24.2 C
București
joi, 25 iulie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPlângere penală pe numele ministrului Transporturilor, după ilegalitățile din TAROM

Plângere penală pe numele ministrului Transporturilor, după ilegalitățile din TAROM

Un expert în măsurarea calității și siguranței transportului aerian a depus plângere penală, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, împotriva ministrului Răzvan Cuc, după ce șeful Transporturilor și-a pus, cu ajutorul apropiaților săi din noul Consiliu de Administrație (CA) al TAROM, un director preferat la conducerea companiei de stat, încălcând legislația în vigoare.

Răzvan Cuc este acuzat, în plângerea penală, de încălcarea art. 297 din noul Cod Penal, privind abuzul în serviciu.

“În data de 21 martie 2019, s-a ținut o altă Adunare Generală a Acționarilor TAROM, unde a fost adoptată Hotărârea AGA nr. 2/21.03.2019, prin care a fost numit Consiliul de Administrație TAROM, format din: Petre NEACȘA, Sorin Paul STOICESCU, Viorel MOCANU, Mircea TUDOSIE, George ROTARU, Elisabeta Luminița IVAN și Gabriela Elena MOCANU, cu încălcarea prevederilor OUG 109/2011 și L. 111/2016. Situația de fapt a companiei TAROM: COMPANIA NAȚIONALĂ DE TRANSPORTURI AERIENE ROMÂNE – TAROM S.A. se află sub conducerea unui consiliu de administrație selectat în baza OUG 109/2011. În urma concursului de recrutare și selecție a rezultat raportul final de selecție nr. 123/13.09.2018 prin care autorității publice tutelare i-a fost comunicată o listă de administratori alcătuită din 19 persoane. Existența acestei liste de administratori impune acționarilor TAROM să numească administratorii din acea listă până la terminarea acesteia. Numai în cazul în care nu există o astfel de listă sau lista a fost terminată se poate proceda la numirea unor administratori din afara listei, pentru o perioadă de 4 luni, timp în care trebuie demarată procedura de selecție în baza OUG 109/2011”, se menționează în plângerea penală.

 

Interesele șefului, mai presus de lege

Noul CA al TAROM, cu apropiații ministrului Răzvan Cuc în componență, a numit direct un director general interimar din afara listei, evident, tot preferat de șeful Transporturilor.

Astfel, au fost încălcate prevederile OUG 109/2011, art. 4. – alin. (1): ,Autoritatea publică tutelară și Ministerul Finanțelor Publice nu pot interveni în activitatea de administrare și conducere a întreprinderii publice”. “Prin revocarea Consiliului de Administrație TAROM, ministrul CUC a încălcat norma juridică care interzice autorității tutelare, în acest caz MINISTERUL TRANSPORTURILOR, să intervină”, se mai arată în plângerea penală.

De asemenea, au fost încălcate art. 32 alin. (1), din aceeași OUG, “lista administratorilor de întreprinderi publice se întocmește de autoritatea publică tutelară”, și alin. (2) “înscrierea în lista administratorilor se face după finalizarea procedurii de selecție”. “Numirea noului Consiliu de Administrație TAROM format din cele 7 persoane menționate mai sus s-a făcut cu încălcarea prevederilor QUG 109/2011 deoarece niciuna din cele 7 persoane nu se afla pe lista administratorilor”, se mai menționează în plângerea în care Răzvan Cuc este acuzat de abuz în serviciu.

Ministrul Cuc este acuzat că a încălcat voit OUG 109/2011. “Motivația încălcării art. 297 NCP este susținută de faptul că alin. 1 detaliază în mod explicit că infracțiunea trebuie să implice producerea unei pagube sau vătămarea unor drepturi sau interese legitime ale unei persoane fizice sau juridice (…) în situația de față, persoanelor aflate pe lista administratorilor alcătuită cu respectarea OUG 109/2011 li se încalcă mai multe drepturi și li se produce o pagubă, lucruri ce puteau fi prevenite prin respectarea OUG 109/2011 dacă numirea administratorilor ar fi fost făcută prin nominalizarea persoanelor aflate deja pe lista administratorilor, listă pe care MINISTERUL TRANSPORTURILOR, în calitate de autoritate tutelară, a primit-o în data de 14.09.2018 prin raportul de predare primire nr. 35905”, se mai precizează în plângere.

