15.5 C
București
sâmbătă, 27 aprilie 2024
AcasăInvestigații România LiberăPiaţa imobiliară dă semne de revenire în unele oraşe din ţară

Piaţa imobiliară dă semne de revenire în unele oraşe din ţară

Preţul mediu cerut pentru apartamentele noi din Capitală a ajuns la 1.506 euro/mp la sfârşitul primului trimestru, ceea ce reprezintă o creştere de 3,5% faţă de luna februarie şi de 3% faţă de începutul anului, când era de 1.461 euro/mp, ­potrivit ­datelor imobiliare.ro.
Comparativ cu a­ceeaşi perioadă a anului 2009, pre­ţurile locuinţelor noi din Bucureşti au scăzut în primele trei luni cu aproape 12%. Cea mai interesantă evoluţie se observă în cazul apartamentelor cu două şi trei camere care s-au scumpit în martie cu 4,9%, respectiv 4,1% faţă de luna precedentă. Ieftiniri se înregistrează în cazul locuinţelor cu patru camere unde vedem o scădere de 4,5% în primul trimestru.

Apartamente vechi în Bucureşti
Preţul apartamentelor vechi din Capitală a avut o evoluţie diferită faţă de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro ­înregistrând scăderi pe toate segmentele în luna martie. Pe parcursul primului trimestru, preţul mediu al locuinţelor vechi a scăzut cu 2,2%, ajungând la finalul lui martie la 1.241 euro/mp util. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este mult mai mare – 12,1%. Scăderea se datorează evoluţiei preţurilor apartamentelor vechi.

Timişoara: s-a accentuat diferenţa de preţ dintre apartamentele noi şi cele vechi
În Timişoara, preţul mediu pe metru pătrat a ajuns în luna martie la 961 euro/mp util, ­valoare cu 0,7% mai mică decât cea înregistrată în luna februarie, însă cu 0,8% mai ridicată decât cea din luna ianuarie. Spre deosebire de începutul anului, diferenţa dintre preţul solicitat pentru apartamentele noi şi cel solicitat pentru apartamentele situate în blocurile construite înainte de 1990, s-a accentuat, potrivit datelor Imo­biliare.ro.

Apartamente noi
La sfârşitul primului trimestru, preţul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a fost cu 5,4% mai mare decât cel înregistrat în luna ianuarie, atingând valoarea de 1.021 euro/mp.

Apartamente vechi
Oscilaţiile înregistrate în cazul locuinţelor din blocurile vechi din Timişoara au fost nesem-nificative, scăzând de la 954 ­euro/mp în luna ianuarie la 952 euro/mp în martie. Locuinţele cu două camere s-au ieftinit cel mai mult în primele trei luni ale anului, valoarea acestora ­reducându-se cu 1.8%. Preţul apartamentelor cu o cameră a scăzut în ultima lună cu 2,5%, chiar dacă faţă de sfârşitul anului trecut, valoarea înregistrată în prezent este cu 0,8% mai mare. Totodată, apartamentele cu patru camere înregistrează în continuare cel mai mic preţ pe metru pătrat, 859 euro, ceea ce reflectă un nivel scăzut al cererii.

Iaşi: garsonierele rămân cele mai scumpe
Pe piaţa imobiliară din Iaşi se arată soarele, care dă semne de revigorare, potrivit Indicelui Imobiliare.ro. Diferenţa dintre preţul apartamentelor noi şi vechi se menţine ridicată: 1.022 euro/mp de suprafaţă utilă în cazul apartamentelor noi faţă de 913 euro/mp util pentru cele vechi. În comparaţie cu luna ianuarie, preţul mediu înregistrat în martie este mai ridicat: +2,4% în cazul apartamentelor noi, respectiv +2,3% în ce priveşte locuinţele vechi.

Apartamente vechi
La sfârşitul primului trimestru, preţul apartamentelor vechi a revenit peste pragul de 900 euro atingând valoarea de 913 euro. Cu un preţ mediu de 952 euro/mp util, garsonierele rămân cele mai scumpe. În ce priveşte apartamentele cu două camere, acestea s-au scumpit cu 2,9% în primele trei luni ale anului. Apartamentele cu trei camere au un preţ mediu de 900 euro/mp util în martie, cu 1,2% mai mare decât preţul înregistrat în februarie.  

Cele mai citite

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Modificări de trasee în acest weekend, în timpul desfășurării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”

Cu ocazia organizării evenimentului „Bucharest Street Food Festival – Spring Edition”, în zilele de 27.04.2024 (sâmbătă) și 28.04.2024 (duminică), între orele 09:00 – 22:00, circulația rutieră va fi restricţionată pe Șos....

Un tânăr în vârstă de 27 de ani a folosit bancnote false de 200 de euro în săli de jocuri electronice 

După ce un tânăr în vârstă de 27 de ani ar fi folosit bani falși (n.r. bancnote de 200 euro) pentru a se juca...
Ultima oră
Pe aceeași temă