15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPreţul locuinţelor diferă de la un oraş la altul

Preţul locuinţelor diferă de la un oraş la altul

www.imobiliare.ro, prezintă, pe baza Indicelui imobiliare.ro, dinamica preţurilor înregistrată în primul trimestru al anului 2010, la apartamentele vechi şi noi scoase la vânzare pe principalul portal imobiliar.

Trimestrul a înce­put în forţă, evolu­ţia înregistrată în ianuarie preconi­zând un an interesant pentru segmentul rezidenţial. Luna martie a venit în general cu creşteri de preţuri la aproape toate categoriile imobiliare. Se prezintã în continuare situaţia pe 3 oraşe foarte importante din ţară.

Braşov: bătălia se dă pe apartamente mici
La sfârşitul primului tri­mes­tru, preţul mediu cerut pentru apartamentele din Braşov este de 952 euro/mp de suprafaţă utilă, cu 0,2% mai mic decât valoarea înregistrată la sfârşitul lui februarie, însă cu 0,2% mai mare faţă de valoare atinsă la sfârşitul anului trecut.

Apartamente noi
Apartamentele noi s-au scumpit în ultima lună cu 1,6%, preţul mediu crescând de la 994 euro/mp în februarie, la 1.010 euro/mp în martie. Comparativ cu valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut, preţul actual este cu 3,3% mai mare. În ce priveşte valoarea maximă a primului trimestru, aceasta este de 1.017 euro/mp util şi a fost atinsă în prima lună din an, iar cea minimă, 994 euro/mp util, în luna februarie, potrivit Imobiliare.ro.

Apartamente vechi
În cazul apartamentelor vechi, preţul mediu cerut a ajuns la sfârşitul lui martie la 947 euro/mp, ceea ce înseamnă o scădere uşoară de 0,4% faţă de luna precedentă. O analiză a pieţii arată că braşovenii preferă locuinţele mici. Ca urmare, în primele trei luni, pre­ţul apartamentelor cu o cameră a crescut cu 3,8%, în timp ce valoarea celor cu patru camere a scăzut cu aproape 5%.

Cluj-Napoca: evoluţie spectaculoasă a apartamentelor noi
În Cluj-Napoca, preţul cerut pentru apartamentele noi este sub cel al apartamentelor vechi din oraş.

Apartamente noi
La începutul anului, preţul mediu cerut pentru apartamentele noi era de 887 euro/mp, acesta crescând la 892 euro/mp în februarie, iar în martie a sărit pragul de 1.000 euro, ajungând la 1.011 euro/mp. Faţă de martie 2009, valoarea curentă este cu 5,1% mai mare.

Apartamente vechi
Oscilaţii de preţuri observăm şi pe segmentul locuinţelor vechi din Cluj. Valoarea apartamentelor vechi a scăzut cu 0,9% în ultima lună de la 1.057 euro/mp, valoare înregistrată în luna februarie, până la 1.047 euro/mp la sfârşitul primului trimestru. Totuşi, faţă de prima lună a anului, valoarea actuală este cu 1,4% mai mare, potrivit imobiliare.ro. În primul trimestru, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu două şi trei camere cu -3.1%, respectiv – 3.6%. La polul opus se află locuin­ţele cu o cameră care s-au scumpit cu 0,4% în acest interval, chiar dacă preţul pe metru pătrat cerut pentru această categorie imo­biliară s-a redus cu 4%, de la 1.113 euro/mp în februarie, până la 1.068 euro/mp în martie.

Constanţa: apartamentele noi mai scumpe
În Constanţa, apartamentele noi sunt mai scumpe, însă faţă de valorile înregistrate anul trecut, preţurile sunt considerabil mai mici.

Apartamente noi
În prezent, preţul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Constanţa este de 1.058 euro/mp util. Preţul locuinţelor noi a înregistrat o creştere de 3,1% în luna martie faţă de februarie.

Apartamente vechi
Preţul mediu cerut pentru apartamentele vechi din Constanţa este de 1.031 euro/mp util, valoarea fiind aproape neschimbată, +0,1% în luna martie, faţă de luna februarie. Totuşi, la finalul primului trimestru al anului putem spune că apartamentele vechi s-au ieftinit, însă ritmul a fost diferit de la o categorie la alta. Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, scăderea fiind de 5,3% faţă de valoarea înregistrată la sfârşitul anului trecut. Ca şi în Braşov, şi în Cluj-Napoca cea mai mică scădere s-a observat în cazul apartamentelor cu o cameră, respectiv -0,5%.

Cele mai citite

Doi tineri au murit după ce au intrat cu scuterul într-un podeț. FOTO

Doi tineri au murit, noaptea trecută, într-un accident rutier produs pe raza satului Budeni, ce aparţine de oraşul Dolhasca, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului pentru...

Rusia – Ucraina, ziua 773: SUA anunță un ajutor militar de 6 miliarde dolari pentru Kiev. VIDEO

Ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un...

Poliția se așteaptă la valori mari de trafic spre munte și spre mare

Centrul Infotrafic a transmis că valorile de trafic ar putea să crească în principal pe cele două drumuri naţionale cu staţiuni montane intens circulate...
Ultima oră
Pe aceeași temă