Ministrul Răzvan Cuc a avut și complici în săvârșirea abuzului în serviciu, conform sursei citate. “Domnul CUC a încălcat prevederile art. 297 NCP în formă continuată, dovadă fiind a doua hotărâre AGA nr. 2/21.03.2019 privind numirea celor 7 administratori care nu se află pe lista administratorilor a MINISTERULUI TRANSPORTURILOR cu încălcarea art. 3 alin. 1 din QUG 109/2011. Complicitatea la fapta săvârșită: Pentru a putea concluziona abuzul în serviciu al domnului CUC, acesta a beneficiat de complici. Fapta săvârșită de către domnii: CONSTANTIN Cătălin, consilier superior la Direcția de Transport Aerian; BUICĂ Marian Nicușor, director general SIF MUNTENIA; BOȘTINĂ Mircea, director general ROMATSA R.A.; STOE Gabriel, director general interimar la COMPANIA NAȚIONALĂ AEROPORTURI BUCUREȘTI S.A. nu este de competența Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) din cauza lipsei calității necesare pentru cercetarea faptei de către PICCJ. Aceștia se fac vinovați de complicitate la abuz în serviciu prin contrasemnarea hotărârilor AGA nr. 1/15.03.2019, respectiv nr. 2/21.03.2019. Având în vedere calitatea persoanelor de mai sus, ca reprezentanți, a mai depus plângeri penale și contra fostului ministru și acționarilor TAROM, solicit disjungerea plângerii către parchetele competente”, a mai scris Matt-Ian David, expertul în calitatea și siguranța transportului aerian, în plângerea penală contra lui Răzvan Cuc.

Acesta ne-a explicat că a mai depus plângere penală și contra fostului ministru al Transporturilor Lucian Șova, dar procurorii nu s-au ocupat de caz până în prezent. “Nu am interes decât să funcționeze lucrurile bine în această societate. Provin dintr-o țară în care cetățenii se implică (not. red. – Italia)”, ne-a declarat Matt-Ian David.

 

Neinteresant pentru procurorii DNA

Acesta a mai depus, în calitate de martor, plângere la Direcția Națională Anticorupție (DNA) împotriva directorului demis de la conducerea TAROM, Werner Wolff. Prin respectiva plângere prezintă ilegalităţi comise în procesul de selecţie şi de numire în funcţie a membrilor noului Consiliu de Administraţie al Companiei Naționale de Transporturi Aeriene TAROM SA. Cu toate acestea, DNA nu a deprins niciun demers spre analizarea situaţiei de la conducerea companiei de stat.

Ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a convocat Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la Compania Națională de Transporturi Aeriene TAROM SA pentru a numi un Consiliu de Administrație provizoriu, miercuri, 20 martie, seara. Ședința a fost convocată pentru miercuri, la ora 21.00, deși inițial aceasta trebuia să aibă loc în ziua de vineri, 22 martie. Consiliul de Administrație provizoriu al TAROM ar putea fi numit pentru o perioadă de 6 luni.

Noul CA al TAROM este format din: Mircea Tudosie – director la Poșta Română; Sorin Paul Stoicescu; Petre Neacșa – secretar general în cadrul Ministerului Transporturilor; George Rotaru – director al Aeroclubului Român; Gabriela Mocanu – consiliera ministrului Cuc; Luminița Ivan, funcționar în Ministerul Transporturilor.

Răzvan Cuc și-a pus oamenii de încredere, pe care i-a avut în minister în toate cele trei mandate ale sale la șefia Transporturilor, în CA al TAROM. Gabriela Mocanu a fost consilier juridic al ministrului Cuc în cele trei mandate. De asemenea, Petre Neacșa a fost secretar general al Ministerului Transporturilor în mandatele precedente ale lui Cuc și ocupă aceeași funcție și în prezent.

Noul Consiliu de Administrație a decis ca directorul general, Werner Wolff, să fie înlocuit cu Florin Susanu, director de zbor în cadrul TAROM. Susanu a mai fost director interimar al companiei de transport aerian de stat și este recunoscut ca fiind preferatul ministrului Răzvan Cuc.  

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă