volumul productiei din prima jumatate a anului 2005. Acest declin este insa in concordanta cu obiectivul strategic de stabilizare a productiei la 210.000 bep/zi, dupa 2010.
Productia de titei si gaze din Kazakhstan a atins 732 mii bep, insemnand 4.044 bep/zi. Productia totala a grupului a scazut cu 5,2%, atingand 37,7 mii bep, fiind influentata de nivelul scazut al productiei interne atat la titei, cat si la gaze naturale. In perioada analizata productia totala zilnica a grupului s-a ridicat la 208.447 bep/zi.